Emil Iversens lærdom

Angrer: - Jeg var mentalt rasert

Om Emil Iversen havner i det samme mørket som i debutmesterskapet i Lahti, skal han ikke gå i den samme fella og svartmale en egentlig lys situasjon. Nå røper langrennsprofilen at han egentlig var i god fysisk form da han vraket seg selv.

ANGRER: Emil Iversen har tatt lærdom av hendelsen hvor han klarte å vrake seg selv i Lahti-VM, selv om han var i fysisk god form. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANGRER: Emil Iversen har tatt lærdom av hendelsen hvor han klarte å vrake seg selv i Lahti-VM, selv om han var i fysisk god form. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Emil Iversen (29) slo igjennom med et brak i 2016 med verdenscupseirer i så vel Tour de Ski som i Ski Tour Canada.

Året etter debuterte Meråker-gutten i ski-VM. Iversen kom til mesterskapet i Lahti i 2017 som en gullkandidat etter å ha vunnet blant annet tremila i klassisk i Falun få uker før VM og hadde resultater som indikerte at han var verdens nest beste klassiskløper etter Iivo Niskanen.

I de finske skoger gikk imidlertid alt galt. Det hele endte med at Iversen vraket seg selv allerede før favorittdistansen 15 kilometer klassisk, etter at trønderen falt fra et mulig gull på lagsprinten.

Snart fire år senere forteller Iversen til Dagbladet at han angrer på det som skjedde i Lahti, hvor Meråker-gutten og resten av verdenseliten skal konkurrere i helga.

- Jeg ble kastet til ulvene og vraket, selv om jeg gikk en bra lagsprint. Jeg var veldig nedfor og ville kanskje ikke gå selv, men i ettertid var det feil. Jeg hadde den beste klassiskløperen i verden (Iivo Niskanen) som jaktet meg i snøvær. Han klarte akkurat å ta meg igjen. Jeg tror egentlig at jeg var i ganske bra form i Lahti-VM, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Angrer du på det?

- Ja, jeg gjør egentlig det. Det var dumt det der.

MENTALT RASERT: Emil Iversen beskriver seg selv som mentalt rasert overfor Dagbladet etter fallet på lagsprinten i 2017. Derfor gjorde han noe som han angrer på i etterkant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MENTALT RASERT: Emil Iversen beskriver seg selv som mentalt rasert overfor Dagbladet etter fallet på lagsprinten i 2017. Derfor gjorde han noe som han angrer på i etterkant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Iivo Niskanen ble verdensmester på 15 km klassisk foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. Finnen fortalte til Dagbladet at mannen han fryktet mest, var nettopp Iversen, som altså vraket seg selv.

- Det ble feil

Dermed spilte han seg samtidig ut av diskusjonen om å gå for det norske stafettgullet som vant gull i Lahti i samme slengen.

- Jeg må ta lærdom av det. Jeg er flink til å svartmale selv og var med å vrake meg selv. Sett i ettertid ser jeg at det ble feil og at jeg var i god nok form til å gå. Samtidig var det et godt lag som stilte til start, men jeg kunne nok ha gjort et bra løp der, forteller Iversen til Dagbladet.

Lagsprinten ga samtidig et inntrykk av at Iversen var i dårligere form enn realiteten.

Riktignok ble Iversen tatt igjen av Niskanen, men finnen var i sitt livs form og hadde fordelen av å gå bak Meråker-gutten i snøværet. I tillegg kom også VM-kongen Sergej Ustjugov i karrierens beste form og sprintverdensmester Federico Pellegrino bakfra.

HAR LÆRT: Emil Iversen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR LÆRT: Emil Iversen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Misvisende bilde

Johannes Høsflot Klæbo, som herjet på første etappe, gikk mot langt svakere løpere som Nikita Kriukov og Sami Jauhojärvi, som begge var langt over toppen på det tidspunktet og helt på tampen av sine meget solide karrierer. Dietmar Noeckler for Italia var heller ikke i nærheten av nivået til landsmannen Pellegrino.

- Jeg gikk ikke dårlig på lagsprinten, men det ble et dårlig resultat. Jeg må huske til vinteren om det skjer igjen, at jeg må klare å legge det bort uten å bli for kritisk. Egentlig hadde jeg en veldig god dag. Hadde det ikke snødd i Lahti, hadde vi fort vunnet med et halvminutt nesten. Vi var sterke begge to, men med nysnø i lufta er det en fordel å komme bakfra, sier Iversen til Dagbladet.

VAR LANGT NEDE: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo etter den ulykksalige lagsprinten i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VAR LANGT NEDE: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo etter den ulykksalige lagsprinten i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lagsprinten ga et inntrykk av at Klæbo var i superslag og Iversen i svakere form, hvilket medførte at Klæbo - som på det tidspunktet hadde lite å vise til i distanselangrenn på seniornivå - fikk Iversens plass på 15-kilometeren.

- Det var to verdensmestere og VM-kongen som kom bak meg. Sett i ettertid var jeg kvalifisert for å gå 15-kilometeren. Men man må være litt i dytten. Jeg var mentalt rasert etter det som skjedde, erkjenner Emil Iversen overfor Dagbladet.

- Jeg var kanskje ikke klar for det der og da, men nå skulle ønske at jeg gikk. Jeg må ha det i bakhodet om det skjer igjen. Jeg må ta lærdom og ikke vrake meg selv i mixed zone. Og så skal jeg prøve å unngå å falle igjen, tydeliggjør 29-åringen.

Afterski #8: Selv er Emil Iversen storfornøyd med egen innsats i reklamefilmen for Intersport. Lagkameratene er ikke like overbevist... Vis mer

Nytt fokus

Han slo tilbake med to VM-gull i Seefeld i 2019, på henholdsvis lagsprinten og stafetten. Individuelt ble det imidlertid ikke full klaff i mesterskapet Østerrike.

- Jeg var litt uheldig med forholdene i Seefeld. Med oppholdsvær og faste forhold ville det vært bra. Jeg vil aldri være best på tunge og løse forhold. I Pyeongchang snødde det litt. Jeg har ikke hatt en maksdag i mesterskap individuelt, men lagsprinten i Seefeld var bra.

Forrige sesong gikk Iversen hardt ut og gikk for gul trøye. Det var aldri målet denne sesongen, heller ikke før coronapandemien hindret Norge i å delta i en rekke verdenscuprenn.

STIKK: Emil Iversen er full av selvtillit etter en strålende sesongstart i skiløypa, og sender et stikk i retning Petter Northug og Bjørn Dæhlie. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg går for individuelt VM-gull. Det er det store målet mitt, forteller langrennsesset fra Meråker.

- Therese Johaug har samme mål som deg, å kjempe om ett VM-gull. Samsvarer det med styrkeforholdet og medaljesjansene deres?

- Det er dessverre mer urealistisk at jeg vinner en individuell VM-medalje enn at Therese vinner tre individuelle VM-gull, svarer Iversen varmt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer