Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Andresen flyr Norge rundt som «spion»

TV-bildene er ikke gode nok for VIF-treneren.

FORBEREDER SEG GRUNDIG: Det er nærmest blitt en vane at TV-produsenten lokaliserer Martin Andresen på tribunen i kamper der Vålerenga ikke er involvert. Vålerenga-treneren har allerede vært i Stavanger, Ålesund og Trondheim to ganger hittil i sesongen - og til fredag flyr han til Haugesund for å se kampen mot Brann. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORBEREDER SEG GRUNDIG: Det er nærmest blitt en vane at TV-produsenten lokaliserer Martin Andresen på tribunen i kamper der Vålerenga ikke er involvert. Vålerenga-treneren har allerede vært i Stavanger, Ålesund og Trondheim to ganger hittil i sesongen - og til fredag flyr han til Haugesund for å se kampen mot Brann. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

VALLE (Dagbladet): I 2011 er det ingenting i veien for å se alt av tippeligafotball på TV eller web om man skulle ønske det.

Mange trenere velger uansett å få med noen kamper ringside når de selv har spillefri - men de færreste er så ivrige og systematiske som Martin Andresen:

• Før seriepremieren mot Viking dro Vålerenga-treneren til Stavanger for å se dem i treningskamp mot Rosenborg.

• Foran sesongens andre kamp mot Aalesund fløy han til Sunnmøre for å se tangotrøyene mot Fredrikstad.

• Helga etter gikk turen til Lerkendal, der Rosenborg møtte Stabæk. Sistnevnte var Vålerengas motstander i tredje serierunde.

• Sist søndag var han i Trondheim igjen og så 4-4-kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm. De to lagene møter Vålerenga i sine neste to kamper.

• Til fredag reiser han til Vestlandet og ser Haugesund - Brann. Rødtrøyene er Vålerengas motstander i sjette serierunde.

Følger med der ballen ikke er
Andresen drar altså land og strand rundt på fritida for å se sine kommende motstandere på nært hold, framfor å sende folk som kan spionere for ham.

Selv føler han det gir ham et helt annet inntrykk av kampene enn når han benker seg foran TV-skjermen.

- Det er stor forskjell på å se en kamp fra tribunen og på TV, i hvert fall hvis du skal være godt forberedt. Kamera følger ballen, men det er gjerne like interessant å følge med der ballen ikke er når du skal se hvordan lagene spiller. Så jeg gjør det for å være godt forberedt, sier Andresen til Dagbladet.

- Er det noe du følger spesielt med på?

- Hvordan de står i kontradekkingen, hva de gjør på dødball, hvor mange som står igjen, hvordan de posisjoner seg, hva som er gameplanen. Den type ting. Det er mye du ikke får med deg hvis du bare følger ballen.

- Veldig dedikert
Så langt har Vålerenga spilt én gang på lørdag og to ganger på fredag. Dermed har han hatt muligheten til å plukke fritt av lag han ønsker å se.

Det blir vanskeligere de gangene VIF spiller på søndag, men Andresen har uansett tenkt å se samtlige motstandere fra tribunen minst én gang i løpet av sesongen.

- Det er ikke noen protester hjemmefra når du flyr rundt i Norge og ser kamper?

- Privatlivet prater jeg ikke om i avisa, svarer Andresen høflig, men bestemt.

Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen er glad for at treneren er såpass grundig i forarbeidet til kampene.

- Martin er genuint opptatt av fotball og av å være forberedt. Å reise rundt er blitt enklere de siste årene med tanke på spredningen av kamper, og det er vanskeligere for de trenerne som sjelden spiller fredag eller mandag. Men Martin er veldig dedikert, sier han.

Slår som regel LSK
Neste kamp for Vålerenga er prestisjeoppgjøret mot Lillestrøm, førstkommende søndag på Ullevaal. På Lerkendal for tre dager siden fikk Andresen se et LSK-lag med stor kontringsstyrke - men også med åpenbare defensive svakheter.

Akkurat hva han observerte er han ikke spesielt lysten på å dele med pressen.

- Det blir ofte en del dueller i kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm, og tett og jevnt, men vi håper jo at vi klarer å dominere banespillet. De er bra på kontrnger og har en del raske folk, så det må vi passe på. Anthony Ujah har vært veldig bra for dem, det samme har Nosa vært. Det er gode fotballspillere.

- Som VIF-trener har du god statistikk mot LSK, fem seirer på seks kamper. Hva er grunnen til det?

- Det er sikkert litt tilfeldig. Det kan jo hende at de passer godt til oss, men akkurat de tingene kan være annerledes i år. Vi gleder oss i hvert fall til kamp.

Tror RBK vinner neste
- Tippeligaen er blitt kalt «den gale serien» etter noen spesielle resultater i de første rundene, gjør du deg noen tanker rundt det?

- Det er alltid sånn, det går en sju, åtte kamper før sesongen setter seg. Noen rare resultater får du alltid til å begynne med, gjerne når banene er dårlige, og så stabiliserer det seg.

- Men det er uvant at RBK står med ett poeng på tre kamper?

- Jeg har sett dem et par ganger. Det har vært jevne kamper som har bikket litt feil vei for dem, men det jevner seg fort ut. Jeg tror de vinner mot Fredrikstad i neste kamp, sier Andresen til Dagbladet.

Forrige sesong vant Rosenborg serien med 68 poeng på 30 kamper. Vålerenga på annenplass hadde 61.

Andresen tror den poengsummen vil holde til seriegull i år.

- Jeg tror nok at det laget som får over to poeng i snitt i år vinner, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media