GROUNDHOPPER: Anders Johansen får oppmerksomhet i England på grunn av sin spesielle hobby. Foto: Privat.
GROUNDHOPPER: Anders Johansen får oppmerksomhet i England på grunn av sin spesielle hobby. Foto: Privat.Vis mer

Anders Johansen har besøkt 445 engelske fotballstadioner

Anders' (44) fotballeventyr vekker oppsikt i utlandet: - De spør: «Hva i all verden holder du på med?»

Anders Johansen mistet sansen for den moderne fotballen. Nå er Manchester United og Liverpool byttet ut med Darlington Railway Athletic og Tow Law Town.

(Dagbladet): - Dette er noe helt annet. I stedet for å bare være et kundenummer, er jeg nå et ansikt. Du får alltid en varm velkomst av folk som er genuint glade for at du kommer og ser på dem, sier Anders Johansen (44) til Dagbladet.

BBC skrev om den fotballglade nordmannen på onsdag. Johansen har nemlig vært på 445 forskjellige fotballstadioner i England. Han er med andre ord en «groundhopper», på norsk oversatt til banehopper.

Det er lagene, stadionene og forholdene i de lavere divisjonene som fascinerer ham mest.

- Supportere fra begge lag sitter sammen i klubbhuset både før, under og etter kampen for å ta seg en pint. Du kan bevege deg rundt banen som du ønsker. Du får komme tettere på, sier Johansen, som er fra Drøbak, og fortsetter:

- Det er også stort sett lokale engelske spillere som representerer klubbene - i Premier League så er det jo kamper hvor det knapt er en engelskmann på banen. Det er jo helt tullete.

- Keeperen måtte bytte ut

Dagbladet kontakter Johansen over telefon mens han sitter i klubbhuset til Darlington Railway Athletic. Et koselig klubbhus med sofagrupper, nesten som en pub, beskriver Johansen.

Han har akkurat sett tiendedivisjonslaget spille mot Tow Law Town, gamleklubben til Chris Waddle.

Det endte i et knusende 0-4-tap for Darlington.

- Det var enveiskjøring. Hjemmelaget måtte bytte ut keeperen, men de hadde ingen reserve, så en stopper måtte ta hanskene. Han gjorde en kjempetabbe, forklarer Johansen.

- Det er et ganske bra nivå på ligaen. Jeg tror Darlington og en klubb til er de eneste som ikke betaler spillerne i divisjonen. De er amatører, mens Tow Law er semiprofesjonelle. Det kan ha noe med det å gjøre, utdyper han.

JOHANSENS FAVORITT: The Oval, stadion til Glentoran FC fra Nord-Irland, er Johansens favorittbane. Her er Håvard Nordtveit (t.v.) og Morten Gamst Pedersen på stadion. Foto: Erlend Aas / Scanpix
JOHANSENS FAVORITT: The Oval, stadion til Glentoran FC fra Nord-Irland, er Johansens favorittbane. Her er Håvard Nordtveit (t.v.) og Morten Gamst Pedersen på stadion. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Fant igjen gløden for fotball

Johansen vokste opp med engelsk fotball og tippekampen på tv-en. Interessen utviklet seg på starten av 90-tallet.

- Seinere hadde jeg en kompis i Reading som jeg besøkte noen ganger. Han dro meg med på noen Reading-kamper, noe som gjorde at jeg ble Reading-supporter.

Groundhoppingen sprang ut av Reading-interessen. Johansen pleide å bli sittende på forskjellige puber mens han ventet på neste kamp.

- Da tenkte jeg jo etter hvert at jeg heller kunne bruke tida mi på å se noen andre spille. Det var sånn det begynte i det små.

Ved en tilfeldighet kom han over en klubb som het Farnborough - en klubb utenfor det engelske ligasystemet. Det vil si at de ikke spiller blant de fem øverste divisjonene.

- Det var veldig ålreit, så da gikk jeg på et par til. Da fant jeg igjen gløden for fotballen på et lavere nivå. Da begynte jeg å reise rundt for å besøke små arenaer og da balla det bare på seg.

- Moderne fotball mistet sjarmen

I tråd med den voksende interessen for fotball på lavere nivå, falmet kjærligheten for Reading og den moderne fotballen.

- Det har dessverre blitt litt mer og mer business. Nå er det jo nasjoner som begynner å eie fotballklubber. Det er helt på bærtur. Sjarmen i den moderne fotballen er borte, men jeg finner den her for å si det sånn.

- Jeg har alltid ønsket at Reading skulle nå Premier League, men når de kom dit fant jeg det kjedelig, sa han i intervjuet med BBC.

Han savner også de klassiske gamle fotballstadionene.

- De nye er jo utrolig fine og funksjonelle, men når jeg er på stadion til Reading, føler jeg at jeg like godt kunne vært på stadion til Coventry, Ipswich eller Derby. De er blåkopier av hverandre. Det finnes ikke noe karakter lengre, sier Johansen, som gjerne skulle dratt tilbake i tid.

- Det er mange stadioner som jeg gjerne skulle hatt en tidsmaskin for å ha reist tilbake for å besøkt.

Kart over de banene Johansen har besøkt. Saken fortsetter under kartet.

- Nordirsk favoritt

Ved siden av å ha besøkt 445 engelske stadioner, har han også besøkt 18 i Skottland, tre i Wales og to i Nord-Irland. Favoritten ligger i Belfast.

- Favoritten er Glentoran. Det er bare en veldig klassisk og herlig fotballstadion. Banen heter «The Oval». Den er ganske oval, med klassiske ståtribuner av betong på kortsida. En flott hovedtribune på den ene siden, og et overbygg på den andre sida, sier Johansen, og legger til:

- Det er en klassisk og fantastisk flott fotballtribune, som de dessverre ikke bygger mer.

Johansen forteller at kveldens kamp mellom Darlington og Tow Law Town var kamp nummer 27 på 24 dager. Under hans mest intensive turer oppstår det ofte problemer gjennom bytter av kampdato og omberamminger. Denne turen var ikke et unntak.

- Det var en kamp jeg skulle på hvor de hadde byttet om hjemme- og bortekampen på grunn av dreneringsarbeid på banen.

- Hest på banen

Det har også skjedd mye rart på de kampene Johansen har vært på. Han trekker fram to historier.

- Jeg var på en kamp hvor det ble annonsert flere ganger over høyttaleranlegget at eieren av en bil måtte flytte bilen. Noen minutter seinere skjedde det samme: «Nå er de her for å taue bilen din». Ett eller to minutter seinere ble det stopp i spillet. Da hadde det blitt annonsert tre ganger. Da løp dommeren over til fjerdedommeren og ba han hente nøklene i garderoben og fjerne bilen for ham, sier Johansen.

En annen gang var han på et organisert groundhopp like ved Newcastle. Ved stadion som han var på, var det en innhegning med hester.

- Før kampen hadde en ball gått over gjerdet - noen hadde hentet ballen, men glemt å lukke igjen døra på gjerdet. Plutselig kom hesten inn på banen. Hesten fløy opp og ned sidelinja mens tilskuerne sto klemt opp til et gjerde, forteller Johansen.

Til slutt kom det en som var hestevant og fikk kontroll på hesten.

- Den fløy langs sidelinja i hvert fall fem minutter mens kampen pågikk. Det var litt komisk. Det var en fyr som tok et bilde hvor det så ut som hesten sto og fulgte med på kampen.

SKOTTLAND: I løpet av de siste årene har Anders Johansen begynt å få sansen for skotske fotballstadioner. Foto: Privat.
SKOTTLAND: I løpet av de siste årene har Anders Johansen begynt å få sansen for skotske fotballstadioner. Foto: Privat. Vis mer

- «Til England nå igjen?»

Alle reisene til Johansen har gjort at det nå er blitt vanlig for han å møte kjente fjes uansett hvilke kamp og nivå han besøker.

- Jeg synes det er utrolig gøy. Det er en fin måte å reise rundt på. Jeg har begynt å kjenne en del folk her etter hvert. På de fleste matchene så ser jeg et ansikt som jeg drar kjensel på, sier Johansen.

- Groundhoppermiljøet her i England er ganske stort. Jeg møter noen kjente ansikt kanskje på tre fjerdedeler av kampene, presiserer han.

Vennene hjemme i Norge har derimot ikke like mye forståelse for Johansens hobby.

- De synes det er litt merkelig. De spør: «Skal du ikke bare flytte til England snart?» eller «Skal du over dit igjen? Du er jo der hele tida.» De lurer på hva i all verden jeg driver med.

Ikke bare kamp

Etter at Johansen har sett kamp, er han derimot ikke helt ferdig med kampen. På bloggen sin skriver han om forskjellige kampene. Han har også utgitt bok.

- Jeg hadde en idé i noen år om å lage en reiseguide om engelsk fotball til det norske markedet. Jeg husker det ble gitt ut én, og jeg har selv brukt en internettguide. Jeg tenkte at det hadde vært gøy å gjøre noe slikt.

Han snakket med faren som selv skriver bøker. Han satte sønnen videre til en kontakt i Aschehoug, som likte ideen. Dermed ble det bok.

- Det står litt om klubbenes historie, banen, veibeskrivelse, pubtips, hotelltips og liknende, sier Johansen, som skriver litt om samtlige lag i de fem øverste divisjonene i England.

Forordet ble skrevet av selveste Egil «Drillo» Olsen.

- Det var gjevt det. Han er en venn av faren min, så faren min spurte om han kunne skrive forordet. Det sa han ja til. Det var artig det.