VANT: André Greipel var sterkest på den andre etappen i Tour de France. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI
VANT: André Greipel var sterkest på den andre etappen i Tour de France. Foto: EPA/BAS CZERWINSKIVis mer

André Greipel vant sidevindsdrama

Kristoff mistet tetgruppa i vinden.

ZEELAND (procycling.no): På forhånd var det knyttet til stor spenning om vinden kunne spille en rolle under den andre etappen av Tour de France.

Inn mot målgang i Zeeland blåste det kraftig opp langs den nederlandske kysten og det var kun Mark Cavendish, André Greipel og Peter Sagan som satt igjen av de beste spurterne i frontgruppa når ble splittet 47 kilometer før mål, i en gruppe på rundt 20-25 ryttere.

Samtidig hadde blant annet Alexander Kristoff, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana og sammenlagtleder Rohan Dennis mistet kontakten med tetgruppa.

 - Jeg kom fint med i første vifte når det sprakk opp, forteller Alexander Kristoff til procycling.no

Nordmannen, som ble 28 år i dag, fikk imidlertid ingen bursdagsgave på grunn av en uventet velt.

 - Vi kom inn i en by, hvor det ikke var noe sidevind. Da satt jeg og Jacopo (Guarneri, Kristoffs eneste gjenværende lagkamerat) litt bak og så veltet Nibali. Hadde vi vært på den andre siden av rundkjøringen hadde det gått fint, sier Kristoff. 

En luke oppstod som følge av velten, og med sammenlagtfavoritt Nibali i trøbbel, kjørte Team Sky i front av tetgruppen. 

 - Da var det over for oss, sier Kristoff.

Tour de France-legende i gul trøye

På de avsluttende kilometerne var Etixx-Quick Step-laget dominante, men Mark Cavendish måtte se seg slått av sin tidligere lagkamerat André Greipel, etter at briten ble tvunget til en langspurt. Tyskeren vant til slutt noen centimeter foran Peter Sagan.

Fabian Cancellara spurtet inn til en sterk tredjeplass. Bonussekundene sørget dermed for at han overtok ledelsen sammenlagt.

Seieren var Greipels syvende i Tour de France og det var en fornøyd Greipel som møtte opp til seiersintervju.

 - Laget klarte å holde meg nær teten, noe som var viktig. Jeg er veldig fornøyd med lagkameratene mine og stolt av å vinne denne etappen, sier Greipel i intervjuet vist på TV2.

Kamp om mellomspurten
Jan Barta (Bora-Argon 18), Perrig Quemenur (Europcar), Stef Clement (IAM) og Armindo Fonseca (Bretagne - Séché) kom seg tidlig i det som skulle bli dagens brudd.

Inn mot mellomspurten i Rotterdam sprakk det imidlertid opp for første gang i sidevinden, som sørget for at bruddet nesten ble kjørt inn.

De fire holdt unna, mens det i hovedfeltet ble spurtet om en femteplass, som gir 11 poeng i kampen om den grønne trøya.

John Degenkolb (Giant-Alpecin) vant like foran Alexander Kristoff (Katjusja), med Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) på plassen bak.

Bruddet ble kjørt inn seks mil før mål, hvor feltet var blitt splittet i to, med Pierre Rolland (Europcar) og Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo som de største navnene). 

Kaos i sidevinden
Etixx-Quick Step satt seg fram, samtidig som det begynte å regne kraftig. 

Kjøret betalte seg, da mange ryttere datt av i sidevinden. Joaquim Rodríguez (Katjusja), Nairo Quintana og Alejandro Valverde (begge Movistar) og Bauke Mollema (Trek Factory Racing) var blant de første rytterne som mistet kontakten med feltet.
 
Frontgruppen ble splittet igjen 47 kilometer før mål, og nok en gang var det store navn som ble droppet.
 
Alexander Kristoff, Vincenzo Nibali (Astana), John Degenkolb (Giant - Alpecin), sammenlagtleder Rohan Dennis (BMC) og Thibaut Pinot (FDJ) mistet alle kontakten med den fremste gruppen.

I frontgruppen satt blant annet Chris Froome (Sky), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) og André Greipel (Lotto Soudal).

Også de tre rytterne som var nærmest Dennis i sammendraget før etappen, Tony Martin (Etixx-Quick Step), Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) og Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), var i tetgruppen.

Gruppen til Quintana kom opp til Alexander Kristoffs gruppe 35 kilometer før mål. Avstanden opp til frontgruppen var da rundt minuttet. 

Sammensmeltingen av de to gruppene sørget for at de klarte å utligne farten til frontgruppa. 23 kilometer før mål var avstanden dermed nede i 50 sekunder.

Tinkoff-Saxo uheldige
Både Daniele Bennati og Peter Sagan (begge Tinkoff-Saxo) punkterte 15 kilometer fra mål, mens avstanden igjen hadde krøpet opp til minuttet. 

Mens Bennati slapp seg ned til feltet, fikk Sagan kontakt med tetgruppen to kilometer senere. Slovaken fikk dermed sjansen til å spurte for en særdeles viktig etappeseier i kampen om den grønne trøya.
 
Mot mål økte tetgruppa forspranget til gruppa til Kristoffs gruppe og var til slutt ett minutt og 27 sekunder bak André Greipel.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no