Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anand vil ikke utfordre Carlsen på nytt, stortalent tar plassen hans

Inderen står trolig over kandidatturneringa.

DUELL: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen møttes til VM-kamp i Chennai i november. Nordmannen vant, og satte trolig den siste spikeren i kista på inderens karriere som sjakkspiller på det aller, aller øverste nivået. Foto: REUTERS/Babu/NTB Scanpix
DUELL: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen møttes til VM-kamp i Chennai i november. Nordmannen vant, og satte trolig den siste spikeren i kista på inderens karriere som sjakkspiller på det aller, aller øverste nivået. Foto: REUTERS/Babu/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): For en måned siden ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk, etter å ha slått Vishy Anand 6,5-3,5 i Chennai. Allerede i mars spilles en kandidatturnering i Russland, hvor vinneren møter nettopp Carlsen til VM-kamp i november neste år.

Som taper av VM-kampen er Anand automatisk kvalifisert til å delta i turneringa, men han velger trolig å la være.

Ikke analysert tapet På spørsmål fra journalister om han har bestemt seg for om han kommer til å spille i Khanty-Mansisk i mars, svarer han følgende:

- Nei, ikke helt. Men mest sannsynlig kommer jeg ikke til å spille. Zürich er den eneste turneringa jeg har bestemt meg for å delta i. Det er mange interessante invitasjonsturneringer i siste halvdel av neste år, sier han ifølge Times of India.

Etter tapet i november har ikke 44-åringen orket å analysere tapet.

- Enkelte ganger må man bare akseptere at ting kan gå skikkelig galt, og at det beste er å konsentrere seg om neste turnering, i stedet for å være besatt av hva man gjorde feil, sier Anand.

21-årig erstattet Skulle Anand velge å ikke være én av de åtte som spiller om retten til å møte Carlsen, vil det amerikansk-italienske stortalentet Fabiano Caruana (21) fra New York ta inderens plass.

Caruana er rangert som nummer sju i verden (seks på den uoffisielle rankinga), og er en man å se opp for, skal vi tro mangeårig sjakkjournalist Tarjei Svendsen.

- Caruana er absolutt en spiller man regner med kan utfordre Magnus om noen år. Han har slått Magnus tidligere. Nå går det også rykter om at New York har lagt inn bud på VM-kampen, så da ville det vært veldig positivt for sjakken om Caruana kvalifiserte seg, med tanke på interessen som oppstår.

Ikke overraskende Svendsen er ikke overrasket over at Anand velger å ikke utfordre Carlsen på nytt. Til det var nederlaget i Chennai for sviende.

- Det har ligget litt i kortene, men dette er første gangen han sier det så klart. Etter ha bli verdensmester fem ganger, for så å tape på hjemmebane - da kan det være vanskelig å motivere seg til å spille en kandidatturnering igjen. VM-kampen var et så stort slag i ansiktet at jeg tror ikke han kommer tilbake på det nivået han har vært, sier Svendsen til Dagbladet.