MØTES IGJEN: Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes til ny VM-kamp senere i år etter at Anand vant kandidatturneringen i Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MØTES IGJEN: Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes til ny VM-kamp senere i år etter at Anand vant kandidatturneringen i Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Anand takler presset som Carlsen ikke taklet i fjor

Møtes til ny VM-kamp.

(Dagbladet): Vishy Anand sikret seieren i kandidatturneringen i Russland og møter Magnus Carlsen i VM senere i år.

- Anand har vist god form, men det er verdt å se at Anand i toppform ikke viser like sterke resultater tallmessig som Magnus Carlsen gjør, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

Dermed blir det en reprise av VM-kampen fra november i fjor, der Carlsen vippet inderen ned fra tronen.

- Carlsen vil være større favoritt før den neste VM-kampen enn han var i fjor. Det eneste som taler i Anands favør er at han trolig fullfører kandidatturneringa uten tap. Det klarte ikke Carlsen i 2013 som gikk på tap i slutten av turneringa. Dette viser at Anand takler det presset som Carlsen ikke taklet i fjor, sier Gausel.

- Ikke knekt Anand sikret turneringsseier med remis mot Sergej Karjakin - mens hovedrivalen Levon Aronian gikk på et overraskende tap mot Dmitry Andreikin.

Dermed leder Anand med 1,5 poeng før den siste runden i morgen. Det er umulig for den tidligere verdensmesteren å rote bort ledelsen ettersom Aronian bare kan ta innpå ett poeng.

- Anand er allerede vinner og mitt tips er at det blir en rask remis i morgen. Han har ingenting å spille for, sier Gausel.

I kandidatturneringen har Anand vist at han har reist seg mesterlig etter det sviende nederlaget for Carlsen i VM-kampen på hjemmebane og 44-åringen har overrasket ekspertene med sine resultater.

- Anand lar seg ikke knekke. Alle eksperter var for raske med å avskrive ham, skriver sjakkprofilen Susan Polgar på Twitter.

Som så mange ganger tidligere sliter selv de beste spillerne når det drar seg til mot slutten av denne turneringen, og det gjaldt i aller høyeste grad for Anands tøffeste motstander Aronian som lenge slet i dag. Han startet dårlig, og klarte aldri å reise seg mot Dmitry Andreikin, som han normalt skal slå.

Trodde ikke på Anand Før årets kandidatturnering var Magnus Carlsen sikker på at Anand ikke kom til å vinne.

- Det blir en russer eller en armener som vinner, sa Carlsen.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, har tidligere uttalt til Dagbladet at det er utrolig at Anand er i den posisjonen han er.

- Hvis Anand vinner, må Carlsen fordøye resultatet. Så er jeg helt sikker på at han finner motivasjonen i en ny kamp, sa Espen Agdestein til Dagbladet.

Imponert Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel har også latt seg imponere av Anand.

- Anand spiller bedre nå enn på mange-mange år. Jeg er mildt sagt overrasket da han så ut til å være på vei mot pensjonisttilværelsen etter VM-nederlaget mot Carlsen, har Gausel uttalt.

Anand spilte med svarte brikker mot Sergej Karjakin, i morgen spiller han med hvitt mot Peter Svidler i den siste kampen.

Den betyr lite ettersom Anand allerede har vunnet.