REVITALISERT: Adam Lallana har fått en nøkkelrolle under i Liverpool under Jürgen Klopp. Her i duell med Chelseas Cesc Fébregas. Foto: Scanpix
REVITALISERT: Adam Lallana har fått en nøkkelrolle under i Liverpool under Jürgen Klopp. Her i duell med Chelseas Cesc Fébregas. Foto: ScanpixVis mer

Anfield-publikummet lo av ham. Da Klopp kom, endret det seg

Nå er Lallana en av Liverpools viktigste spillere.

(FourFourTwo): Engelske Adam Lallana (28) slet under Brendan Rodgers. Hans manglende evne til å holde hele kamper var noe han ble kjent for, men nå gjør han det glimrende under Jürgen Klopp - i motsetning til det alle forventet.

Det ble fort en snakkis på Anfield at så fort Lallana startet en kamp så var det bare et tidsspørsmål før han ville bli byttet ut. Gjennom hele sin første sesong og inn i den andre ble det vanlig å se Lallana sukke skuffet over å bli byttet ut i andre omgang. Noen vil kanskje ikke legge for mye vekt på det, men det var symptomatisk for flere andre ting.

Det mest åpenbare var at playmakeren som ble kjøpt for 25 millioner pund var så ineffektiv. Samtidig så det ut til at han ikke var godt nok trent. Med tanke på utholdenhet ble det fattet mistanke om at hans spede kroppsbygning ikke taklet så mye mer enn en times tid med toppfotball.

Flopp under Klopp? Det var store forventninger til Lallana siden den heftige prislappen han kom med sommeren 2014 reflekterte to sesonger med glitrende prestasjoner for Southampton. Det klare bildet man satt igjen med etter halvannet år på Anfield var imidlertid synet av ham ruslende av banen for å bli byttet ut, etter sjelden å ha påvirket spillet.

Lallana var alltid en fryd for øyet med sin upåklagelige ballkontroll og nærmest hypnotiserende driblinger, men effekten på kampene var aldri avgjørende. Nøyaktig to tredjedeler av kampene han startet under Rodgers endte med at han ble byttet ut. Derfor var det også med god grunn at han var et av navna alle trodde sto i fare da Klopp ble ansatt som manager i oktober.

Mange meninger Spekulasjoner rundt hvordan Klopp ville tilnærme seg sin nye tropp varierte enormt. Avhengig av hvem du hørte på, ville for eksempel Christian Benteke enten bli gjenfødt som en ny Robert Lewandowski eller råttne sammen med reservene, men det var en ting de fleste kunne enes om: At Klopp ville kreve mye av spillerne rent fysisk.

Kall det «gegenpressing», kall det «et ustanselig press», taktikken Klopp brukte i Borussia Dortmund hadde fascinert mange, og det med rette. Intensiteten laget brukte til å jage motstanderne skapte ikke bare en bedre enhet, men det var også spektakulært å se på.

Det man bet seg merke i da man så Klopps Dortmund var hvor mye som krevdes av spillerne, spesielt angriperne. De løp seg i senk kamp etter kamp, for Klopps taktikk baserte seg på at de skulle sette standarden - med et ekstremt fokus på å gjenvinne ballen høyt i banen.

Som Klopp fortalte da han ble presentert som Liverpool-manager, så ville han ta med seg tankegangen til Anfield.

- Vi vil gjenvinne ballen hver jæ*** gang. Vi vil jage den. Vi vil løpe. Vi vil krige, sa Klopp.

Klopps mantra gledet nok fansen, men det var ingen god nyhet for Lallana som med sitt boyband-utseende og brede repertoar av Cruyff-vendinger var blitt bildet på Liverpools begrensninger post Suárez-æraen. Det var et lag som manglet kynisme og scoringer. Til å begynne med startet også ting som mange hadde trodd: Lallana var på benken de første månedene. I fire av de fem første kampene han startet ble han også byttet ut, så for Lallana virket situasjonen under den nye sjefen å være akkurat den samme som under den gamle.

Ting forandrer seg Seks måneder seinere er imidlertid livet et helt annet for Lallana under den nye sjefen. Det mest bemerkelsesverdige nå som det nye regimet har begynt å få ting til å sitte på Anfield, er at Lallana har blitt en viktig brikke for Klopp. I ligaen har han vært essensiell i seirene over Chelsea, Manchester City, Southampton og Everton, og i alle oppgjørene har han også spilt 90 minutter. I januar scoret han i tillegg det avgjørende målet i den utrolige 5-4-seieren mot Norwich på overtid.

I Europa har han også vært en bidragsyter i klubbens suksess i utslagsrundene i Europa League, med semifinaleseieren mot Villarreal sist uke som et høydepunkt. Den kampen viste mer enn noen annen hvor tydelig Klopps stempel på laget er blitt. Motstanderen ble overveldet av Liverpool-spillernes konstante press. Og i sentrum sto karen som som for bare noen måneder siden så ut som et feilslått storkjøp, Lallana.

Tålmodighet I stedet for at Lallana ble en selvdestruktiv utgave av seg selv under den vanskelige tiden i klubben, har han forandret seg til en mer temposterk spiller som ikke lenger er et offer for de mange vitsene om seg selv. I løpet av de 15 siste kampene har det bare skjedd fire ganger. Oppturen har også ført med seg flere scoringer, målgivende og nøkkelpasninger. Det er også tydelig at Lallana strutter av selvtillit om dagen.

Det vil ikke være noen overdrivelse å si at Lallana har vært Klopps beste spiller under tyskernes tid i klubben.

Lærdommen man kan ta fra Lallanas situasjon er at man bare risikerer å se ut som en tulling hvis man prøver å spå fremtiden. I tillegg blir man minnet på at en treners oppgave faktisk er å trene laget, å lede det, når man ser på utviklingen til spillere som Divock Origi, Joe Allen og Dejan Lovren.

For som Klopp sa i oktober:

- Det er bare i England at penger betyr så mye. Alt handler om penger her, men du trenger ikke bruke så mye. Man kan heller beholde dem og gjøre ting på en annen måte.

De ordene ble kanskje litt mer treffende enn han likte, gitt måten Leicester har brukt de påfølgende månedene på å få Premier Leagues største klubber til å se relativt dumme ut, Liverpool inkludert. Likevel har den siste halvdelen av Klopps første sesong i klubben vist hvor stor effekt en god trener kan ha og hvor fort idéene kan bli implementert.

Følg lederne Dét er noe som er verdt å holde fast ved i en sesong hvor de største suksesshistoriene har vært triumfer som trenere som Claudio Ranieri og Mauricio Pochettino har stått bak.

Klopps korte tid i England har også gitt grunn til å tro at lignende bragder kan skje på Anfield. Revitaliseringen av Lallana er et av flere tegn som tyder på det.

GODT FORHOLD: Jürgen Klopp har fått det beste ut av Lallana. Foto: Scanpix
GODT FORHOLD: Jürgen Klopp har fått det beste ut av Lallana. Foto: Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.