Anand nektet å bytte dronninger og gikk for matt. Så svarte Carlsen

Langt og tett parti.

FØRSTE PARTI: Magnus Carlsen og Vishy Anand under dagens åpningsparti av VM-kampen i Sotsji. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FØRSTE PARTI: Magnus Carlsen og Vishy Anand under dagens åpningsparti av VM-kampen i Sotsji. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Det var stor spenning knyttet til det første partiet av VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Sotsji.

Carlsen uttalte før mesterskapet at sjakkformen kanskje ikke var helt der den skulle være, og at selvtilliten ikke var helt på topp.

Det kan derimot se ut som om 23-åringen, i dag med svart, har funnet tilbake til de taktene som gjør ham til verdens beste sjakkspiller.

Anand forsøkte lenge å presse verdensmesteren, men Carlsen sto imot og snudde etter hvert partiet på hodet uten at han heller klarte å finne vinnermulighetene.

Til slutt endte det første partiet mellom de to kamphanene med remis

- Ingen av oss spilte med selvtillit i starten av kampen, men jeg kom meg ut av en god posisjon og det var ingen sjanse til å vinne. Det var likevel en god start. Et halvt poeng er en grei start. Jeg ønsker alltid å vinne, men i dag så jeg ingen opplagte sjanser, sier Magnus Carlsen til pressen.
Remis Rundt 40 journalister og fotografer fulgte dagens åpningsparti ringside. Samtlige sto spent og ventet med inntil de to aktørene entret podiet hvor bordet med sjakkbrettet sto. Da startet det umiddelbart et blitzregn over Carlsen og Anand, som ikke så ut til å la seg påvirke av det. Klokken 15.00 Sotsji-tid var VM i gang, etter at Anand startet partiet med fordelen av de hvite brikkene.
Der Carlsen brukte lang tid på å tenke innledningvis, var Anand meget rask etterhvert som de to gikk inn i en Grünfeld Indisk åpning. En åpning der hvit står meget sterkt i sentrum, mens Carlsen med svart må forsøke å angripe sentrum med sine offiserer fra sidene.

Det ble også klart at det ikke ville bli noen reprise av fjorårets førsteparti som var veldig raskt unnagjort.

Ville ikke bytte Carlsen inviterte blant annet til dronningbytte, men Anand nektet og trakk heller sin dronning tilbake. Det var på dette punktet at pila for første gang pekte i favør av nordmannen.

- Anand spiller ambisiøst unngår dronningbytte. Computerne mente at sluttspillet ville vært gunstig for ham, men han mente trolig at fordelen ikke ville bli stor nok til å gi gevinstsjanser, sa Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel da.

Men etterhvert innså utfordreren at vinnersjansene hans var for små, og Carlsen presset ham på defensiven.

- Et sted rundt trekk 35 begynte det å gå litt galt, det er vanskelig å finne ut eksakt når, sier Anand.
Anand strakk seg flere ganger etter brikker før han ombestemte seg igjen, og det var tydelig at han var ukomfortabel med stillingen.

Likevel klarte han å ta seg inn igjen, og etter 48 trekk tok de to duellantene hverandre i hånda og aksepterte at det første partiet endte i remis.

- Ingenting å klage på Også sjakkespertene som kommenterte det første partiet lot seg begeistre, først og fremst på Carlsens vegne.

- Det ender remis! Vi har sett en fantasiske første runde. Det svingte så mye fram og tilbake, sier stormester Daniel King i Dagbladets direktesending.

- Vishy har noe positivt å ta med seg, men Carlsen klarte seg bra i åpningen. Vishy måtte forsvare seg og kjempet seg tilbake etter at Carlsen dominerte, sier stormester Parimarjan Negi i Dagbladets direktesending.

Han fortsetter:

- Det gir nok Anand selvtillit. Carlsen har ingenting å klage på.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 164992161


Varnish cache server