Anerkjent lege slår alarm om oksygenmaskene: - Kan være hasardiøst

Vil advare idretten.

KAN VÆRE HELSESKADELIG: Finnenes bruk av oksygenmasker kan være helseskadelig, mener overlege og forsker Ola Didrik Saugstad.Foto: Trond Tandberg/Getty Images
KAN VÆRE HELSESKADELIG: Finnenes bruk av oksygenmasker kan være helseskadelig, mener overlege og forsker Ola Didrik Saugstad.Foto: Trond Tandberg/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Finlands bruk av oksygenmasker på langrennstrening har skapt en stor diskusjon i skimiljøet.

FIS ønsker å forby bruken i konkurranse. Skipresident Erik Røste har også tatt kontakt med Det internasjonale skiforbundet (FIS) for å gi uttrykk for hvordan Norges Skiforbund stiller seg i saken.

Inntil videre er oksygenmaskene lovlig både i trening og konkurranse, siden de ikke er på forbudslisten til WADA.

Professor i idrettsfysiologi Jostein Hallén har tidligere sagt til Dagbladet at han trodde nyheten om maskene kunne brukes lovlig ikke var sann. Han mener maskene har enorm effekt i høyden, og sammenlikner det med doping.

Men det er ikke bare effekten som kan vise seg å være «problemet» med dette utstyret. Det kan også være direkte helseskadelig.

- Liten tvil Ola Didrik Saugstad er barnelege og forsker. Han er professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo, overlege i neonatologi og bestyrer ved Pediatrisk forskningsinstitutt på Rikshospitalet. Saugstad er overbevist om at bruken av ekstra oksygen er helseskadelig.

- Jeg er lite i tvil om at det kan være svært skadelig å puste ekstra oksygen ved slik fysisk anstrengelse. På samme måte er det skadelig å ta ekstra oksygen etter et skøyteløp, sier Saugstad.

Saugstad har siden 70-tallet forsket på gjenopplivning av nyfødte. Han har også vært banebrytende i å få endret praksis på området fra bruk av ren oksygen til bruk av vanlig luft.

- Det er uansvarlig det de driver med. Det var min første reaksjon. Så vidt jeg kan skjønne kan dette være farlig. De som har satt i gang dette må mangle grunnleggende kunnskaper, sier Saugstad.

Økt dødelighet i fødselen NRK skrev i 2011 at Saugstad er den barnelegen i Norge som er mest anerkjent internasjonalt og den som er mest referert noensinne.

- Vi fant ut at nyfødte som får ekstra oksygen etter oksygenmangel ved fødselen har 30 prosent økt dødelighet. Det er også en assosiasjon mellom bruk av oksygen ved fødselen og barnekreft som er to- til tredoblet. Selv om man ikke har funnet en årsakssammenheng er det grunn til å være forsiktig. Samme mekanismer som gjør at oksygen kan være skadelig etter fødselen gjelder nok også ved langrenn og skøyteløp og andre fysiske anstrengelser, sier Saugstad.

For å undersøke dette nærmere har Saugstad vist i forsøk med nyfødte mus og griser at oksygentilførsel etter oksygenmangel gir forskjellige former for DNA-skade.

- Det kan tenkes å bidra til kreftutvikling. Jeg vil tro de samme mekanismene gjør seg gjeldende hos mennesker også. Det må i hvert fall undersøkes grundig før man bruker det på idrettsfolk som skøyteløpere og langrennsløpere, sier Saugstad.

Liten forskjell - Går det an å sammenlikne nyfødte med topptrente idrettsutøvere?

- Biokjemisk sett tror jeg ikke det blir så stor forskjell. For 40 år siden viste jeg at stoffet hypoxantin hoper seg opp ved oksygenmangel. Vi har for mange år siden vist at det samme skjer ved fysisk aktivitet hos voksne. Når hypoxantin reagerer med oksygen kan det dannes frie radikaler. Jo mer oksygen som gis, jo mer frie radikaler dannes. Det er slike stoffer som kan gi skade.

Det er denne produksjonen av frie radikaler som er uheldig. Antakelig også hos voksne idrettsutøvere, mener Saugstad.

- Hva er det ekstra oksygen gjør med kroppen?

- I mange år, siden 1930-åra, har man snakket om oksygenparadokset. Det kommer av at flygere og dykkere med oksygenmangel, som ble behandlet med ekstra oksygen, fikk økt skade. Det kalte man oksygenparadokset, fordi man blir mer skadet ved å tilføre det man mangler - oksygen.  Våre funn  i midten av 1970 åra ga en forklaring på oksygenparadokset. Denne forståelsen har fått stort gjennomslag ikke bare innen nyfødtmedisinen, men også i voksenmedisinen. Derfor er det uansvarlig å gi oksygen til idrettsfolk uten å ha studert dette nærmere, sier Saugstad.

Negativt over tid Innånding av 100 prosent oksygen kan over lang tid ha skadelige effekter på lungene, ved f.eks. å påvirke lungearteriene på en uheldig måte.

Kriterier for å komme på dopinglista:

Det er World Anti-Doping Agency (WADA) som bestemmer hvilke stoffer og metoder som er forbudt å benytte innen idretten.

Forbudte stoffer og metoder blir oppført på Dopinglisten.

Minst to av følgende kriterier skal være tilstede for å inkludere et stoff eller metode på dopinglisten:

• Stoffer eller metoder som har potensiale til prestasjonsforbedring
  
• Helserisiko for utøver
   
• Brudd på idrettens anseelse

Kilde: Antidoping Norge

- Ekstra oksygen brukes ofte av fjellklatrere. Tror du det er uheldig?

- Jeg så på filmen «Mount Everest» hvordan klatrerne strever seg oppover med oksygen. En gang kan gå greit, men skal du opp mange ganger kan det ha negative effekter. Langrennsløpere og skøyteløpere konkurrerer jo hele tiden, sier Saugstad.

68-åringen ønsker å få fokus på bruken av ekstra oksygen i idretten.

- Jeg syns det er viktig å få fram dette. Noen må fortelle om det. Idrettsleger må lære om disse mekanismene, at denne typen oksygenbehandlingen kan være hasardiøst, sier Saugstad.

- Tror du noen gang vi vil få se langrennsløpere med oksygenmaske og oksygentank i konkurranse?

- Det ville være skremmende. Jeg håper ikke at noen langrennsløpere vil utsette seg for den risikoen, sier Saugstad.

Dagbladet har viderebrakt Saugstads betraktninger til den finske landslagsledelsen.

«Vi har bare testet dette systemet på trening to ganger forrige sesong, men vi har gjort det i full åpenhet, og det er derfor dette har vakt så sterke reaksjoner. Dette er ikke noe problem for oss», skriver landslagssjef Reijo Jylhä i en e-post.

På oppfølgingsspørsmål om hvordan han som landslagssjef forholder seg til den potensielle helserisikoen, svarer han:

«Jeg er ingen ekspert når det kommer til å evaluere slike ting, men jeg tror konstant og regelmessig bruk kan være risikabelt.»

LES OGSÅ: Ingen ødelegger så mye for Finland som finnene selv (Esten O. Sæther kommenterer).

KRITISK: Ola Didrik Saugstad har forskning som indikerer at bruken av oksygen er svært risikabelt. Foto: Ingar Storfjell/ NTB Scanpix
KRITISK: Ola Didrik Saugstad har forskning som indikerer at bruken av oksygen er svært risikabelt. Foto: Ingar Storfjell/ NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer