Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jørn Andersen om livet som nordkoreansk landslagstrener

Andersen om nordkoreanske spillere: - De blir aldri slitne

Spår lys framtid for fotballen i det isolerte landet.

TRENER: Jørn Andersen har oppdaget flere forskjeller mellom europeiske og nordkoreanske spillere. Han mener spillerne på landslaget aldri klager over å være sliten. Foto: Erik Berglund / Dagbladet
TRENER: Jørn Andersen har oppdaget flere forskjeller mellom europeiske og nordkoreanske spillere. Han mener spillerne på landslaget aldri klager over å være sliten. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jørn Andersen lever et liv uten om det vanlige i verdens mest isolerte land. Fra en suite på et hotell i Pyongyang har han ledet Nord-Koreas fotballandslag siden 2016.

Mens Andersen har hatt fokus på å utvikle fotballspillere, har landets ledere trappet opp den militære opprustningen. Spenningen mellom Nord-Korea og spesielt USA er stor, og begge lands ledere har brukt truende krigsretorikk overfor hverandre.

Midt oppi dette har Andersen forsøkt å holde fokus på fotballen.

- Jeg vil ikke si for mye om det, for min jobb er å trene et fotballag. Men jeg tror at sport kan bidra til å bygge bro mellom ulike land, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

- Merkelig

Både som spiller og trener har han oppholdt seg i Europa resten av sin profesjonelle karriere. Som spiller gjorde han en stor karriere i Tyskland, hvor han blant annet spilte for Eintracht Frankfürt og Nürnberg.

I rollen som trener har han vært innom ligaer i Tyskland, Østerrike og Hellas. Disse europeiske landene er langt unna den virkeligheten som ventet i Nord-Korea.

- Da jeg først fikk tilbudet, var det litt merkelig. Men nå er jeg veldig glad for at jeg tok beslutningen om å dra, forteller han.

54-åringen har merket en stor forskjell på europeiske og nordkoreanske spillere.

- Aldri slitne

- Spillerne mine er vennlige, de arbeider hardt og er alltid motivert for å trene. I Europa har jeg opplevd at spillerne er slitne og ikke vil arbeide. Her er spillerne aldri slitne. De utfører arbeidet og vil lære nye ting, sier Andersen.

Denne innstillingen setter nordmannen pris på. Ulikhetene mellom det han er vant til og normene i Nord-Korea, er imidlertid mange. Andersen har ikke en assistenttrener eller andre han kan diskutere fotball med når han skal forsøke å lede nordkoreansk fotball på riktig vei.

- Utover dette er de meget koreanske. Jeg er europeer, så vi tenker ikke alltid på samme måte. Dette har jeg blitt mer vant til nå, og jeg skal lytte mer til dem og ikke bare trekke mine egne konklusjoner.

Spår Qatar-deltakelse

Nord-Korea lyktes ikke med å nå VM i Russland neste år.

Andersen spår derimot en lys framtid for fotballen i det asiatiske landet. Han tror Nord-Korea snart når VM for tredje gang i deres historie.

- Sannsynligheten for at de kvalifiserer seg til Qatar i 2022, er meget stor. Om de fortsetter å utvikle seg slik de har gjort under meg, mener jeg de vil være blant de fire eller fem beste lagene i Asia. Laget har tatt store steg, og det er en positiv følelse med tanke på framtida, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!