- Angrer ikke at jeg sto fram

HAREID (Dagbladet): Snart to måneder er gått siden Trine Pilskog (26) ga Husby-saken et ansikt. Trine angrer ikke på at hun sto fram. Nå blir hun kontaktet av toppidrettsutøvere som forteller om seksuell trakassering fra andre trenere.

- Det beste beviset på at jeg gjorde rett ved å stå fram, er at jeg har hjulpet andre idrettsutøvere, sier Trine Pilskog.

- Jeg har fått flere telefoner fra toppidrettsutøvere og andre mennesker som takker meg for at jeg torte å si fra. De føler at de har vært utsatt for seksuell trakassering fra treneren sin, men har ikke klart å sette ord på det før nå, sier hun.
26-åringen er hjemme på Hareid for å finne roen. Den tidligere norgesmesteren går tur i fjæresteinene på Overåsanden. Nå vil hun tilbake på idrettsbanen. I løpet av ei uke vil hun og de andre jentene som meldte seg ut av Oppdal friidrettsklubb, bestemme seg for hvilken klubb de vil trene for.

- Krever erstatning

I november henla Uttrøndelag politikammer saken mot Kjell Arve Husby på grunn av bevisets stilling. Saken blir nå tatt opp i forliksrådet i Oppdal kommune 12. februar. Pilskog og Lisa Hårstad (18) krever erstatning og full oppreisning.

- Denne saken har plaget meg i halvannet år. Jeg har ikke fått sove ordentlig om natta. Etter at jeg sto fram, fikk jeg endelig ro på meg. Nå er det ikke lenger opp til meg hvordan saken ender.
Pilskog er ikke i tvil om hva som har knekt henne mest det siste halve året:

- Det er påstandene om at jeg og han skulle hatt et intimt forhold. Det er helt absurd, sier sølvvinneren på 800-meter fra NM i Overhalla 1997.

Forandret

Tidligere så Pilskog på seg selv som ei ressurssterk og livsglad jente. Belastningen rundt saken har forandret henne.

- Nå ser jeg fram til de dagene jeg igjen kan glede meg over de små tingene - en kopp kaffe eller en flik av sola. Da det sto på som verst i høst, var jeg helt knust. Det vil ta tid å få tillit til omgivelsene igjen, sier hun og ser alvorlig utover de blå sunnmørsfjella og den mørke sjøen.

Ønsker seg håp

Nå satser Pilskog på å være tilbake på nasjonalt nivå i løpet av to sesonger. Målsettingen er å delta i EM i år 2001. I tillegg gleder hun seg til å ta fatt på jobben som lærer ved en barneskole i Trondheim.

- Hva ønsker du deg mest på det nye året?

- At jeg igjen kan ta vare på håpet. Tre ting er viktige for meg: At livsgleden kommer tilbake, at jeg igjen kan føle trygghet og at jeg får frihet, sier Pilskog.

SER FRAMOVER: - Nå harjeg endelig fått ro, sier Trine Pilskog.