KOMMENTERER SØRGEBÅND-SAKEN: IOC-president Thomas Bach. Foto: EPA/Tobias Hase
KOMMENTERER SØRGEBÅND-SAKEN: IOC-president Thomas Bach. Foto: EPA/Tobias HaseVis mer

- Andre utøvere har mistet noen under lekene gjennom årene, og de samme reglene må gjelde

IOC-presidenten kommenterer sørgebånd-saken.

(Dagbladet): De norske langrennsjentene gikk sin 15 kilometer skiathlon lørdag med sørgebånd, etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror fredag. Det endte med kritikk fra IOC (den internasjonale olympiske komite).

- Norge må skjerpe seg, sa blant annet Gerhard Heiberg, og la til at hendelsene ikke akkurat bidro til å endre inntrykket av at nordmennene er arrogante.

Nå uttaler også IOC-presidenten Thomas Bach seg om situasjonen. Han var på Laura skistadion og så Astrid Uhrenholdt Jacobsen bli nummer fire i går, og viser stor medfølelse for situasjonen - samtidig som han er klar på det ikke hører hjemme i et OL.

Viser forståelse - Vi forstår at hun (Astrid Uhrenholdt Jacobsen) har vært i gjennom en vanskelig situasjon og jeg så henne bli nummer fire i går. Jeg har den dypeste respekt for prestasjonen. Men vi må også forstå at det er andre utøvere som har mistet noen under lekene opp gjennom årene, og de samme reglene må gjelde, sier Bach til TV 2.

SØRGEBÅND: De norske langrennsjentene valgte å gå 15 kilometer skiathlon med sørgebånd etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SØRGEBÅND: De norske langrennsjentene valgte å gå 15 kilometer skiathlon med sørgebånd etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Bach ble valgt inn som ny president i IOC i fjor, og OL i Sotsji er hans første som leder for organisasjonen.

- Å dedisere medaljer har vi sett mange eksempler på, men vi mener det ikke er riktig å vise sorg under konkurransen. Men vi har stor sympati med Astrid og hennes familie i denne vanskelige situasjonen, sier Bach.

Har en plan I forkant av sprinten tirsdag vurderte det norske landslaget å bryte reglene igjen, dersom Jacobsen endte på pallen. Etter det skulle hun ifølge IOC-reglene møte til internasjonal pressekonferanse etter løpet. Det var det ikke sikkert at hun hadde kommet til å gjøre.

Landslagssjef Egil Kristiansen uttalte da overfor Dagbladet at de hadde en plan for å skjerme Jacobsen mest mulig.

- Vi har en plan for hva vi skal gjøre om det går dårlig, og vi har en plan for hva vi skal gjøre om det går bra. Vi må skjerme Astrid mest mulig, sa Kristiansen til Dagbladet.