Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Bardal legger opp: - Vi mister vår Steven Gerrard

Gir seg på topp.

LEGGER OPP: Anders Bardal. Her sammen med lagkameratene i Planica. Foto: Skiforbundet
LEGGER OPP: Anders Bardal. Her sammen med lagkameratene i Planica. Foto: Skiforbundet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Bardal (32) legger opp som skihopper.

Avgjørelsen skal ha blitt tatt før søndagens verdenscuprenn i Holmenkollen. Det var VG som først meldte saken.

- Det føles vemodig, men riktig å sette punktum. Jeg har gjort mitt siste skihopp. Etter 25 år som hopper, 15 av dem i verdenscupsirkuset, har jeg bestemt meg for å legge skia på hylla, sier Anders Bardal.

Trønderen har vært blant Norges aller beste skihoppere de siste åra, og har vunnet VM-gull i normalbakke og laggull i VM i Falun nylig. I tillegg har han sju verdenscupseiere og vant verdenscupen sammenlagt i 2012.

- Vemodig, men forståelig Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier det er vemodig at Bardal har valgt å legge opp, men forstår 32-åringens valg.

- Det er alltid vemodig, men det føles også riktig når man får argumentasjonen og forstår det. Det stemmer overens med inntrykket av Anders som person, sier han til Dagbladet.

Bråthen ble informert om valget etter hopprennet i Holmenkollen på søndag.

- Hvem er det hopplandslaget mister, som utøver og person?

- For den som forstår seg på fotball, vi mister vår Steven Gerrard. Han har vært en naturlig solid lederskikkelse i miljøet vårt i lang tid, og han har blitt en av norsk hopphistories store helter. På linje med Birger Ruud og Bjørn Wirkola setter han solide spor med prestasjonene sine, i tillegg til å være en naturlig lederskikkelse. Han gjør ikke så mye for å være det, han bare er det, sier Bråthen.

Stor respekt Det var på vei hjem fra Falun sammen med kona Ingrid at Bardal først kom på tanken, og valgte altså å sette punktum etter sitt siste renn i Holmenkollen. Det er også endelig punktum for karrieren, i helgen i Planica er han kun med som tilskuer.

- Han må ta vare på gutta nå den siste helga. Det er litt typisk han, han hadde bestemt seg, og da er det helt slutt. Han setter punktum mens han er på topp, og han vet nok om hva som skal til for å gjøre det. For en norsk skihopper å gjøre sitt siste renn i Kollen, det blir vanskelig mer riktig enn det.

- Jeg har veldig stor respekt for den og utøveren og personen Anders er. Det er veldig, veldig få utøvere som slutter mens de er på topp. At han skulle gjøre det, er ikke veldig overraskende heller, avslutter Bråthen.

Bardal selv var klar på at han ville gi seg på topp.

- Jeg har alltid sagt at jeg skal gi meg mens leken er god. Det er verken gleden over idretten eller fysikken som ikke lenger holder mål, men jeg vet hva som kreves av en utøver på mitt nivå. Jeg opplever at jeg ikke lenger har 100 prosent motivasjon og lyst til å legge ned det som kreves for fortsatt å være i verdenstoppen, sier Bardal.

Satte punktum med laggull På nyåret så det usikkert ut med tanke på VM-deltakelse for Bardal. Han hoppet 140 meter i hoppbakken i polske Wisla, og var nedpå med hånda. Da pådro han seg et håndleddsbrudd.

Steinkjer-hopperen var imidlertid tilbake i hoppbakken en liten måned senere, og deltok også i VM i Falun med en spesiallaget skinne på hånda. Likevel kom han hjem med en sølvmedalje i mixed-konkurransen, og toppen av kransekaka: Gull i laghopp.

Men framtida blir også innholdsrik for Anders Bardal. Han og kona venter sitt tredje barn i juni.

- Nå ser jeg fram til å dyrke mine andre verdier i livet. Jeg har en tålmodig kone som fortjener å ha meg mer hjemme. Jeg har barn som har behov for en pappa i nærheten. Sammen skal vi bygge vårt eget hjem i Steinkjer, og jeg skal etterhvert starte i jobb i Sparebank 1, sier Bardal.

Hele Norges coronakart