Norge møter Iran i VM

- Aner ingenting om dem

Det iranske håndballandslaget skapte historie da de kvalifiserte seg for VM i desember. Der møter de blant annet Norge.

HÅNDBALL-VM: De norske håndballjentene skal spille VM i Spania i desember, der møter de Iran som for første gang har kvalifisert seg til et verdensmesterskap. Reporter: Didrik Kjær. Video: Rødt Kort / Melina Pambou. Vis mer
Publisert

FORNEBU (Dagbladet): Når de norske håndballjentene skal kjempe om gull under VM i Spania i desember, så må de gjennom en motstander de aldri har møtt før.

I den andre kampen vil de nemlig møte et heldekket Iransk landslag.

Og de norske håndballjentene vet svært lite om sin framtidig motstander.

- Jeg aner ingenting om dem. Jeg har verken sett noe på dem eller fått med meg resultater, sier Marta Tomac til Dagbladet.

- Det er et lag som man ikke har sett så mye av tidligere og de kan komme med uforventede ting, forteller Veronica Kristiansen.

Og det er ikke så rart at de norske jentene vet lite om sine iranske kolleger.

For etter at det internasjonale håndballforbundet utvidet VM fra 24 til 32 lag ble veien til VM enklere for Iran. Og tirsdag 21. september kvalifiserte kvinnelandslaget seg for første gang til et VM, ved å slå Syria i det asiatiske mesterskapet.

Spiller med hijab

Det er ikke bare taktisk og spillemessig Iran kommer til å skille seg fra de norske jentene. De vil også ha på seg en heldekkende drakt og hijab.

- Å ja, det har jeg aldri spilt mot før, sier en overrasket Tomac.

- Det må man bare respektere. Det er en del av dem sin kultur. Det er fint det. Men jeg har aldri spilt mot det. Eller sett det, fortsetter hun.

De iranske jentene gleder seg på sin side til å vise fram hijaben.

- Vi vil gjøre vårt beste for å vise fram et lag med jenter som bruker den islamske hijaben, fortalte Arezou Kiyaniara hos det iranske landslaget til IHFs nettsider.

Kapteinen Shima Zare gleder seg også til å vise fram hodeplagget.

- Jeg er utrolig glad for at vi har klart å skape historie. Vi har i mange år forsøkt å vise fram håndball til personer som har på seg hijab.

VISER RESPEKT: Norges Marta Tomac. Foto: Reuters
VISER RESPEKT: Norges Marta Tomac. Foto: Reuters Vis mer

Norges Moa Høghdal har heller ikke spilt mot et lag der alle bruker hijab.

- Jeg tror jeg har spilt mot noen spillere som har iført seg hijab i oppveksten hjemme i Norge, men ikke et helt lag, det har jeg ikke. Så det blir nytt, Høghdal.

- Det er mye riving i trøya i håndball, hvordan blir det da?

- Det vet jeg ikke. Jeg regner med at det ikke skal bli noe problem, men selvfølgelig det er en tøff idrett. Men det er ikke en problemstilling jeg ikke har tenkt så veldig mye på. Men når du sier det så kan det bli et problem.

Tomac mener på sin side at det kanskje kan hjelpe Iran.

- Det blir kanskje lettere å få det til å se stygt ut, sier bakspilleren.

- Ikke 50/50

Camilla Herrem ser ingen problemer og gleder seg bare til å møte et «nytt lag».

-Jeg syntes det er litt gøy. Du ser den gleden de har når de står på banen og når de scorer mål. Så jeg syntes det er veldig fint. Man gleder seg jo til å møte de. Det er også litt slik VM har blitt nå, forteller Herrem til Dagbladet.

GLEDER SEG: Camilla Herrem gleder seg til å møte Iran i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDER SEG: Camilla Herrem gleder seg til å møte Iran i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den iranske kapteinen gleder seg også veldig til kampen mot Norge.

- Vi er veldig spent på gruppa. jeg er utrolig glad og har stort håp foran VM i Spania. Jeg vet at det kommer til å bli en flott erfaring for lagkameratene mine og meg, uttalte Zare.

Veronica Kristiansen mener at det kan være vanskelig å møte lag som Iran.

- Vi har møtt mange lag som man ikke er vant til å spille mot, og som ikke spille helt likt som oss. Det er en konsentrasjonsprøve og man må være konsentrert fra start til slutt for at man ikke skal gå på en dum smell.

Likevel er Norge sett på som klare favoritter før kampen mot VM-debutantene.

- Det er kult at Iran får sjansen og at de kanskje kan få en blest rundt håndballen. Men jeg tror nok ikke det blir en 50/50 kamp som Thorir ville sagt, avslutter Tomac og ler.

En liten pekepinn på nivået til Iran fikk man da de møtte Japan i det asiatiske mesterskapet. De iranske kvinnene tapte 20-23 mot laget som Norge knuste 37-25 i OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer