I POLITIETS VARETEKT: 19-åringen som angrep AZ Alkmaar-keeper Esteban Alvarado er nå i politiets varetekt. Han har opplyst at årsaken til angrepet var at han hatet costaricaneren.Foto: SCANPIX/EPA/OLAF KRAAK
I POLITIETS VARETEKT: 19-åringen som angrep AZ Alkmaar-keeper Esteban Alvarado er nå i politiets varetekt. Han har opplyst at årsaken til angrepet var at han hatet costaricaneren.Foto: SCANPIX/EPA/OLAF KRAAKVis mer

- Angrep AZ-keeperen fordi han hatet ham

Ajax legger seg paddeflate etter angrepet som ryster nederlandsk fotball.

(Dagbladet): Gårsdagens cupoppgjør mellom Ajax og AZ Alkmaar på Amsterdam Arena ble ikke bare skjemmet, men avbrutt etter at en tilskuer gikk til angrep på bortelagets keeper, Esteban Alvarado.

Den costaricanske landslagsmannen kom seg unna overfallet, for så å sette inn et motangrep som sørget for at han ble utvist av kampens dommer, Bas Nijhuis.

To ganger sparket han tilskueren, som lå på gresset og forsøkte å dekke seg til. Deretter kom vaktmannskapene inn på banen, og gikk imellom.

• Se det dramatiske klippet her.

Fryktet for sikkerheten Av frykt for egen sikkerhet tok AZ-ledelsen spillerne med seg inn i garderoben, og ble der, selv om Ajax tilbød et økt sikkerhetsoppbud rundt stadion.

- Spillerne våre følte seg ikke trygge på banen. Vi tok en dusj og dro hjem. Vi ønsket å gå i garderoben for å ta en pause, men det ble raskt klart at spillerne ikke ville fortsette. Dette hører ikke hjemme i fotballen, og i tillegg fikk vi et rødt kort. Nå vil vi avvente hva KNVB (det nederlandske fotballforbundet) foretar seg, sier AZ-direktør Earnest Stewart, ifølge ESPN Soccernet.

KNVB er foreløpig tilbakeholdne med informasjonen, og vil ikke begi seg ut på noen forhåndsprosedyre av hva som blir utfallet.

- Saken er oversendt til fotballens påtalemyndigheter. De vil se på skyldspørsmålet for så å komme med en innstilling. Det er tre muligheter: Kampen blir fullført (avbrutt på stillinga 1-0 til Ajax etter 38 minutter), kampen spilles på nytt eller resultatet blir stående, heter det i en uttalelse fra forbundet, gjengitt av ESPN.

Uforbeholden unnskyldning Ajax legger seg uansett paddeflate etter episoden som har vekket avsky i nederlandsk fotball.

- Dette er en fryktelig hendelse, som Ajax beklager dypt. Vi ber derfor om en uforbeholden unnskyldning, sier klubbdirektør Jeroen Slop i en uttalelse på amsterdamklubbens hjemmeside.

Slop forteller videre at supporteren, etter å ha blitt eskortert av banen, ble overlatt i politiets varetekt. Samtidig kaster han lys over motivene for den meningsløse handlingen, som gjør at supporteren er uønsket på Ajax-kamper for all framtid.

ANGREP ANGRIPEREN: AZ Alkmaar-keeper Esteban Alvarado sparker mannen som angrep ham bakfra under oppgjøret i nederlandsk Æresdivisjon mellom AZ og Ajax.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANP/ OLAF KRAAK
ANGREP ANGRIPEREN: AZ Alkmaar-keeper Esteban Alvarado sparker mannen som angrep ham bakfra under oppgjøret i nederlandsk Æresdivisjon mellom AZ og Ajax.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANP/ OLAF KRAAK Vis mer

- Det dreier seg om en 19 år gammel mann, som trolig var påvirket av alkohol. Han sa at han hatet keeperen til AZ, og at det var derfor han angrep ham, sier Slop.

- Søramerikansk temperament Ajax-trener Frank de Boer uttrykker forståelse for hvorfor Alvarado reagerte som han gjorde.

- Jeg så at Esteban ble angrepet og at han forsvarte seg selv. Jeg vet ikke hvordan jeg ville ha reagert selv, men jeg kan forstå Esteban, som har et søramerikansk temperament. Jeg forstår AZ sin beslutning, for den ble tatt i kampens hete, sier den gamle stopperkjempen, ifølge BBC.

Også hos sine egne møter supporteren en iskald skulder.

- Jeg satt i vantro og så på. Dette er et lavmål for fotballen, og for Ajax i særdeleshet. Idioten tok seg inn på banen via en rampe for funksjonshemmede. Derfra er det en smal sak å ta seg ut på banen. Jeg så ham først i sidesynet, for ballen var et annet sted. Jeg skjønner ikke hva som motiverer noen til å gjøre noe sånt, sier Ajax-supporterleder Daniel Dekker til Radio 1, ifølge blikopnieuws.nl.

Alvarado selv har så langt ikke lagt fram sin versjon av det som skjedde, men AZ varsler om at klubben vil komme med en uttalelse på hjemmesidene sine i løpet av dagen.

PROTESTER: AZ-Alkmaar-spillere omringer dommer Bas Nijhuis i protest mot at AZ-keeper Esteban ALvarado Browns utvisning. Foto: SCANPIX/Olaf Kraak/EPA
PROTESTER: AZ-Alkmaar-spillere omringer dommer Bas Nijhuis i protest mot at AZ-keeper Esteban ALvarado Browns utvisning. Foto: SCANPIX/Olaf Kraak/EPA Vis mer