NM i styrkeløft:

André (24) trodde han vant NM-gull. «Fy faen» forandret alt

Mistet NM-gullet i styrkeløft etter banning.

BANNET: André Midtby fra Lillehammer løftet egentlig nok til å vinne NM-gull i styrkeløft i helga. Men banning ødela alt. Midtby ble disket. Foto: Stian Jensen
BANNET: André Midtby fra Lillehammer løftet egentlig nok til å vinne NM-gull i styrkeløft i helga. Men banning ødela alt. Midtby ble disket. Foto: Stian Jensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): André Midtby (24) fra Lillehammer var sikker på at han tok gull under styrkeløft-NM i Oslo denne helga.

Men to ord ødela alt: «Fy faen».

Midtby ble nemlig disket av juryen etter at han bannet - rett etter at han tok gullet. 24-åringen fikk to advarsler før han måtte vinke farvel til NM-tittelen.

- Jeg skulle bare ta det siste løftet, og det gikk lekende lett. Jeg ble så positivt overrasket at jeg bannet en gang til - da gikk jeg rett og slett på en stjernesmell, sier Midtby til Dagbladet.

TOTALT 730 KG: André Midtby ble disket på grunn av banning i NM. Foto: Stian Jensen
TOTALT 730 KG: André Midtby ble disket på grunn av banning i NM. Foto: Stian Jensen Vis mer

Skuffet

- Hva tenker du om det som skjedde?

- Det er helt utrolig, jeg trodde ikke at det var mulig. Hva skal man si? Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gjorde det. Det er jo ikke så vanlig å banne når det går bra, men det var mye adrenalin og jeg ble veldig glad, sier styrkeløfteren.

24-åringen løftet 245 kg i knebøy, 192,5 kg i benkpress og 292,5 kg i markløft. En total på 730 kg skulle egentlig holdt til gullfest.

Men sånn ble det ikke.

- Selvfølgelig er jeg skuffa. En NM-tittel betyr såpass mye for meg. Jeg hadde veldig lyst på tittelen, sier Midtby til Dagbladet.

Det var Byas.no som først omtalte saken.

- Må følge reglementet

Morten Novum er president i Norges Styrkeløftforbund og satt i juryen i NM i Oslo i helga. Han forklarer disken slik:

- Vi har et reglement som sier at det ikke er lov å komme med usportslig opptreden - banning inkludert. I knebøy bannet han på plattingen og fikk en advarsel. Når han da gjentar dette i markløft, ble han disket. Vi må følge reglementet til Det internasjonale styrkeløftforbundet, sier styrkeløft-president Novum til Dagbladet.

- Skjer dette ofte?

Dette er Midtbys meritter:

Senior:

Nasjonal mester 2015

Øverste meritter fra U23:

2 VM sølv i benkpress (2013,2014)

VM bronse i knebøy (2014)

VM bronse sammenlagt (2014)

Nordisk mester (2014)

- Det hender jo at noen får en advarsel, men jeg tror at i løpet av mine 40 år med styrkeløft, så har dette skjedd to ganger. Det første var tilbake på 90-tallet, sier Novum.

- Hva tenker du om at denne regelen kan oppfattes som streng av utøvere?

- Juryen oppfattet ikke dette som jubelrus. Vi oppfattet det som banning. Regelen er veldig enkel å forholde seg til: Ikke bann. Vi trenger kjøreregler for hvordan arrangementene skal være. Jo, jeg kan forstå dersom Melby er skuffet, men han er så erfaren at dette burde han ha unngått, sier presidenten i Norges Styrkeløftforbund.

Dette er regelen

I regelverket til Det internasjonale styrkeløftforbundet (IPF) står det:

«Enhver løfter eller trener som p.g.a. dårlig oppførsel ved eller på konkurransepodiet kan sies å bringe sporten i vanry, skal få en offisiell advarsel. Hvis samme forhold gjentar seg, kan juryen eller dommerne i mangel av en jury, diskvalifisere løfteren eller treneren og gi treneren og/eller løfteren ordre til å forlate konkurransestedet».

- Hva tenker du om denne regelen, Midtby?

- Jeg forstår at man ikke skal banne og bruke stygge ord, spesielt når du står på en platting og alle ser på deg. Jeg forstår at de vil at banneord ikke skal være en gjenganger i en idrettshall. Jeg må bare forholde meg til reglene, sier Midtby.

- Nå skal jeg vaske munnen frem til neste konkurranse. Jeg har allerede startet en prosess, sier karen fra Lillehammer.

Det var for øvrig Knut Martin Haraldsen som vant til slutt - etter at Midtby ble disket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer