Andreas kronet diamantene med rekordseier

- Et av de beste kastene mine noensinne.

DIAMANTVINNERNE: Andreas Thorkildsen og de andre sammenlagtvinnerne av Diamond League. Foto: ETIENNE ANSOTTE/REUTERS
DIAMANTVINNERNE: Andreas Thorkildsen og de andre sammenlagtvinnerne av Diamond League. Foto: ETIENNE ANSOTTE/REUTERSVis mer

|||(Dagbladet): Andreas Thorkildsen (28) har sanket gull som ingen andre norske friidrettsutøvere har gjort før ham.

Nå er sørlendingen også blitt en diamantmann.

Kveldens konkurranse ble en rein oppvisning. Thorkildsen kastet 89,88 meter i andre forsøk - noe som var seks meter og 52 cemtimeter lenger enn nestemann, finske Tero Pitkämäki.

VANT MED 6,5 METER: Andreas Thorkildsen var totalt overlegen i Diamond League-finalen. Foto: AFP/ADRIAN DENNIS
VANT MED 6,5 METER: Andreas Thorkildsen var totalt overlegen i Diamond League-finalen. Foto: AFP/ADRIAN DENNIS Vis mer

Seieren er ifølge NTB tidenes mest overlegne i Diamond League og forløperen Golden League siden starten i 1998.

Kastet er også Thorkildsens neste lengste i år, en halvmeter bak Florø-kastet på 90,37.

- Jeg kan ikke si annet enn at jeg er kjempefornøyd med den konkurransen jeg gjennomførte i finalen her i Brussel. Vinnerkastet mitt er sannsynligvis et av de beste konkurransekastene mine noensinne, for det var helt vindstille på denne store stadion, så jeg fikk ingen hjelp av vinden, sier han til NTB.

«Evigvarende» Thorkildsen har to OL-gull, ett VM-gull og to EM-gull. Sørlendingen har fem kongepokaler. Nå kan han også dytte et diamanttrofé inn i premieskapet.

Nordmannen har vært soleklart best med spydet denne sesongen, og allerede i forrige Diamond League-konkurranse sikret han seg sammenlagtseieren. Fredag kveld ble han hyllet på Koning Boudewijn stadion i Brussel.

Og vi klarer ikke la være:

Diamanten er den hardeste av alle mineraler - og en ettertraktet edelsten. Navnet stammer fra gresk, og betyr uforgjengelighet - altså noe som er evigvarende.

Kaster til han er 40? Thorkildsen er råsterk og definitivt ettertraktet, men evigvarende er han nok ikke som friidrettsutøver. Dessverre, for norsk idrett.

Men han har definitivt tenkt til å holde på en god stund til.

28-åringen har sagt han fortsatt er sugen på å jakte etter rekorder, både lengdemessig og medaljefangsmessig. Ifølge sponsorsjef Jacob Lund vil Andreas kaste i 10-14 år til. Altså til han er rundt 40 år gammel.

- Og han pleier å holde det han lover overfor meg, sa Lund på gullfesten etter EM-gullet.