Vrakingen av Petter Northug

Anders Aukland ut mot Skiforbundet: - Jeg var med på å starte Northug-konflikten

Anders Aukland og Jens Arne Svartedal var i en liknede situasjon som Petter Northug da de droppet landslaget og satset på et privat lag. Førstnevnte opplevde at han ble urettferdig behandlet.

UTE I KULDEN: Petter Northug ble en del av landslaget igjen på mandag, men hans private satsing ellers i året skaper problemer for ham, tror langrennslegenden Anders Aukland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTE I KULDEN: Petter Northug ble en del av landslaget igjen på mandag, men hans private satsing ellers i året skaper problemer for ham, tror langrennslegenden Anders Aukland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For ni år siden valgte Anders Aukland og Jens Arne Svartedal - som i en årrekke var blant verdens beste klassiskløpere - å satse på egen hånd på privatlaget Team Xtra Personell.

Stjerneduoens private satsing hadde flere likhetstrekk til den Petter Northug har stått for de siste sesongene. Nå forteller Aukland at han opplevde det som svært vanskelig, og at han mener at Norges Skiforbund ikke likestilte dem med landslagsløperne som var under forbundets vinger.

I lys av dette viser langrennslegenden sin sympati med situasjonen som Petter Northug nå står i. Aukland presiserer at uttaket er svært vanskelig, all den tid Norge har et tosifret antall pallkandidater, men er klar på at han mener at Northug bør behandles på en annen måte enn hva tilfellet er nå.

Landslagstrener Tor Arne Hetlands utsagn om at «uttaket er lett», vekker oppsikt i så måte. At Northug vrakes, kan forsvares, all den tid Norge beviselig har over ti medaljekandidater på distanserenn i OL og nesten like mange til OL-sprinten, men var det virkelig enkelt med Northugs historikk?

- Når Norges Skiforbund mener det er et lett uttak å utelate Petter Northug i en herretropp på ti mann, en minitour som passer Petter godt, er det trist, men ikke overraskende. Det verste er egentlig forklaringene fra Skiforbundets menn om at dette er en fordel for Petter og norsk langrenn, skriver Anders Aukland i sin egen blogg.

Svartedal: - Mye politikk i norsk langrenn

Overfor Dagbladet sier Jens Arne Svartedal, som satset utenfor landslaget sammen med Aukland, at han tror politikk påvirker laguttakene.

KRITISK: Anders Aukland mener landslagsutøvere blir behandlet annerledes enn utøvere på privatlag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Anders Aukland mener landslagsutøvere blir behandlet annerledes enn utøvere på privatlag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg registrerer at det fortsatt er mye politikk i norsk langrenn, sier Jens Arne Svartedal til Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Jeg tror ikke det er så lurt å si så mye mer, sier sprintverdensmesteren fra Sapporo-VM i 2007.

Landslagstrener Tor Arne Hetland og skipresident Erik Røste benektet imidlertid overfor Dagbladet i helga at Northug-vrakingen er en del av et politisk spill.

- Det er definitivt ikke en politisk årsak. Det er helt feil bruk av ord. Det er kun sportslige hensyn vi tar, og vi vil at Petter skal få sine sjanser når han er i god form og er frisk og rask, sa Hetland til Dagbladet.

Anklager om forskjellsbehandling

Anders Aukland tror imidlertid ikke på at utøvere på privatlag behandles likt med landslagsløperne (Northug ble riktignok landslagsutøver fra og med mandag). Forrige vinter ble Pål Golberg overraskende nok vraket til sprinten i Falun, selv om han ledet sprintverdenscupen sammenlagt og på det tidspunktet kunne kalle seg verdens beste sprinter.

Golberg sto forrige sesong utenfor landslaget. I år er han tilbake i det gode selskap og ble forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i Kuusamo, som han vant etter at han kom inn som reserve i fjor.

POLITIKK: Jens Arne Svartedal, her etter at han og Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant VM-gull på sprinten i Sapporo, mener politikk spiller en viktig rolle i uttakene. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
POLITIKK: Jens Arne Svartedal, her etter at han og Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant VM-gull på sprinten i Sapporo, mener politikk spiller en viktig rolle i uttakene. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er bedre å si det som det er og har vært. Er du ikke på landslaget hele året, er veien til mesterskap lengre. Det vil si at vi ikke ønsker alle nordmenn like gode sjanser i OL, men de som er på vårt lag. «Start med tillegg», heter det i trav. Det er en meget effektiv måte for å beholde alle løperne på landslaget med Norges Skiforbunds sponsorer, mener Aukland

- Jeg kjenner konflikten godt, da jeg selv var med å starte konflikten sammen med Jens Arne Svartedal i Team Xtra Personell. Nå er jeg glad vårt lag bare er involvert i langløp og Ski Classic. Det er jo faktisk slik at om ikke Petter kommer til OL, er det fantastisk bra for langløp, da han antakeligvis vil prøve å vinne renn der, forsetter langrennslegenden.

Aukland presiserer at han synes uttaket er vanskelig, ettersom alle de ti meget gode langrennsløperne fortjener å gå i Ruka, men han tror ikke Northug - med sin merittliste - hadde blitt vraket om han fortsatt var landslagsløper og hadde vist sin lojalitet til Skiforbundet.

Langrennssjef Vidar Løfshus avviser påstandene til Aukland.

- Har Aukland rett i sine påstander, Vidar?

- Nei, svarer Løfshus kontant til Dagbladet.

Northugs prestasjoner

Mosvik-ekspressen fikk fjorårssesongen spolert av overtrening, men til tross for at beina ikke var der de skulle være og formen var langt unna, ble Northug nr. 5 og 8 på de to distansene han fikk gå under VM i Lahti. Rett etter VM ble 31-åringen dessuten nr. 4 på sprinten i Drammen, hvor Northug i kvartfinalen gikk så raskt av konkurrentene ble sjokkerte.

- Han er gal. For meg vil Northug alltid være langrennskongen, sa Ustjugov til Dagbladet for bare et halvt år siden.

Likevel ble han vraket til minitouren i Canada, som på papiret passet langrennsstjernas kvaliteter som hånd i hanske. Overfor Dagbladet gikk da Northug knallhardt ut mot Vidar Løfshus og ba landslagssjefen om å vurdere sin stilling.

I andre skiglade nasjoner som Russland, Sverige og Frankrike stusser de over at Northug ikke blir prioritert i den norske troppen, men takker og bukker for at de slipper å bryne seg mot mannen som en gang var uslåelig i fellesstarter.

- Jeg synes det er veldig trist at Petter blir vraket. Vi trenger ham i konkurranser. Jeg skulle ønske at Petter hadde vært med. Men Norge har veldig mange bra løpere som alle har gode nok resultater til å bli tatt ut, så noen må dessverre være hjemme, sier den svenske langrennsløperen Emil Jönsson til Dagbladet.

- Kanskje han kan gå for Sverige? Petter har vel en svensk landslagsdrakt der hjemme som han kan ta på seg og konkurrere med, spøker svensken.

Stadige stikk

Mosvik-ekspressens uoverensstemmelse med landslagsledelsen startet allerede før Northug var på elitelandslaget, nemlig i forkant av OL i Torino, da den daværende junioren herjet med samtlige seniorer under NM, men likevel ble vraket til OL.

- Det hjelper lite når det taktiske er på nivå med stafettlaget som Krister Sørgård tok ut i OL i 2006, skrev Petter Northug i en SMS til Dagbladet forrige måned på spørsmål om hvorfor han tror Calle Halfvarsson aldri har lyktes i mesterskap.

Referansen til vrakingen i Torino-OL huskes fortsatt godt av Northug. 12 år seinere står han i fare for å bli vraket til olympiske vinterleker igjen. Mosvik-ekspressen har mer enn tid nok på å dokumentere formen som er nødvendig for å bli tatt ut til Pyeongchang, men fraværet av deltakelse i Kuusamo gjør veien tyngre.

Northug har nemlig en strålende historikk i de finske skoger og alltid levert gode resultater i byen hvor reinsdyr ferdes fritt stort sett overalt. Dette får 31-åringen ikke muligheten til å gjenta denne gang. Klassisksprinten i Kuusamo passer Northugs kvaliteter svært godt og minner også om den som venter i OL i Pyeongchang.

Løypene på Lillehammer derimot - hvor Northug nå i stedet kommer til å sesongåpne - er knallharde med motbakke etter motbakke. Selv ikke i storhetstida leverte Northug toppresultater her. Aldri har han vært topp fem individuelt, og løypa er såpass mye hardere enn i Pyeongchang at den ikke er superrelevant i utgangspunktet.

Svensk støtte til Northug

På Birkebeiner skistadion har altså Northug langt mindre sjanser for å levere toppresultater, noe som fort gir en tung start på sesongen og kort tid på å levere pallplasseringene han trenger for å komme til vinter-OL i Pyeongchang.

Expressens kommentator og langrennsekspert Tomas Pettersson synes vrakingen av Northug er feil.

- Alle utlendingene sender et varmt takk til Tor Arne Hetland for at de slipper å gå mot Petter Northug i Ruka. Jeg synes uttaket er feil. Det er ubegripelig og et nytt eksempel på at Løfshus og Hetland sliter med å finne ut hvordan de skal håndtere Northug, sier Pettersson til Dagbladet.

- Uansett hvilke paragrafer og kriterier man har, bør Northug være i en timannstropp. La ham i hvert fall få sjansen til å mislykkes før han vrakes, sier Pettersson.

I Sverige får Johan Olsson år etter år gjøre som han vil fram til mesterskap, all den tid han er den fremste gullsankeren i svensk langrenn. Svenskene stusser over at Northug ikke får forholdene lagt til rette på samme vis i Norge, selv om konkurransen riktignok er langt tøffere.

- Ja, det er riktig. I Sverige ville vi lagt forholdene til rette for Northug, slik vi har gjort med Johan Olsson i alle år. Han har fått klarsignal tidlig og rom til å kjøre sitt løp og få konkurrere når han vil, fordi også han alltid leverer i mesterskap, mener Pettersson.

- Konkurransen er riktignok større i Norge, men det bør være rom for å legge forholdene til rette for den beste mesterskapsløperen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer