SYVENDEPLASS: Susanne Andersen (til venstre) spurter inn til topplassering i sitt første senior-VM. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SYVENDEPLASS: Susanne Andersen (til venstre) spurter inn til topplassering i sitt første senior-VM. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

VM I BERGEN:

Andersen i tårer etter topplassering

Nederlenderne dominerte - Blaak fra velt til gull.

BERGEN (procycling.no): Da kvinnenes VM-fellesstart skulle avgjøres i den 19 kilometer lange rundløypen i Bergen, var det som forventet Nederlenderne som tok kontroll.

Chantal Blaak støtet seg avgårde i en tremannsgruppe og fikk senere besøk av lagvenninene Anna Van Der Breggen og Annemiek Van Vleuten. Da det taktiske spillet startet i frontgruppen, bestående av syv ryttere, var det igjen Blaak som gikk avgårde - denne gangen alene.

Til tross for å ha veltet med 66 kilometer til mål holdt 27-åringen unna hele veien til mål og tok gullet.

- Jeg kan ikke tro det. Alt som skjer i rittet... når jeg krasjet, jeg hadde mye smerte og trodde rittet mitt var over. Så tenkte jeg at jeg kanskje kunne komme tilbake og hjelpe. Planen var ikke at jeg skulle vinne, men at jeg skulle gjøre mitt beste for å hjelpe laget. Så kom jeg i et godt brudd, og det var bra, for da kunne jeg komme over klatringen. Etter det fulgte jeg bare hjertet mitt og jeg holdt unna, fortalte Blaak i seiersintervjuet.

Andersen på syvendeplass

De norske rytterne slet gjennom store deler av dagen, men på slutten dukket Susanne Andersen opp, da det plutselig ble samling bak Blaak.

Hitec Products-rytteren hadde plassert seg godt foran da hovedfeltet skulle spurte om de øvrige medaljene, og i sitt første senior-VM gjorde 19-åringen en flott profil. Omkranset av verdensstjerner så spurtet hun inn til en svært oppløftende syvendeplass.

Andersen var oppløst i tårer etter å ha passert målstreken, og omfavnet lagvennninne Vita Heine i stor glede.

Katrin Garfoot (Australia) spurtet inn til sølvet, foran fjorårets verdensmester, Amalie Dideriksen (Danmark).

Saken oppdateres!

NEDERLANDSK GULL: Chantal Blaak stakk av med gullet på kvinnenes fellesstart i Bergen. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NEDERLANDSK GULL: Chantal Blaak stakk av med gullet på kvinnenes fellesstart i Bergen. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Seig norsk start

Allerede etter noen hundre meter, inn i Sydnestunnelen, gikk dagens første velt, hvor Stine Borgli gikk ned. Den norske jenta var imidlertid raskt tilbake på sykkelen og kom seg tilbake i feltet.

Ikke lenge etter begynte Ingrid Moe å signalisere at hun hadde problemer, og ba om assistanse fra følgebilen. De neste rundene lå bergenseren på halen av hovedfeltet og bet seg med.

Nesten en hel runde skulle gå før det første, ordentlige angrepet gikk, og da var det svenske Sara Penton som gikk. Hun åpnet raskt opp en luke, og ble liggende i ingenmannsland lenge, et drøyt halvminutt foran hovedfeltet. Penton fikk etter hvert besøk av britiske Melissa Lowther, men samarbeidet var kortvarig. Etter et angrep fra Lucina Brand (Nederland) ble alt samlet igjen.

På vei opp Løbergsveien gikk en ny velt, hvor en norsk kvinne var involvert. Denne gangen var det Vita Heine, men også hun var raskt tilbake på sykkelen og oppe igjen i hovedfeltet kort tid etter.

Andersen angriper

Litt før passering for halvkjørt ritt var det Susanne Andersen som løftet på baken. Hitec Products-rytteren gikk avgårde i Øvregaten og ingen gikk etter 19-åringen.

Den norske jenta lå hele tiden på skuddhold på feltet, og fikk aldri mer enn 15 sekunders ledelse. Et lite stykke ut på den femte runden var hun kjørt inn igjen av hovedfeltet, hvor nederlenderne gikk på kontra med en gang.

Nederlandske Amy Pieters er rytteren som støter, og hun får med seg Hannah Barnes (Storbritannia) og Rachel Neylan (Australia).

Ut på den tredje runden var både Katrine Aalerud og Emilie Moberg kjørt av, men kjempet lenge for å komme opp igjen, men måtte til slutt gi tapt.

Lucina Brand angrep på nytt og kom seg opp til trioen i front. Dog skulle de fire hentes igjen rimelig snart, og det var samlet felt ut på de to siste rundene.

Nederland setter opp farten

I opptakten til Salmon Hill for neste siste gang var Susanne Andersen og Vita Heine offensive, men falmet litt ettersom tempoet ble skrudd opp.

Janneke Ensing (Nederland), Danielle King, Melissa Lowther (Storbritannia) og Amanda Spratt (Australia) gikk avgårde, og over toppen på bakken hadde det samlet seg en større gruppe, etter nederlenderne hadde satt opp et forrykende tempo.

I utforkjøringen ned forbi Haukeland og ned mot Bryggen kom det nye angrep, hvor nederlenderne igjen spilte en viktig rolle. Chantal Blaak initierte angrepet og fikk kjapt følge av Hannah Barnes (Storbritannia) og Audrey Cordon (Frankrike).

Ut på den siste runden hadde trioen elleve sekunder til nærmeste forfølger, Sarah Roy (Australia), mens hovedfeltet lå 32 sekunder bak, hvor USA hadde initiativet - for å prøve å samle det for Coryn Rivera.

Feltet slipper opp

Utover på den siste runden virket det som rittet kanskje var avgjort, da feltet ikke viste noen interesse for å ta opp jakten. Nederland satt mannsterke i front og kontrollerte, og ingen var villige til å sette opp farten.

Inn i Salmon Hill for siste gang hadde trioen i front fått en solid luke, på omtrent 40 sekunder til hovedfeltet, mens Roy tapte terreng i mellom.

Barnes prøvde seg på et angrep, men ble umiddelbart markert av sine bruddvenninner.

Bak i hovedfeltet skapte Nederland igjen en utskillelse, da Anna Van Der Breggen klinket til. Med seg fikk hun Annemiek Van Vleuten (Nederland), Katarzyna Niewiadoma (Polen) og Katrin Garfoot (Australia), og over toppen tok de plutselig igjen trioen i front.

Blaak avgjør

Med tre nederlandske damer i frontgruppen begynte også det taktiske spillet. Anna Van Der Breggen støtet og ble kjapt markert av de andre. På kontraen gikk Chantal Blaak og åpnet umiddelbart opp en luke.

I forfølgergruppen sørget Van Der Breggen og Van Vleuten for at en ordentlig jakt ikke ble organisert og Blaak fikk kjapt en luke på 20 sekunder.

Både Niewiadoma og Barnes prøvde å støte seg avgårde, men ble oppskriftsmessig markert av Van Vleuten.

Dermed fikk Blaak sykle alene langs Bryggen og opp til målstreken på Festplassen, hvor hun kunne juble over karrierens største seier.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!