Anette Sagen stanses likevel

Anette Sagen (19) fikk i går beskjed om at hun faktisk får hoppe skiflyging som prøvehopper i Vikersund. Men siste ord er ikke sagt i denne sagaen...

I dag tidlig har Torbjørn Yggeseth - lederen av FIS' hoppkomité - nemlig en telefonavtale med FIS-president Gian Franco Kasper.

Utfallet av den samtalen vil ende med at den mektige FIS-presidenten så ringer juryen i Vikersund med en klar ordre om ikke - og jeg gjentar - ikke å sende noen jenter utfor i skiflygingsbakken.

For selv om leder i Vikersunds organisasjonskomité, Ane Marie Lund Thorvik, og rennleder Ole Gunnar Fidjestøl i går stolt proklamerte at Anette Sagen og tre andre jenter er funnet gode nok til å få være prøvehoppere, så har de undervurdert krefter lenger opp i systemet:

Bastant nei

Yggeseth har ikke endret sitt nei-standpunkt.

Og enda viktigere:

Det har ganske sikkert ikke Gian Franco Kasper heller.

- Kasper og FIS-styret har tidligere hatt en avvisende holdning til å sende jenter utfor i skiflygingsbakker. Og jeg tror ikke Kasper har endret den holdningen de siste dagene, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

Han lyktes ikke i å få tak i Kasper i går kveld. I dag vil toppsjefen i FIS derimot snakke.

Og Yggeseth sier det slik:

- Nå skal ballen legges endelig død. Hvis Kasper sier nei, så blir det nei. Punktum.

- Blir du overrasket om dette ender med at jentene får hoppe skiflyging fredag?

- Ja, det blir jeg. Og jeg tror heller ikke det blir slik. Heldigvis. Huff, jeg blir bekymret bare jeg tenker på det. For hvem hadde blitt sittende med svarteper om det ikke hadde gått bra? Jo, det er FIS, det. Dette er tross alt et FIS-arrangement. Juryen er FIS' forlengede arm, og har ikke annet valg enn å stanse jentene om FIS-presidenten ber dem om det.

Sagen glad og lettet

Seinest tirsdag var alle innforstått med at det ikke blir kvinnelige prøvehoppere i Vikersund. Også Anette Sagen.

I går var jenta med pers på 136,5 meter naturligvis kjempeglad for den kuvendingen saken syntes å ha fått.

- Jeg er lettet og kjempeglad for at vi endelig har kommet noen vei med kampen vår. Nå må jeg få ro til å forberede meg skikkelig. Om forholdene blir gode håper jeg å hoppe 200 meter, men jeg blir ikke skuffet om jeg ikke klarer det. Det krever enormt mye å hoppe i en så stor bakke, sa Anette Sagen til Dagbladet.

Uvitende om de skjærene som fortsatt er i sjøen...

For trolig har ikke saken fått noen kuvending i det hele tatt. Og det er nettopp den «unødvendige støyen» Torbjørn Yggeseth var litt oppgitt over i går kveld.

Omstridt brev

Bakgrunnen for Fidjestøls bastante ja til kvinnelige skiflygere i går skyldtes nemlig hans tolkning av et brev fra skipresident Sverre Seeberg til arrangørene i Vikersund og lensmann Halvor Hartz i Modum.

Fidjestøl mente innholdet var et klart ja fra Norges Skiforbund (NSF) til å sende jentene utfor.

Seeberg sier følgende om brevet:

- NSF har ikke gitt noen nye signaler i denne saken. I brevet skriver vi at vi forholder oss til regelverket, som sier at det er opp til juryen å velge prøvehoppere. Og regelverket er kjønnsløst. Personlig vet jeg ikke hvor klokt det er verken for jentene eller Vikersund å la jentene få hoppe skiflyging. Jeg tar iallfall ikke ansvar for hvem juryen sender utfor, sier Sverre Seeberg til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er oppgitt over at arrangørene i Vikersund utad har frontet at NSF har sagt ja.

- De har ikke bare strukket strikken langt, men metervis.

Fidjestøl på sin side anklager skipresidenten for ikke å ta noen standpunkter.

- Jeg synes det er viktig at vi har ledere som tar standpunkter. Vi kan ikke leke med jentene slik det er blitt gjort her.

- Hva gjør du om Kasper ringer og ber deg stanse jentene?

- Da må jeg nok innordne meg etter det.

SKAL, SKAL IKKE...: Det er slett ikke sikkert at Anette Sagen og de andre kvinnelige skihopperne får lov til å være prøvehoppere i Vikersund denne helga. Her Sagen og hoppsjef Torbjørn Yggeseth da de to møttes for å diskutere kvinnehopping i Holmenkollen sist lørdag.