BARE SMIL: F.v.: Sportssjef på hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang var stolte over å dele ut ære til Anette Sagen under pressekonferansen som ble avholdt i Besøkssenteret i VM-huset i Holmenkollen i dag.
 


Foto: Berit Roald / Scanpix
BARE SMIL: F.v.: Sportssjef på hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang var stolte over å dele ut ære til Anette Sagen under pressekonferansen som ble avholdt i Besøkssenteret i VM-huset i Holmenkollen i dag. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Anette er et klokt valg

For de fleste hopper gjerne etter Sagen.

||| Å VELGE Anette Sagen som første hopper i Holmenkollen, belønnes med 3 x 20 for nikkersadelen. Eller for å være enda mer presis:

•• I det Anette onsdag kveld lander i den splitter nye bakken, oppheves adelsskapet for godt i norsk skisport.

For uansett hvem som har loset denne kloke beslutningen gjennom kommunale og idrettspolitiske irreganger, betyr valget en ny tidsalder for nasjonalsporten vår.

DER har dette området på Oslos beste vestkant alltid hatt en symboltung plass.  Det var i disse åsene Christianias bedre stilte fruer så smått begynte med skiløping som rekreasjon på slutten av 1800-tallet, og det var herfra reglene for konkurranseaktivitetene etter hvert ble meislet ut.

I sin tid ville vi helst ikke være med på starten av olympiske vinterleker i frykt for at det skulle utkonkurrere våre egne Holmenkollrenn. Seinere ble normene for hva som var riktig skisport, beskyttet av nettopp Foreningen til Skiidretts Fremme oppe i Holmenkollen. Det var som kjent ikke akkurat noe utpreget radikalt miljø.

Lite har vært mer konserverende enn skikk og bruk i norsk skisport.

I VIRKELIGHETEN har nok nikkersadelen som maktfaktor allerede abdisert, men de fleste kulturelle endringer trenger en markering for at vi skal få det med oss. Den kommer kl.19.00 i Holmenkollen på onsdag.

At den skjer med den samme hopperen som bare for et par år siden ikke fikk drive med skiflyvning fordi de gamle hoppgutta synes det var for farlig, viser tyngden i dette historiske skiftet. Nå har sporten fått nye klokere ledere som skjønner samfunnsendringene og velger deretter:

- At Anette blir første hopper ut, er egentlig en selvfølge. Hun er en pioner; kanskje den eneste av den typen som er aktiv, sa hoppsjef Clas Brede Bråten på pressekonferansen i dag.

MEN en ting er å bli dratt behagelig med de politiske vindene. Noe ganske annet å stå opp for forandringen selv.

Det har Anette Sagen gjort vinter etter vinter. Underveis er det blitt nok av nederlag. Seinest rett før Vancouver-OL tapte hoppjentene den siste ankesaken i forsøket på å presse seg inn i vinterlekene via det canadiske lovverket, og ingen ting er avgjort om deltakelse i Sochi-OL 2014:

- Det ser bra ut, men det gjorde det også før Salt Lake City i 2002, sa den amerikanske hoppsjefen Karla Keck forleden. Hun er en av flere som har jobbet sammen med Anette Sagen for å få hopping på det olympiske programmet. Når du hele tida er blant de første i køen, blir det nok av trøkker bakover.

DESTO bedre blir det å slippe til på rød løper foran alle gutta onsdag kveld.

I noen tiår har denne sporten i norsk variant som regel blitt målt mot det å hoppe etter Wirkola. Nå gjelder det å hoppe etter Sagen, og da får begrepet enda større gyldighet.