Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anand hadde strupetak på Carlsen, men så forsøkte han seg med et siste offer

Magnus er verdensmester.

VERDENSMESTER: Det så lenge mørkt ut for Magnus Carlsen i det ellevte partiet, men da Anand gjorde en liten glipp var nordmannen nådeløs. Med seier i dag er det ingen måte Anand kan ta ham igjen, og dermed forsvarer han VM-tittelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VERDENSMESTER: Det så lenge mørkt ut for Magnus Carlsen i det ellevte partiet, men da Anand gjorde en liten glipp var nordmannen nådeløs. Med seier i dag er det ingen måte Anand kan ta ham igjen, og dermed forsvarer han VM-tittelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Etter hviledagen i går var dette dagen hvor Magnus Carlsen kunne sette den siste metaforiske spikeren i VM-kista til Vishy Anand.

Med seier ville han avgjøre VM-kampen til sin fordel, men Anand viste nok en gang at han er en helt annen spiller enn han var for ett år siden i Chennai og forsvarte seg lenge godt. Før han gjorde den skjebnesvangre feilen.

Tårntrekket i det 27. trekket skulle vise seg å være nok til å velte inderens VM-håp, og etter 45 trekk var det over

Magnus Carlsen vant det ellevte partiet, øker ledelsen til 6,5-4,5 og kan nok en gang krones som verdensmester.

Snufset Magnus Carlsen gikk inn med et lite handicap i dagens parti. Nordmannens lege, Brede Kvisvik, innrømmet to timer før partiet at Carlsen ikke var i toppslag.

Carlsen var ikke helt på topp, og la ofte hodet ned i hånda og kikket rundt seg i spillelokalet.

Han gnei seg i ansiktet og snufset konstant i de ti minuttene pressen fikk stå rett ved brettet.

- Kuleste trekket Også i dag ble det et klassisk Berlin-forsvar, men duellantene bega seg etterhvert ut i lite kartlagt terreng.

Carlsen klarte ikke å feste noe grep om Anands svarte brikker, og da inderen i det 23. trekket gikk på med b-bonden svingte pila til sjakkprogrammet Stockfish for første gang over på Anands side.

- Det er det kuleste trekket i hele VM-kampen, var meldingen fra Dagbladets sjakkeekspert Einar Gausel.

I Sotsji sa Carlsens manager Espen Agdestein seg enig.

- Det er et spennende trekk som han kan skape mye rundt, sa han.

Feilslått offer Og inderen forsøkte etter beste evne å bygge videre. I det 27. trekket valgte han å ofre en kvalitet for å få full kontroll på dronningfløyen, og ga vekk sitt tårn i bytte mot Carlsens løper.

LANG DUELL: Etter elleve partier er VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANG DUELL: Etter elleve partier er VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et offer som skulle vise seg å ikke bare være unødvendig, men også direkte feil. Derfra gikk det bare en vei.

Etter at Anand kjørte tårnet fram til b4 gikk det et lettelsens sukk gjennom hele presserommet i Sotsji. Plutselig begynte hele Team Carlsen å stresse rundt. Er pila riktig? Gjorde Anand virkelig en tabbe? De turte ikke å innrømme det helt, men smilene som kunne skimtes gjennom nervøsiteten levnet det ikke mye tvil: De trodde på seier.

- Virker som Anand ikke hadde noen konkret plan etter kvalitetsofferet. Ser ut til at Carlsen klarer å dra dette i land nå, var meldingen fra Gausel.

Carlsen lot ikke muligheten gå fra seg, og jaktet ned den sårede «Tigeren fra Chennai» på nådeløst vis.

Dermed kan Carlsen fortsatte kalle seg verdensmester i tillegg til å være verdens beste sjakkspiller. Nå venter folkets hyllest.

TREKKET: Tårn-offeret til Anand snudde det ellevte VM-partiet på hodet.
TREKKET: Tårn-offeret til Anand snudde det ellevte VM-partiet på hodet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media