- Anand var rystet. Han slapp med skrekken

«Et drømmescenario» for Carlsen.

DOMINERTE: Etter en tøff start, tok Magnus Carlsen over initiativet i åpningspartiet mot Vishy Anand. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DOMINERTE: Etter en tøff start, tok Magnus Carlsen over initiativet i åpningspartiet mot Vishy Anand. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI (Dagbladet): - For Magnus var dette et drømmescenario. Han presset med sorte brikker i time etter time.

Det sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet etter det første VM-partiet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Et parti hvor den regjerende verdensmesteren en stund så ut til å kunne sikre seg en råsterk seier med sorte brikker. I alle fall trodde deler av den norske delegasjonen det.

Trodde på seier For i den norske losjen tihørende spillelokalet, satt «Team Carlsen» og øynet håp om seier da spillerne nærmet seg den første tidskontrollen.

Computeren viste en periode et relativt klart overtak til Carlsen. Det fikk i tillegg sjakkekspertene her i Sotsji til å snakke om en Anand som var ute på dypt vann.

- Men det tenkte ikke Magnus og Vishy, sier Atle Grønn.

Og det har eksperten helt rett i. For på pressekonferansen etter partiet fortalte Carlsen at han ikke så noen klare vinnermuligheter da han satt ved brettet. 

- Jeg foretrekker alltid å vinne, men jeg så ingen sjanser til det, sa han bestemt.

- Var litt redd Etter 13 spilte trekk var det samtidig heller ingen andre som så vinnermuligheter for Carlsen. Da fryktet nemlig den norske delegasjonen det verste: At lommedølingen hadde gått rett i Anands åpningsfelle. Og på pressekonferansen innrømmet Carlsen at han også selv var litt redd for akkurat det.

Men på en måte en verdensmester verdig, manøvrerte han seg imidlertid utmerket unna.

- Det så veldig farlig ut og krevde iskald beregning. Han spilte et veldig kritisk trekk, et bondetrekk til C6. Da tippet partiet litt, for det fikk Anand ut av forberedelsene sine. Da var det den beste spilleren som ville dominere partiet, og etter hvert overtok Magnus føringen, forklarer Grønn.

Fornøyd Men han måtte likevel konstatere at det ble remis - en god en sådan. For selv om flere nordmenn øynet håp om en kolossal triumf allerede i det første VM-partiet, kunne ikke Carlsen gjøre annet enn å si seg fornøyd med hvordan åpningsdagen gikk.

- Et halvt poeng med svart er bra. Jeg hadde til og med litt press, så jeg synes det er en god start, forteller 23-åringen.

Han hadde ikke spilt klassisk turneringssjakk siden Sinquefield Cup ble avsluttet 7. september. Det er to måneder og én dag siden. Det tok ham likevel ikke lang tid å finne tilbake til godfølelsen.

- Jeg var ikke særlig nervøs, faktisk. Det tar alltid noen trekk for å få flyten, men jeg vil si at jeg kalkulerte som normalt etter rundt 20 trekk. Da var alt fint, forteller Carlsen.

Usikker Anand Alt var derimot ikke like fint for Anand. En periode så han ut til å puste tyngre og tyngre, etter det han selv karakteriserte som «lite gjennomtenkte trekk». 

Plutselig så det ut som minnene fra fjorårets grufulle opplevelse i Chennai var i ferd med å strømme tilbake. Faktene var mange av de samme - inkludert et flakkende blikk og hender som ikke helt visste hvor de skulle gjøre av seg.

- Anand innrømmet jo det at han så noen marerittscenarioer foran seg der. Han var rystet, men han klarte å komme seg unna, sier Grønn.

Og at Anand kom seg unna, betyr at det fremdeles er liv i matchen. Så er spørsmålet om inderen slipper unna i morgen. Da har Carlsen fordelen av hvite brikker, noe han garantert ønsker å utnytte.