- Angrer det jeg gjorde

Finlands VM-håp Kaisa Varis angrer bittert på at hun ladet opp til VM i et høydetelt hun ikke visste hvordan fungerte.

I går ble hun nektet start på 15-kilometer fellesstart på grunn av for høye blodverdier.

Kaisa Varis ble skjermet for pressen på hotellet i går. Dagbladet ble stoppet i døra av finnenes pressesjef Elina Heinola.

- Ingen presse har adgang her. Ingen får snakke med henne før pressekonferansen, sier Heinola.

- Forvirret

Inne på hotellet forbereder den høyt pressete finske jenta sin forklaring til pressen. En halv time før pressekonferansens start, forlater Kaisa Varis hotellet sammen med et stort finsk støtteapparat. På vei ut døra får hun en oppmuntringsklem av Finlands skipresident, Seppo Rehunen. Jenta gir et smil tilbake - et ansiktsuttrykk vi ikke fikk oppleve igjen under pressekonferansen. Da kjempet hun mot tårene.

- Jeg er veldig forvirret, sier hun, og ser tomt ut i rommet.

- Søndag ble jeg dopingtestet og hadde 15,5 i hemoglobinverdi. 15 timer seinere ble jeg testet igjen, og da fant de ut at jeg hadde blodverdier på 16,4 - noe som er 0,4 over grensa. Jeg skjønner ingenting, sier Kaisa Varis.

VM i Val di Fiemme fikk en dramatisk start. Grytidlig i går formiddag ble det offentliggjort at en av Bente Skaris argeste konkurrenter hadde fått startnekt på grunn av for høyt hemoglobinnivå. Den dypt skuffete finske jenta valgte å holde seg langt unna skistadion i går. Det fleste med finsk flagg på ryggen ble derimot fotfulgt av pressefolk som krevde svar.

- Kaisa får ikke konkurrere i dag. Hemoglobinnivået var over grensa. Det er så klart synd, sa finnenes hovedtrener Ismo Hämäläinen til Dagbladet.

Nervøs

Mer ville han ikke si før han hastet videre. Rett inn i «Antidopinghuset» og ned i kjelleren hvor blodprøvene var blitt gjennomført mandag. Finnen var tydelig nervøs og unnskyldte seg med at pressen visste mer om dette enn han selv.

Seinere på dagen innrømmet Hämäläinen overfor Dagbladet at Det finske skiforbundet ikke hadde gjennomført noen form for testing av Kaisa Varis i tida før VM. Samtidig fikk vi vite at hun hadde ladet opp til mesterskapet alene hjemme i Finland og tatt i bruk et høydetelt, uten noen form for oppfølging.

Amatørmessig arbeid av den finske ledelsen fikk i går fatale konsekvenser for Kaisa Varis og for Finland som skinasjon. Nok en gang blir finnene utsatt for spekulasjoner om doping og juks.

Bittert

Selv angrer hun bittert på at hun tok i bruk høydeteltet.

- Det var ingen instrumenter inne i teltet til å justere eller sjekke høydetrykket. Jeg visste rett og slett ikke om jeg oppholdt meg i 2000 eller 3000 meter over havet, forklarer Kaisa Varis.

- Jeg angrer på at jeg tok i bruk denne metoden. Jeg skulle heller ha reist sammen med landslaget på høydesamling.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bestemt at Kaisa Varis ikke får konkurrere før lørdag. Det samme gjelder Svetlana Nagejkina fra Hviterussland, som også ble tatt med for høye hemoglobinverdier.

NEDBRUTT: - Jeg tar hele ansvaret selv, sier finske Kaisa Varis. Her under gårsdagens pressekonferanse der hun redegjorde for bakgrunnen for de høye blodverdiene. <!--FOTO-->