«Andre ting blir sett på som grovere juks enn doping»

- Å bruke for lett kastredskap eller stjele en meter på målebåndet blir sett på som grovere juks enn doping i det miljøet som jeg var en del av, sier tidligere kulestøter Kjell Ove Hauge (32), som testet positivt på anabole steroider i 1998.

Hauge kjenner seg igjen i bildet forsker Bjørn Barland skisserer. Mange toppidrettsutøvere føler seg ikke som juksere selv om de tyr til stoffer som befinner seg på forbudslista.

- En som doper seg kan ikke bare legge seg på senga og bli god. Bruk av for eksempel anabole steroider krever knallhardt treningsarbeid. Dopet hjelper deg til å restituere deg raskere slik at du tåler mer trening, forklarer Kjell Ove Hauge.

I dag er den tidligere dopingmisbrukeren lærer på idrettslinja ved Linderud videregående skole i Oslo. Nå skal han selv plante sunne verdier hos de unge og håpefulle idrettstalentene.

I 1996 var Hauge aldri dårligere enn nummer fem i noe Grand Prix-stevne. Han var kvalifisert for OL, men fikk likevel ikke lov til å delta.

- Olympiatoppen må reflektere over hvilket signal de sender når bare enerne får lov til å delta. Når det ikke holder å være blant de 10- 20 beste i verden, kan man fort begynne å lure på hva man skal finne på for å nå målene sine, sier Kjell Ove Hauge.

I dag angrer han på at han valgte å dope seg.

- Jeg var klar over at det jeg gjorde var over grensa og juks. Men jeg så ikke selv at jeg heller burde ha lagt opp. For meg framsto dopingen som en siste utvei, sier den tidligere kulestøteren til Dagbladet.

ANGRER: Tidligere kulestøter Kjell Ove Hauge (32) testet positivt på anabole steroider sommeren 1998. I hans toppidrettsmiljø ble doping langt ifra regnet som den verste formen for juks.