Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Anand har blokkert Carlsens plan strålende

Kasparov mener Magnus kan glemme lett seier.

HJERNEKRIGEN FORTSETTER: Vishy Anand har hvite brikker igjen når han spiller fjerde VM-parti mot Magnus Carlsen i dag. Garry Kasparov følger kampen tett, og er imponert over den regjerende verdensmesteren. Foto: SCANPIX/EPA/STR
HJERNEKRIGEN FORTSETTER: Vishy Anand har hvite brikker igjen når han spiller fjerde VM-parti mot Magnus Carlsen i dag. Garry Kasparov følger kampen tett, og er imponert over den regjerende verdensmesteren. Foto: SCANPIX/EPA/STR Vis mer

Sjakkstudio kl. 10.30: Fjerde VM-parti mellom Anand og Carlsen

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte sin tredje remis i sjakk-VM i går, men partiet var det mest underholdende og dramatiske så langt, ifølge ekspertene.

Nordmannen havnet i en presset situasjon i midtspillet, men kjempet seg tilbake mot slutten. Etterpå måtte begge si seg fornøyd med remis, Carlsen i lys av hvordan ting utviklet seg, Anand mer per definisjon som svart.

Garry Kasparov var på plass i salen for første gang i Chennai i går. Han er imponert over den erfarne inderens innledning på VM.

- Min følelse er at Magnus prøver å finne «sine» posisjoner, der han kan spille endeløst uten stor risiko. Anand har blokkert denne planen strålende, skriver den tidligere verdensmesteren i en lengre analyse på sin Twitter-profil.

SPENNENDE: Kasparov mener Anand har svart godt på Carlsens spill så langt. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SPENNENDE: Kasparov mener Anand har svart godt på Carlsens spill så langt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Carlsen fikk ingenting ut av åpningen. Han ønsker forsiktige posisjoner, men foreløpig ender det med forsiktige og litt svakere posisjoner, mot Anands sterke motsvar. For å si det på en annen måte: Anand svarer slik at Carlsen får valget mellom enten en heftig kamp som ikke passer hans foretrukne stil, eller forsiktige posisjoner uten noen fordel. Det er godt gjort, mener Kasparov.

Usikker på om Anand sikret seg Sjakkstormester Daniel King, som analyserer VM-partiene på Dagbladet.no, konkluderte med at Magnus Carlsens mot reddet ham i gårsdagens parti. Han kom en bonde under, men takket være hans aktive brikker kunne ikke Anand vinne partiet.

Underveis i går var det flere av sjakksynserne som mente Vishy Anand burde gått sterkere for seier da han presset Carlsen midtveis, men Garry Kasparov mener det kan ha med utgangspunktet før kampen å gjøre.

- Kanskje Vishy spilte litt «safe» der. Det er vanskelig å skifte til vinne-modus dersom du spiller med den mentaliteten som forteller at remis med svart er et godt resultat. Psykologisk sett trekkes du mot det sikre, mener russeren.

En gammel tiger Det er uansett klart at selv om Garry Kasparov har Magnus Carlsen som favoritt, så ser han at det kommer til å bli en knalltøff oppgave å slå den regjerende verdensmesteren.

- Dette blir ingen walkover for Magnus. Så langt er det litt som bryting, Magnus prøver å få grep for å holde motstanderen fast, men Vishy kjemper seg friskt løs, uten å satse på noe særlig mer. Ingen muligheter til å levere noe «fantastisk» så langt, så det er ikke spillernes feil. Men man trenger heller ikke alltid noe fantastisk for å vinne, og det er det som teller, skriver han, og fortsetter:

- Anand spilte aldri fantastisk mot Topalov (VM 2010, journ.anm) eller Gelfand (VM 2012), men han slo begge to. Mot Kramnik (2008) var han fantastisk, og det er jeg sikker på at Magnus er klar over. En gammel tiger kan kanskje ikke jage byttet slik han pleide, men putter du hodet i munnen dens, lærer du fort at tennene fortsatt er skarpe.

Selv mente Magnus Carlsen etter partiet i går at han måtte være fornøyd med remisen.

- Jeg synes jeg gjorde et par feilberegninger midt i partiet. Jeg ante ikke hva som kom til å skje, så jeg er bare glad for å overleve, sa nordmannen.

I dag spiller Vishy Anand hvit. Partiet begynner kl. 10.30

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media