STRENG STRAFF: Fem kamper karantene er straffen Nicolas Anelka får for denne gesten. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/NTB Scanpix
STRENG STRAFF: Fem kamper karantene er straffen Nicolas Anelka får for denne gesten. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/NTB ScanpixVis mer

Anelka straffes knallhardt for denne gesten

Utestenges i fem kamper, får 800 000 kroner i bot.

(Dagbladet): Nicolas Anelka får fem kampers utestengelse og en saftig bot på 80 000 pund, eller drøyt 800 000 norske kroner, for den såkalte quenelle-gesten han gjorde etter en scoring mot West Ham i romjula. Han må også gjennomføre et slags utdanningsprogram.

Det har Det engelske fotballforbundet (FA) bestemt.

Straffen er ikke endelig, all den tid Anelka kan anke avgjørelsen. Franskmannen har sju dager på seg.

Til tross for den strenge straffen, mener imidlertid ikke FA at Anelka bevisst har forsøkt å uttrykke antisemittiske holdninger.

- Vi har ikke funnet grunnlag for å si at Nicolas Anelka er en antisemitt eller at han gikk inn for å uttrykke eller promotere antisemittisme med sin bruk at quenelle-gesten, skriver FA i sin redegjørelse.

I tillegg til straffen Anelka får personlig, har West Broms hovedsponsor allerede signalisert at de ikke kommer til å fornye sin sponsoravtale med klubben som en følge av hendelsen.

- Sykt Anelka lovet ganske umiddelbart at han aldri skulle gjøre tegnet igjen, uten at det så ut til å hjelpe.

- Klubben anerkjenner at Nicolas' feiring har såret og støtt noen personer. Klubben har bedt Nicolas om å ikke gjøre den samme gesten igjen. Han aksepterte dette, skrev WBA i en uttalelse på eget nettsted like etter hendelsen.

Tegnet utformes ved å peke den ene armen ned mot bakken samtidig som motsatt hånd legges på skulderen til den armen som peker nedover.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, all den tid gesten regnes for å være antisemittistisk, eller uttryke jødehat.

Blant annet sa presidenten i Den europeiske jødiske kongress, Moshe Kantor, sa at han var sjokkert over målfeiringen.

- Det er sykt at en velkjent fotballspiller kan gjøre en slik provoserende og hatsk gest foran titusenvis av mennesker. Det bør ikke tolereres, sa Kantor.

Hedret venn Anelka selv har hele tida hevdet at han bare vil hedre en fransk venn, komikeren Dieudonne, som bruker «La Quenelle» i sine forestillinger.

Franskmannen sier at tegnet ikke er antisemittistisk, men heller en måte å uttryke avstand fra de konvensjonelle sosiale, politiske og økonomiske prinsippene i samfunnet.