DA SAXO BANK KJØRTE EVANS I SENK: Med Kurt Asle Arvesen som såkalt road captain klarte Saxo Bank til slutt å knekke Cadel Evans på etappen til Alpe d'Huez i 2008. Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
DA SAXO BANK KJØRTE EVANS I SENK: Med Kurt Asle Arvesen som såkalt road captain klarte Saxo Bank til slutt å knekke Cadel Evans på etappen til Alpe d'Huez i 2008. Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe EnaVis mer

- Andy virker rett og slett tammere nå

Arvesen tror det blir vanskeligere å knekke Evans i Alpene i år enn det var i 2008.

• 16. etappe: Direkte fra kl. 13.30 i Tour-studio.

(Dagbladet): I sin siste sesong som profesjonell syklist, måtte Kurt Asle Arvesen se at Ben Swift ble foretrukket på eresfjordingens bekostning da Team Sky tok ut Tour de France-laget i slutten av juni.

TAKTISK SPILL: Ingen av de antatte forhåndsfavorittene, som Andy Schleck (foran), maktet å koble grep om sammendraget i Pyreneene. Det har favorisert en mer forsiktig rytter som Cadel Evans (i rødt), har også ført til at Thomas Voeckler stadig sitter i gul trøye med god margin og gjort Jelle Vanendert (nr. tre f.v.) til Tourens klatrekonge så langt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
TAKTISK SPILL: Ingen av de antatte forhåndsfavorittene, som Andy Schleck (foran), maktet å koble grep om sammendraget i Pyreneene. Det har favorisert en mer forsiktig rytter som Cadel Evans (i rødt), har også ført til at Thomas Voeckler stadig sitter i gul trøye med god margin og gjort Jelle Vanendert (nr. tre f.v.) til Tourens klatrekonge så langt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena Vis mer

36-åringen får imidlertid med seg begivenhetene i Frankrike mellom trening og ritt, og han er smått forbauset over at sammendraget i årets Tour ennå ikke har satt seg.

- Det står jo helt åpent, det er ingen som har utmerket seg som den klare vinnerkandidaten. Det er litt overraskende. Jeg trodde Plateau de Beille-etappen skulle skille mer, og hvis Alberto Contador hadde vært så bra som han har vært tidligere, så hadde han kjørt der, sier Arvesen til Dagbladet.

- Kan tape to minutter Om han skal velge seg én favoritt slik rittet har utviklet seg, har han mest tro på en australier han selv bidro til å knekke for tre år siden, Cadel Evans.

POKERFJES: Det er vanskelig å lese om Alberto Contador sliter eller om han har skumle hensikter i Alpene.Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse
POKERFJES: Det er vanskelig å lese om Alberto Contador sliter eller om han har skumle hensikter i Alpene.Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

- Cadel Evans er min favoritt akkurat nå, han viser få svakhetstegn.

Det er imidlertid et stort men.

TOUREN FRA GODSTOLEN: I sin siste sesong som profesjonell sykkelrytter følger Kurt Asle Arvesen Touren på TV når han ikke sykler ritt selv.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TOUREN FRA GODSTOLEN: I sin siste sesong som profesjonell sykkelrytter følger Kurt Asle Arvesen Touren på TV når han ikke sykler ritt selv.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Men Alpe d'Huez kan avgjøre mye. En god klatrer kan lett ta to minutter på Evans der, og i så fall viser vedkommende samtidig kjørestyrken vi har sett etter. I tillegg gir det en ekstra giv inn mot tempoen, man kan hente fram ekstra krefter med et forsprang å vise til der, sier Sky-rytteren.

- Det som gjelder, er å angripe når det er målgang på toppen av fjell, og Alpe d'Huez blir avgjørende i forkant av tempoen, legger han til.

Parkerte Evans i 2008 Arvesen har førstehåndserfaring som Saxo Banks «road captain» i hvordan man skal regissere et angrep på andre sammenlagtfavoritter opp til Alpe d'Huez.

I 2008 tapte Cadel Evans langt på vei Touren her til Carlos Sastre, men da hadde Bjarne Riis-mannskapet også en etappe til før tempoetappen på å mørne Evans ytterligere. Da hadde ikke australieren ork nok til å få fullt utbytte av sine overlegne tempoegenskaper.

- Så vidt jeg husker kontrollerte vi veldig bra opp mot Alpe d'Huez. Sastre knuste til fra bunnen, og det er det man må gjøre. Men da må man være sterk nok til å klare det. Før tempoen fikk vi en mellomhard etappe, der vi også kjørte jævlig hardt. Laget var veldig bra, og Carlos kunne dermed kjempe seg gjennom mye friskere enn Evans på de dagene fram mot tempoen, minnes Arvesen, som riktignok ikke hadde Alberto Contador å ta hensyn til da Astana-laget var uønsket i Touren det året.

Ingen allianse Den gangen hadde også Saxo Bank tre sammenlagtryttere i storform å spille på. I år skulle de ha to, men Arvesen synes ikke brødrene Andy og Fränk Schleck virker like godt rustet nå som den gang i kampen mot Evans.

- Den gangen var kanskje Evans mer på nivå, men jeg synes også Andy var sprekere da. Andy virker rett og slett tammere nå. Sånn som det ser ut nå må Andy eller Fränk vise hvem som er best, og satse, så får laget hjelpe dem så godt de kan. Hvis ikke holder det neppe mot Evans, mener Arvesen.

En nevnt, men lite realistisk tanke, har vært at brødrene Schleck kan alliere seg med Alberto Contador for å distansere Evans i Alpene.

Det tror ikke Arvesen før han får se det.

- Det har jeg ikke noe tro på i det hele tatt, jeg tror ikke det er noe de snakker om overhodet. Sånn jeg kjenner de gutta, og etter det som har skjedd mellom de to lagene så har jeg ingen tro på det, understreker Schleck-brødrenes mangeårige lagkamerat overfor Dagbladet.

Over for Voeckler Sammenlagtleder Thomas Voeckler kom seg igjennom Pyreneene i gul trøye, og det uten tidstap. Arvesen har imidlertid minimal tro på at historien vil gjenta seg i Alpene hvor stigningene blir lengre, brattere og tøffere.

INNBYR TIL BRUDD: Dagens etappeprofil innbyr til at det vil gå inn et brudd i målbyen Gap.Illustrasjon: ASO
INNBYR TIL BRUDD: Dagens etappeprofil innbyr til at det vil gå inn et brudd i målbyen Gap.Illustrasjon: ASO Vis mer

- At han har klart seg så bra i Pyreneene setter jeg på kontoen for at han sitter i gul trøye, og at klatrerne ikke har vært skikkelig på. I tillegg har han flere gode enkeltryttere med seg i Europcar, men det hadde ikke hjulpet i de stigningene om ikke han selv hadde hentet fram kreftene, mener Arvesen, som likevel tror at det gule eventyret ikke er over ennå:

- Han kan sitte i gult i flere dager nå, det kan skje. Det er en etappe i dag han trolig overlever i gult, og så en på onsdag han sannsynligvis også overlever. Torsdagen er nøkkelen.

VED FOTEN AV ALPENE: Fra Saint-Paul-Trois-Châteaux går det østover mot Gap sopm ligger ved foten av Alpene.
Illustrasjon: ASO
VED FOTEN AV ALPENE: Fra Saint-Paul-Trois-Châteaux går det østover mot Gap sopm ligger ved foten av Alpene. Illustrasjon: ASO Vis mer

PS! Arvesen skal forøvrig til Italia med blant annet Lars Petter Nordhaug og sykle etapperitet Brixia Tour, som begynner i morgen. Av hensyn til den store interessen rundt Tour de France starter etappene så tidlig på morgenen at han får med seg avgjørelsen i Alpene.