Andrine gikk til topps

Andrine Flemmen (23) taklet nervene like bra som storslalåm-portene. Dermed reiser hun fra østerrikske Sölden med sin første verdenscupseier i kofferten. Og med drøyt 100000 kroner i lomma. - Vanvittig gøy, sier Andrine til Dagbladet.


BREDT GLIS: Andrine Flemmen smilte bredt etter seieren. Hun fikk også en klem fra kollega Kjetil Andre Aamodt som skal i ilden i dag.

Etter en ypperlig førsteomgang sto Molde-jenta aleine igjen på toppen da verdenscup-premieren skulle avgjøres. Den posisjonen har hun hatt én gang før: i Bormio i fjor. Da ledet hun etter første omgang, men klarte ikke presset. I går holdt hun helt til slutt.

Klinte til

- Det er kjedelig å falle nedover på resultatlista etter en god førsteomgang. Jeg ville ikke gjøre det en gang til. Derfor prøvde jeg å holde roen og kjøre som om det skulle vært en vanlig treningsrunde. Og det gikk jo bra, sier Flemmen fornøyd.

Men det er forskjell på å beholde roen og ta det piano. Og det hadde ikke Andrine råd til i sin andre nedfart. For de nærmeste konkurrentene hadde gjort jobben sin.

- Jeg visste at Deborah Compagnoni og Alexandra Meissnitzer hadde kjørt raskt i andre omgang. Derfor fikk jeg beskjed om å bare kline til og ikke tenke for mye på hva som sto på spill.
- Akkurat sånn du burde ha gjort i Bormio i fjor?

- Ja. Men det har med erfaring å gjøre. Jeg lærte fantastisk mye i fjor. Da fikk jeg vite hvordan det er å lede et verdenscuprenn. Det hjelper å ha vært i en sånn situasjon før.

Bedre teknikk

Før gårsdagens knockout hadde Andrine Flemmen besøkt verdenscup-pallen én gang. Det var i storslalåm i Park City i fjor, som endte med tredjeplass.

I går klatret hun de to siste trinnene. Fordi hun har trent mer og bedre i løpet av sommeren.

- Jeg er rett og slett blitt en bedre skiløper siden i fjor. Fysikken har aldri vært så god som den er nå, fordi jeg har prioritert styrketrening. Dessuten har jeg forbedret teknikken min, forklarer Andrine.
- Hva har du gjort annerledes?

- Treninga har liknet mer på konkurranser enn tidligere. Jeg har enormt mange portpasseringer på ski og har prioritert det framfor frikjøring, sier 23-åringen.

En annen viktig forandring fra tidligere sommertreninger er at det lille, norske verdenscuplaget har fått en hospitant i verdensklasse. Svenske Pernilla Wiberg har vært på samlinger med de norske jentene for å kunne tilbringe mer tid sammen med sin norske alpintrenerkjæreste Bødvar Bjerke.

Få, men gode

- Pernilla er en fantastisk god skiløper som har tilført laget veldig mye, sier Andrine.

Norsk kvinnealpint er ikke akkurat noen breddeidrett. I alle fall ikke på verdenscup-nivå. Men de som finnes, er medaljekandidater på en god dag.

- Vi er ikke så mange. Men de få vi har, er gode, sier gårsdagens vinner.

Selv satser hun på å hevde seg i begge de to tekniske disiplinene denne sesongen. I storslalåm har hun allerede bevist at hun holder mål. Og utover vinteren skal hun også utfordre Trine Bakke, som de siste sesongene har vært Norges beste slalåmjente.

Trener-meldingene tyder på at Andrine er i siget også i den mest svingete øvelsen.

- Jo da, slalåmen begynner å sitte. Nå gleder jeg meg til verdenscupen fortsetter i USA neste måned. Dessuten er det VM seinere i sesongen.

  • Den andre norske deltakeren i Sölden, Kristine Heggelund, endte på 37. plass og kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.