Andersen løper sist i VM-finalen

For første gang i karrieren.

NORSKE RIVALER: Marianne Andersen (tv) og Anne Margrethe Hausken kjempeR om medaljer i årets orienterings-VM i Ungarn.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
NORSKE RIVALER: Marianne Andersen (tv) og Anne Margrethe Hausken kjempeR om medaljer i årets orienterings-VM i Ungarn. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer

For første gang i karrieren starter gullhåpet Marianne Andersen (29) sist i en VM-finale. Dermed kan hun løpe på tidene til sine argeste konkurrenter.

En av dem er Anne Margrethe Hausken, og det er duket for gullkamp med to norske kvinner i hovedroller på langdistansen i VM søndag.

Andersen vant sitt annet strake kvalifiseringsløp. Mandag banket hun også regjerende verdensmester på langdistansen, tsjekkiske Dana Brozkova.

- Marianne har fått respekt hos konkurrentene etter denne oppvisningen i to dager. Vi ser fram til en herlig gullkamp. Hun har muligheten til gull både på mellomdistansen og på langdistansen. I tillegg kan hun avgjøre stafetten for Norge fredag. Det blir fantastisk å ha henne med blant de aller beste i slutten av startfeltet. Der har hun alle muligheter, mente landslagssjef Petter Thoresen.


Opp til meg selv

- Nå er alt opp til meg, og det meste ligger i fanget. Det er bra å starte sist. Når jeg eventuelt plukker opp løpere, vet jeg at jeg er foran dem på resultatlista, forteller Marianne Andersen.

Hun var riktignok mer fornøyd med søndagens løp. Mandag gjorde hun to feil i skogen som kostet henne rundt to minutter. Det har hun ikke råd til i en VM-finale.

Hun vant heatet med 18 sekunder margin til russiske Julia Novikova, Dana Brozkova var 1.11 minutter bak Andersen i mål.

Anne Margrethe Hausken fikk også en fin start på orienterings-VM, selv om hun snublet allerede på den første posten.

- Det virket som posten var «gravd ned» i bakken. Jeg så den rett og slett ikke, og det gikk nok drøyt minuttet der. Uansett er dette en fin bekreftelse. Jeg synes kroppen kjennes grei ut og fikk de svarene jeg trengte, sa Hausken.

Hun endte på tredjeplass i sitt heat og starter blant de ti siste i VM-finalen søndag. Hausken var 1.55 minutter bak Simone Niggli-Luder og 1.31 minutter bak finske Anni-Maija Fincke. Avstanden tar hun med knusende ro.

Elise Egseth fra Wing kvalifiserte seg også greit for finalen. I første heat endte hun på 8.-plass, men var 6.04 minutter bak finske Minna Kauppi.

• Talentet Carl Waaler Kaas slo opp en tåskade og klarte ikke å ta seg videre til søndagens finale på langdistansen under O-VM.

Norge stilte med seks utøvere under mandagens kvalifisering på langdistansen, men bare en falt ut. Det var uheldige Waaler Kaas.

(NTB)