FIKK HULL PÅ BYLLEN: Morten Berre scorer 1-0 målet  under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Ullevaal stadion i Oslo søndag ettermiddag

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FIKK HULL PÅ BYLLEN: Morten Berre scorer 1-0 målet under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Ullevaal stadion i Oslo søndag ettermiddag Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Andresen: - Det var bare ett lag på banen

Men Rekdal synes ikke Vålerenga lignet en gullkandidat.

||| Vålerenga - Aalesund 3-0

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Hverdagen har innhentet Aalesund etter en oppsiktsvekkende sterk sesongstart.

Foran dagens bortemøte Vålerenga hadde Kjetil Rekdals menn tapt to på rappen, og Morten Berre, Mohammed Abdellaoue og Freddy dos Santos sørget for at AaFK-gutta heller ikke får noen hyggelig 17.mai-feiring.

Lenge sleit Vålerenga — for anledningen i grønne miljødrakter - med å bryte ned et kompakt Aalesund.

Men da Berre stusset inn 1-0 på Bojan Zajics perfekte frispark etter 67 minutter gikk lufta ut av den oransje ballongen.

Og dermed tapte Kjetil Rekdal mot Vålerenga for første gang i sin trenerkarriere.

- Reka elsker Vål'enga, sang et feststemt Klanen — og AaFK-treneren svarte med å gjemme seg så langt inne i innbytterbua som han kunne komme.

- Vi mangler flere sentrale spillere i dag, men jeg skal ikke bruke det som unnskyldning. Vi tapte fortjent mot et lag som scoret tre ganger, men de var ikke tre mål bedre enn oss. I 67 minutter er det noenlunde jevnt, og selv om de har ballen, har de ingen målsjanser, mener Rekdal.

Vålerenga inntok en foreløpig 2. plass på tabellen etter 3-0-seieren, men Aalesund-treneren syntes ikke gamleklubben framsto som noen gullkandidat.

- Nei, det gjorde de ikke. Da må de true et lag som er såpass redusert som vi er før det er gått 70 minutter. Men de kan bli det (en gullkandidat, hvis de utvikler seg videre, sier han.

- Ett lag på banen
Martin Andresen mener Aalesund til slutt ble løpt i stykker.

- Det var samme type kampbilde som mot Hønefoss (0-0), men denne gangen klarte vi det vi ikke greide da: Å fortsette å male. Da blir sjansene større og større utover, og vi får hull på dem til slutt. Da rakner det for Aalesund fordi de er så slitne, sier VIF-treneren til Dagbladet.

- Rekdal mener dere har null sjanser fram til scoringen. Enig i det?

- Nei, jeg er jo ikke det. Det var ett lag på banen her. Vi er opptatt av ballbesittelse, for når vi har ballen kan de ikke score, pluss at de blir så slitne når de løper etter den ballen at det åpner seg til slutt. Vi kunne skapt enda større sjanser hvis vi fikk indreløperne høyere. Men vanligvis orker et lag å bare forsvare seg i 45 minutter, eller kanskje 60. Da kan de gjøre det trangt og vanskelig, når det eneste målet er å holde nullen. Men over 90 minutter det tungt. Jeg er enig i at vi kunne skapt flere sjanser, for de var ikke så aggressive, sier Andresen.

Minnet om Hønefoss-kampen
Martin Andresen kjente muligens et snev av déjá vu fra 0-0-kampen mot Hønefoss da Svein Oddvar Moen blåste av 1. omgang.

Da gikk Vålerenga etter hvert tomme for ideer mot et kompakt og lavtliggende bortelag, etter å ha misbrukt et par feite sjanser innledningsvis.

Mot Aalesund gjentok historien seg - bortsett fra at gjestene hadde enda bedre kontroll defensivt.  

For med unntak av noen farlige tilløp, der en uegoistisk Moa så etter bedre plasserte lagkamerater foran boksen i stedet for å fyre til selv, framsto Vålerenga stillestående og enkle å demme opp for.

NÆRMER SEG TETEN: Vålerenga klatret til en foreløpig sølvplass etter seieren mot Aalesund. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NÆRMER SEG TETEN: Vålerenga klatret til en foreløpig sølvplass etter seieren mot Aalesund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Kjetil Rekdal var ikke kommet til sin gamle hjemmearena for å underholde, men satset på å gjøre Vålerenga så dårlige som mulig.

Og på å gripe de få sjansene som ville komme.

Det var også gjestene som var nærmest scoring de første 45 minuttene, da Magnus Sylling Olsen fikk skyte fra 10-11 meter. Lars Hirschfeld slo ballen unna, men bare i beina til Roberts, som satte returen i nettvegggen.

Moa var mest skapende hos Vålerenga, som da han vendte opp 40 meter fra mål, elegant dro av Ville Jalasto og stormet inn i feltet. Men Vålerenga-spissen stolte altså ikke nok på egne avslutningsferdigheter og så etter andre løsninger foran mål — og etter litt klabb og babb ryddet Aalesund unna.

0-0  til pause, og første bud for Vålerenga foran de siste 45 minuttene var å få opp pasningstempoet og bevegelsene.

Løsnet til slutt
Det ble en viss bedring, men da omgangen var mer enn halvspilt var det fortsatt Aalesund som hadde vært nærmest et ledermål.

Via fingertuppene til Hirschfeld banket Johan Arneng ballen i tverliggeren — og kamputviklingen passet Aalesund som hånd i hanske.

Men så skulle det likevel løsne for et stangende Vålerenga:

Bojan Zajic slo et innoverskrudd frispark langt ute i banen, og Morten Berre fikk stå helt umarkert inne i boksen og stusse inn ledermålet.

Det minnet litt om en offside, men reprisene ga aldri noe klart svar på om Berre lå på riktig side eller ikke.

Zajic valgte å løpe rett inn i armene til trener Martin Andresen — for å virkelig vise hvem som var arkitekten bak målet.

Nå måtte Aalesund fram i banen, men håpet om å få med seg poeng ble så godt som knust åtte minutter senere.

Like etter at Magnus Sylling Olsen hadde en brukbar sjanse til å utlikne ble Moa vippet gjennom av Bengt Sæternes, og denne gangen skjøt han endelig selv.

Med høyrebeinet fikk han ikke all verdens kraft bak skuddet, men det var nok til at ballen snek seg forbi Anders Lindegaard.

På tampen fikk Freddy dos Santos æren av å fastsette sluttresultatet, da han styrte inn 3-0 i åpent mål.

MALTE AALESUND I SENK: Det mener Martin Andresen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MALTE AALESUND I SENK: Det mener Martin Andresen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer