Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Anand gambler på å ha de beste nervene

Ekspertene tror inderen vil spare kruttet til det siste og mest nervepirrende partiet.

ALVOR: Nå er det alvor i Sotsji. To partier gjenstår av VM. Det blir en nervekamp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVOR: Nå er det alvor i Sotsji. To partier gjenstår av VM. Det blir en nervekamp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet):- Tigeren greide ikke å bite krokodilla denne gangen heller, fastslår den spanske journalisten Leontxo Garcia i El Pais til Dagbladet.  

Sjakkjournalisten har fulgt verdenstoppen i sjakk i en mannsalder.  

- Vishy har fortsatt ett ess igjen i ermet, nemlig håpet om å ha best kontroll over nervene. Han er mer erfaren enn Magnus, og Vishy stoler på seg selv på det området, sier Garcia.    

Nervekamp Spanjolen tror nettopp troen på egen psyke er grunnen til at Anand tillot Carlsen trekkene som førte til remis i dag.

- Det er derfor Vishy ikke skviset mer mer ut av den fordelaktige posisjonen han hadde på brettet mot slutten av partiet. Vishy foretrakk å forenkle stillingen til en stilling som var dønn remis, sier Garcia.

- Det betyr at Vishy fortsatt håper at han er bedre på å håndtere nerver enn det Magnus er. Det er muligens sant, hvem vet? Men Magnus er ett poeng foran. Kanskje det ikke bare blir et spørsmål om nerver, men også om matematikk og regneferdigheter, spør spanjolen.

- Det vil altså si at du tror alt blir avgjort i aller siste runde?

- Ja, i den siste, eller i den nest siste. Magnus er hvit i det 11. partiet, så Vishy må overleve det partiet først.

Klarer inderen det, er planen klokkeklar. Presse på med hvite brikker i siste runde. Da er det ingen vei tilbake:

- Planen er nå å ha hvit mot Magnus i siste parti, og det under aller høyest mulige nervøse press, sier Garcia. 
    

- Er skuffet Aniek Paul dekker sjakk-VM for Hindustan Times i India. Han tror Anand hadde håpet å få mer ut av dagens parti.

- Jeg tror Anand er skuffet. Han greide å skape komplikasjoner i dag, men kunne ikke omsette dem til noe håndfast.  

- Taktikken blir nå å spille remis med svart og vinne det siste partiet med hvit. Det er det beste han kan håpe på, mener Paul.

- Er Anand god til å angripe når han må?

- Det er vanskelig å si. Han må nå fokusere på å forsvare seg med svart i det neste partiet og så forsøke så godt han kan med hvit i det siste partiet. Klarer han å henge med helt til det siste partiet må han rett og slett spille for å vinne, fastslår Paul.

- Han har forsøkt å spille for seier i flere partier i VM, men uten for mye suksess. Men som han selv sier, han må bare spille på.    

- Carlsen bør angripe Forfatter Aage G. Sivertsen skriver bok om Magnus Carlsen. Han er på plass i Sotsji og følger alle partiene ringside. Han var også plass i Chennai i fjor da Carlsen ble verdensmester.

- Dette er utrolig spennende.  Nå vil Anand gi livet for å berge remis i morgen, og så satse alt på å vinne med hvite brikker i siste runde, sier Sivertsen.

- Anand bør se etter muligheten for å vinne i morgen også, for han har bare to muligheter igjen. Men hvis hjernen fungerer normalt, vil han innse at han ikke greier å slå Magnus med svarte brikker. Det er vil nesten umulig, mener forfatteren.

- Tror du Carlsen kan avgjøre allerede med hvite brikker på søndag?

- Spørsmålet er om han vil forsøke å gjøre det. Jeg ble litt skuffet over Magnus i går, da han ga fra seg serven sin så lett. Nå får han en ny mulighet på søndag, og jeg mener han absolutt bør prøve å vinne, og kjøre det løpet han gjorde i Chennai. Men situasjonen er snudd litt på hodet fra Chennai. Den gang ga han ikke Anand en eneste sjanse, men nå gjør han det, fastslår Sivertsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling