MOT OVERRASKELSE: Ingen klarer å stoppe Viswanathan Anand i kandidatturneringen. Han leder kampen om å få møte Magnus Carlsen i VM. Foto: REUTERS/Babu
MOT OVERRASKELSE: Ingen klarer å stoppe Viswanathan Anand i kandidatturneringen. Han leder kampen om å få møte Magnus Carlsen i VM. Foto: REUTERS/BabuVis mer

Anands «mini-match» er detaljen som kan avgjøre sjakkdramaet

Framstår som uslåelig.

(Dagbladet): Vishy Anand (44) leder blant utfordrerne i kampen om å møte Magnus Carlsen (23) i VM.

Nummer to i den pågående kandidatturneringen er armenske Levon Aronian (31), som med sine fem poeng er ett bak lederen.

NUMMER TO: Levon Aronian må ta 1,5 poeng mer enn Anand i innspurten av kandidatturneringa.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
NUMMER TO: Levon Aronian må ta 1,5 poeng mer enn Anand i innspurten av kandidatturneringa. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

Detaljen som derimot kan avgjøre hele turneringen er Anands innbyrdes oppgjør mot Aronian.

Turneringsreglene i russiske Khanty-Mansijsk sier at ved poenglikhet er det sjakkspillernes innbyrdes oppgjør som skal skille dem - og der leder Anand «mini-matchen» 1,5-0,5 mot Aronian.

NUMMER TRE: Vladimir Kramnik er nummer tre i jakten på å møte Carlsen i VM.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
NUMMER TRE: Vladimir Kramnik er nummer tre i jakten på å møte Carlsen i VM. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer

Dersom det er likt innbyrdes, skal antall seiere skille de to med lik poengsum, skriver det internasjonale sjakkforbundet FIDE.

Hvis spillerne har likt antall seiere, skal spillerne skilles ved såkalt «Sonneborn-Berger-score».

Der blir spillernes poeng beregnet ved å legge sammen summen av poeng for spillerne han har vunnet mot og halvparten av summen av poeng for spillerne han har spilt uavgjort mot. Dette blir derimot ikke en en problemstilling ettersom Anand allerede har slått Aronian.

Må ta 1,5 poeng Inderen vant åpningspartiet mot rivalen og overrasket ekspertene med seieren. I deres andre møte spilte de remis og delte dermed poengene.

Anands solide spill mot Aronian betyr at armeneren må ha 1,5 poeng mer enn Anand i turneringens fem siste runder.

- Anand spiller bedre nå enn på mange-mange år. Jeg er mildt sagt overrasket da han så ut til å være på vei mot pensjonisttilværelsen etter VM-nederlaget mot Carlsen. Slik det står nå, er han klar favoritt til å avansere, sa Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel i går.

Anand har ikke tapt et eneste parti så langt i kandidatturneringen i Russland og den gamle VM-helten virker uslåelig ved sjakkbrettet mens rivalene Aronian og Vladimir Kramnik snubler.

Anand møter Shakhriyar Mamedyarov i dag og partiet startet klokka 10 norsk tid.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae sa nylig til Dagbladet at han ikke regnet med Anand i toppen.

- Det er veldig overraskende. Spesielt etter den enorme nedturen i VM har jeg tenkt at Anands karriere synger på det siste verset. Men nå gjorde han det ingen forventet, sa Bae.

Kan møte Carlsen Kandidatturneringen i Russland avgjør hvem som møter Magnus Carlsen i kampen om VM-tittelen senere i år. Det er foreløpig ikke bestemt hvor VM-kampen spilles.

Carlsen vant nettopp denne turneringen som ble arrangert i London i fjor, og fikk dermed utfordre regjerende verdensmester Anand i Chennai.

Anand har tidligere vunnet VM fem ganger, men ble av flere avskrevet etter tapet mot Carlsen i november i fjor. Det var også usikkert om Anand i det hele tatt ville stille i kandidatturneringen.

Alle de åtte spillerne skal møte hverandre to ganger, et parti med svart og et parti med hvite brikker. Kandidatturneringen avsluttes 31. mars.

PS: Den tiende runden i kandidatturneringa pågår nå og Anand møter Shakhriyar Mamedyarov,