<strong>IKKE I FORM:</strong> Caster Semenya løper sin første konkurranse siden august 2009 i kveld. Her på trening hjemme i Pretoria i forrige uke. Foto: AP/Frank Augstein
IKKE I FORM: Caster Semenya løper sin første konkurranse siden august 2009 i kveld. Her på trening hjemme i Pretoria i forrige uke. Foto: AP/Frank Augstein Vis mer

- Andre utøvere hadde ikke overlevd dette

I kveld løper Caster (19) som jente igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): 11 måneder er gått siden Caster Semenya (19) sist gang startet med navn på drakta og piggsko.

Da vant hun VM-gull på 800 meter i Berlin, suverent og med årsbestetida 1,55,45.

Allerede før hun fikk medaljen startet snakket, samtidig som det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) uttalte de måtte få vurdert om tenåringen var ei jente eller gutt.

Resultatene av kjønnstesten er aldri blitt offentliggjort, IAAF har hemmeligstemplet rapporten det tok nesten et år å gjøre klar.

Men i juni fikk den sørafrikanske jenta grønt lys til å konkurrere igjen, som kvinne.

Hormonbehandlet?
Spekulasjonene fortsetter likevel. Daily Telegraph skriver i dag at det antas at Semenya har fått hormonbehandling for en lidelse som tvang fram kjønnstesten.

Trener Michel Seme vil verken bekrefte eller benekte, han sier alt er hemmelig.

<strong>OVERLEGEN:</strong> Semenya var nesten helt ukjent da hun utklasset konkurrentene på 800 meter i VM i august i fjor. Foto: AP/Anja Niedringhaus
OVERLEGEN: Semenya var nesten helt ukjent da hun utklasset konkurrentene på 800 meter i VM i august i fjor. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer

- Vi vet ikke, men det vi vet er at det er leger som er opptatt med resultatene, sier Seme.

Treneren mener det er et lite mirakel friidrettsverden blir vitne til, når Semenya gjør comeback i lille Lappeenranta i Finland i kveld.

Han tror oppstandelsen rundt 800 m-løperen ville tatt livet av andre sportsstjerner.

- Hadde dette skjedd andre utøvere hadde de kanskje vært døde nå. Men Caster er en sterk kvinne. Vi sa hele tida «Caster, glem disse tingene». Andre ville kanskje drukket gift, sier Seme.

Selv om Semenya er tilbake på en løpebane igjen er hun neppe like god som sist.

- Hun er ikke i form som i Berlin. Men i Samveldelekene i oktober skal alt være på plass, og vi skal ta gullet, sier Some.

Ser at hun er kvinne
Semenya sa i går at hun ikke bærer nag overfor IAAF.

<strong>ER BARE STERK:</strong> Trener Michael Seme mener Semenya bare er et fysisk fenomen, akkurat som Usain Bolt. Foto: AP/Themba Hadebe
ER BARE STERK: Trener Michael Seme mener Semenya bare er et fysisk fenomen, akkurat som Usain Bolt. Foto: AP/Themba Hadebe Vis mer

- Jeg er ikke bitter mot noen. Jeg er ikke engang sikker om på jeg er behandlet rettferdig eller urettferdig. Hvis dette måtte bli gjort som det ble, så får det være, sier Semenya.

Da IAAF bestemte at hun skulle kjønnstestes i fjor sommer ble det hevdet at hun var tvekjønnet og hadde tre ganger så mye testosteron som andre kvinner.

Og trener Seme fortalte allerede i august i fjor at løperjenta hadde blitt stoppet på vei inn til dametoalettet hjemme i Sør-Afrika. Semenya svarte med å spørre om buksene skulle ned.

Overfor Daily Mail sier trener Seme at alt er såre enkelt.

- Hvis Caster dro ned buksene ville folk sett at hun er en kvinne. Det burde vært så enkelt, men fordi det er regler, avtaler og systemer må de til legen og sjekke med andre leger. Og så må de ta andre tester, sier treneren.

Er som Bolt
Han mener undersøkelsene egentlig bare viser at hun er sterk, en gave fra Gud.

- Noen menn, som Usain Bolt, er sterkere enn andre. Men det er ikke noe problem. Ingen spør om det. Hvis de testet Bolt ville de funnet ut at han er sterkere, men det finnes ingen tester for menn. De må stoppe dette, de finner ikke sannhetene de søker, sier Seme.

<strong>SATSER PÅ GULL:</strong> Semenya tror hun vil være i toppslag før Samveldelekene i oktober. Foto: AP/Frank Augstein
SATSER PÅ GULL: Semenya tror hun vil være i toppslag før Samveldelekene i oktober. Foto: AP/Frank Augstein Vis mer

Fortsatt er det stor interesse for den atletiske utøveren, aldri før har så mange utenlandske reportere møtt opp foran stevnet i Finland. Bronsevinneren fra VM, britiske Jenny Meadows, synes mest synd på den sørafrikanske tenåringen.

- Jeg håper bare ikke Casters comeback blir til et sirkusnummer, at folk prøver å behandle henne som noe fra et freakshow. Den stakkars jenta har vært gjennom tøffe tidere følelsesmessig. Jeg synes vi skal sette en strek under det som har skjedd, men ikke alle utøvere er like verdige, sier Meadows.

Mest sannsynlig vinner Semenya i comebacket, feltet er ikke sterkt og hun har en pers som er fem sekunder bedre enn neste jente.

Går for verdensrekorden
I et intervju med Ilta-Sanomat forteller hun at det må 10-12 konkurranser til før hun likner på løperen som vant VM.

- 11 måneder er for lang pause fra konkurranser. Jeg trenger løp, og det er hva de kan tilby meg her, sier Semenya.

Verdensrekorden på 800 meter er på 1,53,28 og har stått i 28 år. Den ble satt av Jarmila Kratochvilova fra Tsjekkoslovakia, også hun en omstridt utøver.

Semenya selvtilit er det ingenting i veien med, for ni dager mente hun at formen lå på 50 prosent av kapasiteten.

<strong>HEDRET:</strong> Semenya fikk en æresutmerkelse i Elfenbenskysten for sin innsats i VM i fjor. Foto: AP
HEDRET: Semenya fikk en æresutmerkelse i Elfenbenskysten for sin innsats i VM i fjor. Foto: AP Vis mer

- Jeg er ikke helt der jeg skal være, men hvis jeg trener som jeg får beskjed om fra treneren min så blir ikke verdensrekorden noe problem, sier Semenya.

<strong>JUBEL:</strong> Mange tusener samlet seg på flyplassen i Johannesburg da Semenya kon tilbake fra Tyskland med VM-gullet. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
JUBEL: Mange tusener samlet seg på flyplassen i Johannesburg da Semenya kon tilbake fra Tyskland med VM-gullet. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer