Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Aukland:- Petter ville vært Vasa-favoritt

- Ikke fullt så redd for Johan Olsson.

FAVORITTER: Brødrene Jørgen og Anders Aukland er som vanlig to av favorittene i det mest stjernetunge Vasaloppet noen sinne. Søndag går det tradisjonsrike 90 kilometer lange løpet fra Sälen til Mora i Sverige. Foto: NTB Scapix
FAVORITTER: Brødrene Jørgen og Anders Aukland er som vanlig to av favorittene i det mest stjernetunge Vasaloppet noen sinne. Søndag går det tradisjonsrike 90 kilometer lange løpet fra Sälen til Mora i Sverige. Foto: NTB Scapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag er det julekvelden for langløperne. Det 90 kilometer lange Vasaloppet skal gås - eller stakes - for 91. gang.

Det skal gås av stadig flere, og stadig flere, langløps-spesialister, noen outsidere, og som alltid - Anders Aukland (42).

- Det er moro at stadig flere gode verdenscup-løpere spesialiserer seg på langløp. Det har faktisk gitt meg enda mer motivasjon til å fortsette, sier Aukland til Dagbladet - og tenker først og fremst på løpere som Øystein Pettersen, Simen Østensen, Tord Asle Gjerdal og John Kristian Dahl - som alle er i favorittbildet.

- De har kommet inn og satt farge på langløpene. Tidligere sprintspesialister som «Pølsa» Pettersen, Johan Kjølstad og John Kristian Dahl har tatt med seg sine egenskaper inn i langsløpene og vist at de kan hevde seg. Det er moro, og inspirerende for oss andre, sier Aukland.

Olsson en outsider I år stiller også Sveriges aller største skilhelt for tida - Johan Olsson - til start.

Det gjør også en annen fersk VM-vinner, Maxim Vylegsjanin. Også Daniel Richardsson skal gå de ni milene fra Sälen til Mora.

Anders Aukland sliter med å finne en klar favoritt. Det er så mange av dem.

- Jørgen Brinck bruker jo å være god her. Han må alltids regnes med. Men jeg håper jo en på vårt lag kan ta det i land, sier Anders Aukland, som blant annet har Tord Asle Gjerdalen, bror Jørgen Aukland og Jerry Ahrlin å spille på lag med i Team Santander.

- Hva med Olsson og Vylegsjanin?

- De er outsidere. Selvsagt kan de vinne, men i mine øyne er de ikke automatisk storfavoritter. Det er litt anederledes enn det de er vant til dette her. Jeg hadde fryktet Petter Northug mer om han hadde stilt.

- Hvorfor det?

- Han er verdens beste skiløper, kort og godt. Han behersker det som skal til. Han har egenskapene.

- Selv i et fire timers langt løp?

- Petter kan spurte selv etter fire timer, sier Anders Aukland.

Vil ikke slippe Og noen spurt ønsker ikke Anders Aukland. Selv om utholdenheten fortsatt er på topp, er ikke toppfarta helt den samme i en alder av 42.

 - Jeg mangler nok litt på den toppfarten jeg hadde da jeg var 25. Men til gjengjeld er jeg langt bedre på en del andre ting, sier han.

STILLER IKKE: VM-kongen Petter Northug har lenge flørtet med tanken om å gå langløp, og har sagt at han ønsker å vinne Vasaloppet en gang. Han stiller ikke i år. Hadde han gjort det, ville han vært en naturlig favoritt, mener Anders Aukland. Foto: Bjørn Langsem
STILLER IKKE: VM-kongen Petter Northug har lenge flørtet med tanken om å gå langløp, og har sagt at han ønsker å vinne Vasaloppet en gang. Han stiller ikke i år. Hadde han gjort det, ville han vært en naturlig favoritt, mener Anders Aukland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Som å holde jevnt høy fart over lang tid for eksempel. Det blir resepten også denne gang. Planen er å få maksimalt ut av lagsamarbeidet for så å gå for den som er kvikkest mot slutten.

- Det kan være meg, det kan være Tord, eller det kan være andre. Det avgjør dagen og løpsutviklingen.

- Johan Olsson er kjent for å rykke. Han har vist at han ikke er redd for å gå solo i fornt i timesvis?

- Det er vi veldig klar over. Jeg regner med at Johan vil prøve seg, og jeg tror svært få i eliten er spesielt interessert i at han skal lykkes med det. Han vil bli fulgt nøye, sier Anders Aukland til Dagbladet.

Hele Norges coronakart