- Andreplass er ikke akkurat et sjokk

Sier Tour-debutant Kristoff.

TAPTE MED EN HALVMETER: Alexander Kristoff var svært nær seier i Tour de France-debuten. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TAPTE MED EN HALVMETER: Alexander Kristoff var svært nær seier i Tour de France-debuten. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

BASTIA (Dagbladet): Alexander Kristoff har jevnlig hevdet seg i verdenstoppen det siste året, men ingen forventet at han skulle sykle inn til 2. plass i Tour-debuten i dag.

Vel, ingen, unntatt Alexander Kristoff selv. Da Dagbladet spør om hva det betyr for ham å sykle inn til 2. plass i konkurranse med de aller raskeste gutta i verden, trekker han bare på skuldrene.

- Det er ingen overraskelse at jeg kom så høyt opp. Det kom ikke akkurat som et sjokk. Når det er sagt, så kunne jeg vunnet, så jeg er litt skuffa, sier han til Dagbladet.

Alt skjedde på slutten
Den første etappen, fra Porto-Vecchio til Bastia i dag, var lenge relativt lite innholdsrik, men mot slutten smalt det skikkelig. Bokstavelig talt.

Først satt lagbussen til Team Orica Green Edge seg fast i målbanneret, og med bare noen få kilometer igjen gikk en rekke ryttere i bakken, blant dem de to store favorittene, Mark Cavendish og André Greipel.

Aller verst gikk det utover tempoverdensmester Tony Martin. Tyskeren ble sendt til sykehus i Bastia en snau time etter målgang. Han er sannsynligvis ferdigsyklet i årets Tour.

Lars Petter Nordhaug var bare centimetre fra å gå i bakken da massevelten inntraff, men både han og de to andre nordmennene, Kristoff og Edvald Boasson Hagen, kom seg helskinnede gjennom.

Boasson Hagen fikk spurten et par kilometer seinere ødelagt da en konkurrent ødela tre eiker på bakhjulet hans, men for Alexander Kristoff fungerte det meste nesten helt perfekt.

Nesten seier
Katjusja-rytteren fant seg en glimrende posisjon da det gjensto noen hundre meter. Han så lenge ut til å vinne, men rett før målstreken ble han passert av tyskeren Marcel Kittel.

Team Argos Shimano-rytteren kunne slippe jubelen løs da han så at han var omtrent en hjullengde foran Kristoff over målstreken.

- Jeg hadde egentlig et veldig bra oppløp. Jeg var litt bak da jeg skulle gå til, og det kan hende at det kosta meg seieren. Det var ikke mye om å gjøre. Kittel var hakket sterkere enn meg i spurten, men det visste jeg fra før av. Han er bedre enn meg på slike spurter, sier 25-åringen fra Stavanger.

- Jeg tenkte at jeg skulle ta det, men så oppdaget jeg at det kom en konkurrent (Kittel) opp på siden. Jeg klarte å svare litt, men han hadde et ekstra gir, og da hadde jeg ikke noe å svare på, legger han til.

Sykler i grønt
2. plassen betyr uansett at Kristoff kommer til å starte morgendagens etappe ikledd den grønne poengtrøya.

- Det blir fett å sykle i grønt selv om jeg bare har den på lån. Jeg tenker mest på etapperesultater, så får vi se på poengkonkurransen etter hvert, sier han.

Kristoff «låner» den grønne poengtrøya av Kittel ettersom tyskeren får æren av å bli førstemann i gult.

Lars Petter Nordhaug, som kom trygt inn med hovedfeltet, er imponert, men ikke overrasket over Kristoffs prestasjon i dag.

- Jeg var helt sikker på at Alex skulle vinne siden flere av de andre beste spurterne hadde veltet. Han er blant de aller beste i verden bak Greipel og Cavendish, sier Nordhaug til Dagbladet.

I GOD POSISJON: Alexander var i god posisjon, men så tråkket Marcel Kittel seg forbi. Foto: Thomas Rasmus Skaug
I GOD POSISJON: Alexander var i god posisjon, men så tråkket Marcel Kittel seg forbi. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer