André Bergdølmo er mest brukt

ULLEVAAL (Dagbladet): André Bergdølmo (30) har spilt mest av de 73 spillerne Nils Johan Semb har brukt i sine 50 landskamper. Statistikken viser at landslagssjefen med rette kan klage på skadene.

Dagbladet har sammenliknet spilletid i offisielle landskamper for Norge under Nils Johan Semb og spilletid for Danmark under Morten Olsen. Danmark har spilt 25 kamper og brukt 38 spillere siden Morten Olsen tok over etter Bo Johansson etter EM for to år siden. Semb har sittet to år lenger, har dobbelt så mange kamper og omtrent dobbelt så mange spillere. Så langt stemmer tallene overens. Men likheten stopper der.

  • Gjennomsnittlig spilletid for Sembs ti mest brukte spillerne er 50,2 prosent.
  • Tilsvarende tall for Olsen er 77,4 prosent.
  • Danmark har hatt stor suksess de siste to åra med seksten seirer, seks uavgjort og tre tap. Toppen ble nådd da dagens motstander tok seg videre til åttendedelsfinalen i VM på Frankrikes bekostning.
  • På 21 kamper i samme periode har Norge vunnet seks kamper, spilt åtte uavgjort og tapt sju.

- Denne lista viser jo tydelig det som har vært et av våre største problemer disse åra her. Det har vært fryktelig mye skader. Selv de største nøkkelspillerne våre er mye vekk. Ronny Johnsen er jo ikke blant de 15 mest brukte engang, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

André skadefri

Morten Olsen har dyrket en kjernegruppe hele veien. Sju av de ti mest brukte spillerne er med i troppen som møter Norge i dag, men forsvarsveteran og kaptein René Henriksen har meldt forfall på grunn av skade. Flankespiller Morten Rommedahl har lyskeproblemer og er tvilsom. Semb har også sju av de ti mest brukte i troppen. Men langt fra alle er i førsteelleveren.

- En viktig suksessfaktor er at man har en gruppe på rundt 15 spillere som er ganske stabile. Det har vi ikke hatt på landslaget, sier Semb.

André Bergdølmo har overraskende nok over 400 spilleminutter mer enn Henning Berg. Det til tross for at Ajax-stopperen for en gangs skyld var skadd mot Nederland.

- Bank i bordet, André har vært en av spillerne som har vært veldig lite skadd. Han er den i kjernegruppen på 10- 12 spillere som ikke sliter med skader. Resten har jo slitt mye. Bare se på spilletida til Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg, Thomas Myhre, Steffen Iversen og Ronny Johnsen, sier Semb.

- Bare åtte mann har spilt halvparten av kampene dine?

- Stemmer det. Og i forrige kvalik var det for eksempel bare Henning som hadde åtte av ti kamper. Resten lå på mellom fire og åtte.

Ikke overrasket

Sembs spillerliste viser for øvrig at du helst bør spille i utlandet for å komme på landslaget. 55 av de 73 spiller eller har spilt i utlandet.

Det skader heller ikke å ha erfaring fra Rosenborg. 20 mann spiller eller har spilt for Nils Arne Eggen. Også Sembs mest betrodde mann. André Bergdølmo er ikke overrasket over at han ligger på topp. Det har han visst lenge.

- I forkant av EM for to år siden tok jeg faktisk norgesrekorden som spilleren med flest antall minutter på landslaget uten tap. Det var da vi dro ti seire på rad uten tap, sier han.

Men Bergdølmo er ikke helt fornøyd med det han har prestert for Norge.

- Jeg har vel ikke vært noe kjempebra på landslaget, men heller ikke kjempedårlig. Jeg kaller meg sjøl en sånn Bjarne Sognnæs-type: Til å stole på stort sett hele tida, med bra kamper innimellom. Men jeg er ikke den som har utmerket meg som den som får høre «wow, i dag spilte du godt.»

Likevel har han fått spille jevnt:

- Jeg har gjort arbeidsoppgavene mine godt gjennom hele perioden, og det har vel også Nils Johan sett på videoen i etterkant av kampene. Det har liksom ikke vært veldig farlig å sette André på backen, for han gjør stort sett jobben sin, sier Bergdølmo.

Midtstopper

På Ajax spiller han som en av tre i en trebackslinje. Men på landslaget har han ikke fått prøve seg i midtforsvaret.

- Jeg har spilt venstre- eller høyreback i alle kampene. Jeg synes det hadde vært OK om Nils Johan ville prøve meg som midtstopper. Det er der jeg spiller til daglig, men vi har tatt en prat om det, og jeg har fått beskjed om at det er back jeg vurderes som for Norge.

- Får du utnyttet potensialet ditt offensivt for Norge?

- Jeg har ikke hatt samme følelsen på landslaget som jeg hadde som offensiv back på Rosenborg høsten 1998 og 1999. Men det har jo med å gjøre at vi spiller annerledes her enn på Rosenborg.

- Noe du savner i landslaget nå?

- Når du ser på lista her, så synes jeg synd på Vegard Heggem. Han hadde helt sikkert vært oftere med, om han ikke gikk så mye skadd. Ellers er jo Erik Mykland en fantastisk spiller. Ørjan Berg hadde også hatt noe å tilføre.

FLEST KAMPER: André Bergdølmo har spilt 3187 minutter på 37 kamper for Nils Johan Semb, og er landslagssjefens mest brukte spiller. - Bank i bordet, André har vært en av spillerne som har vært veldig lite skadd. Han er den i kjernegruppen på 10- 12 spillere som ikke sliter med skader. Resten har jo slitt mye, sier Semb.