SISTE RUNDE: Julius Johansen førte an ut på siste runde, men Idar Andersen hang med. Nordmannen veltet kort tid etter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SISTE RUNDE: Julius Johansen førte an ut på siste runde, men Idar Andersen hang med. Nordmannen veltet kort tid etter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sykkel-VM i Bergen:

Andersen veltet fra kampen om medaljene

Suverent dansk gull i herrenes juniorritt.

BERGEN (procycling.no): Nordmennene hang lenge med i medaljekampen i herrens juniorritt, men på siste runde gikk det galt for Idar Andersen.

18-åringen satt i et brudd som kjempet om edelt metall. Danske Julius Johansen lå like foran. I en utforkjøring, med 14 kilometer til mål, sklei han ut i en venstresving. Brudkameratene forsvant, og medaljesjansen røk for Andersen.

–Jeg ble litt for gira. På de tidligere rundene så tok jeg plasser på yttersvingen der. Men det gikk litt fortere da jeg satt i bruddet. Det var egentlig veldig idiotisk, siden Julius var rett foran. Jeg følte meg bedre og bedre, og følte meg ganske bra nest siste gangen opp bakken. Det var kjipt, sier Andersen i intervju med TV 2 etter målgang.

18-åringen tror han hadde gode nok bein til å kjøre inn den ensomme dansken i teten.

– Han er veldig sterk, og fortjente å vinne. Jeg hadde ganske friske bein, og det er vanskelig å si nå, men jeg tror jeg hadde tatt han igjen i bakken.

– Det er vanskelig å si. Men jeg følte meg i hvert fall veldig bra. Det er kjipt. Du har jo tenkt ganske lenge på VM på hjemmebane. Hele sesongen er lagt opp rundt det, så det er veldig kjipt.

Danske Julius Johansen hadde stukket fra det samme bruddet kort tid før nordmannens fall, og opparbeidet seg en pen ledelse. 18-åringen fra Blovstrød holdt det gående helt inn til festplassen i Bergen, og sørget for dansk gull i juniorrittet.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg vet jeg er i god form, og jeg følte at beina var gode, men i starten så gikk det ikke så bra for oss. Det var mange i bruddet, og vi hadde ikke helt kontrollen. men lagkameratene mine gjorde en utrolig jobb for å samle det, sier Johansen i seiersintervjuet vist på TV 2.

– Jeg går alltid for tidlig. I dette rittet så ventet jeg og ventet jeg. 25 kilometer fra mål visste jeg at jeg måtte gå. Jeg angrep, og klarte å holde det helt inn, beretter den ferske juniorverdensmesteren.

Sølvmedaljen gikk til Luca Rastelli, mens Michele Gazolli sørget for to italienske medaljer.

Olav Hjemsæter ble beste norske, på åttendeplass.

SUVEREN: Julius Johansen fra Danmark var den suverene vinneren i herrenes juniorrittet. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
SUVEREN: Julius Johansen fra Danmark var den suverene vinneren i herrenes juniorrittet. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix Vis mer

Ensom leder

Da starten gikk, i vakre omgivelser i Rong, var det kun én mann som var interessert i å angripe.

Abdellah Loukili (Marokko) lå noen kilometer alene i fronten, men et varig brudd ble det aldri på marokkaneren. Andreas Leknessund forsøkte seg med et angrep, men feltet lot ham ikke gå.

Det var mange velt i feltet over de første milene, men det hindret dem ikke i å kjøre inn den marokkanske leder.

Nordmann i nytt brudd

I det første større bruddet som gikk satt det syv mann. Jonas Iversby Hvideberg var med som det norske bidraget.

De syv var først inn på de avsluttende rundene, med et snaut minutt på hovedfeltet. Hyppigheten av velt var fremdeles høy, og den første ordentlig store velten skjedde i det feltet svingte inn i Laksebakken for første gang.

En nordmann var den første som gikk ned, men samtlige av de involverte rytterne kom seg opp igjen på sykkelen.

Fire runder igjen

Med 76,4 kilometer igjen krysset bruddet målstreken for første gang. En ensom tysker jaktet 40 sekunder bak de syv, mens hovedfeltet fulgte 1:17 bak teten.

Leon Heinschke (Tyskland) klarte å kjøre seg opp til bruddet på første runde. Dermed vokste gruppen til Gleb Brussenskiy (Kasahkstan), Jonas Iversby Hvidberg (Norge), Graydon Staples (Canada), Giulio Masotto (Italia), Danny Van der Tuuk (Nederland), Mark Donovan (Storbritannia) og Mohammed Medrazi (Marokko) til åtte ryttere. Det varte dog bare en kort stund. Medrazi fikk en punktering, og ble kjørt inn av feltet.

Tre mann til fikk kontakt før de to siste rundene. Ti mann hadde 28 sekunder på feltet inn på de siste fire milene. Gleb Brussenskiy (Kasahktstan), Luca Rastelli (Italia) og Mark Donovan (Storbritannia) støtet fra bruddet, men hovedfeltet fulgte like bak.

Danske Julius Johansen kjørte seg opp til de tre like før siste runde, mens norske Idar Andersen fikk kontakt like før passering. Kvintetten hadde en liten ledelse på tre forfølgere, før hovedfeltet fulgte kun ti sekunder bak.

Andersen velter

Med 15 kilometer igjen hadde Johansen fått en luke på resten av bruddet. I en utforkjøring kort tid etter, gikk Andersen i bakken, og falt ut av medaljekampen.

Johansen hadde en solid luke inn i den siste klatringen opp Laksebakken.

Det samlet seg en gruppe bak dansken, men han hadde fortsatt over 30 sekunder med syv kilometer igjen. 18-åringen viste ingen svakhetstegn på de siste kilometerne, og vant gullet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!