Angrer ikke sjokkutspill

TV 2-ekspert Jesper Mathisen (32) vakte oppsikt med påstander om kampfiksing. Han angrer ikke, men tror ikke FIFA kommer til bunns i saken.

MISTENKER KAMPFIKSING: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISTENKER KAMPFIKSING: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

ULLEVAAL (Dagbladet): - Jeg legger ikke ferien til Honduras med det første.

Det sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet, seks dager etter at han serverte sjokkpåstander på Twitter. Etter at Norge slo Honduras 12-0 i U20-VM i fotball, var Mathisen overbevist om at det dreide seg om kampfiksing. Honduras ønsket rett og slett å tape mest mulig med vilje, for å tjene penger, slik han ser det.

Påstandene til Mathisen ble slått stort opp både i Norge og Honduras - og flere andre land. Når Dagbladet møter TV 2-eksperten på Ullevaal under treninga til A-landslaget, forteller han at bølgene har lagt seg:

- Jeg har ikke hørt noe fra noen. Men jeg legger ikke ferien til Honduras med det første, sier han når vi spør om han har fått noen ubehagelige henvendelser.

STOR VM-KVELD: Erling Braut Haaland scoret ni mål da Norge slo Honduras 12-0 i U20-VM i forrige uke. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
STOR VM-KVELD: Erling Braut Haaland scoret ni mål da Norge slo Honduras 12-0 i U20-VM i forrige uke. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Du angrer ikke på påstandene?

- Nei. For meg med mitt trente øye - både når det gjelder fotball og gambling - så det ganske klart ut. Men å få bevist noe i en sånn sak, er nærmest umulig.

Ni mål av Haaland

Mathisen er på plass i Oslo der A-landslaget møter Romania i EM-kvalifiseringen fredag. Tre dager seinere venter Færøyene i Torshavn.

U20-VM i Polen ble en sportslig nedtur for Norge, all den tid laget ikke kvalifiserte seg til åttedelsfinalen. Men dette var det få som snakket om etterpå. I stedet ble fokuset Honduras-kampen. Først storseieren på 12-0 og de ni målene til Erling Braut Haaland. Så påstandene til Mathisen, som sendte sjokkbølger gjennom U20-VM.

Doping og kampfiksing er idrettens største pest. På Twitter skrev Mathisen:

«Står seg greit denne. Honduras må ha fått betalt for å tape stort, og den oppgaven løste de forbilledlig. Noen med kontakter i Honduras-leiren tjente nok gode penger på denne kampen, for i mesterskap som dette kan man nesten sette det man vil underveis i kampen.»

Fotballpresidenten i Honduras - Jorge Salomón - sa etterpå at det internasjonale fotballforbundet FIFA ville se på saken. Men Mathisen - han som startet balladen - har ikke hørt noe. Han tror heller ikke at fotballforbundet kommer til bunns i saken.

- Spillmarkedet i U20-VM er gigantisk. Du kan sette rimelig mye penger uten at noen hever øyenbrynene. Men for meg så det ut som om Honduras var minst like glade som Norge da et par av målene rullet inn.

- Fotballpresidenten lover åpenbart å ta saken på alvor? Høres det beroligende ut?

- Det må han si når han får kritiske spørsmål. Dette har Honduras vært borti før. Men jeg tror ikke vi får noen fasit på dette. Verden er stor, det finnes så mange markeder. Fotballforbundene i Norge og Honduras - og FIFA - har null og niks innsikt.

- Påstandene dine er sterke. Burde du holdt kjeft?

- Nei, jeg har min stil. Hvis jeg tenker på noe - eller har lyst til å si noe - så gjør jeg det. Alle er sikkert ikke like fornøyde med det. Men jeg kan ikke forandre stil. Jeg satt i sofaen og så kampen. Og jeg gledet meg til å se Norges lovende unggutter mot Honduras. Uansett om Honduras hjalp til, var det imponerende å se Super-Haaland dundre inn mål. Men det var også litt trist å se på. Honduras spilte ikke akkurat med et femtegir.

Delte reaksjoner

- Hvilke reaksjoner fikk du etter at du framsatte påstandene om kampfiksing?

- Jeg fikk litt begge deler. De som kjenner til verden med fotball og betting, så det samme. Så har du noen som lukker øynene og bare vil framheve Norges prestasjon. Det kan jeg også forstå.

Mathisen fortsetter:

- Det var sikkert en del som ble forbannet på at jeg ville ta vekk fokuset på at Erling Braut Haaland og Norge gjorde en enorm kamp. Det var aldri min intensjon. Men samtidig må jeg få si meningene mine.

Til avisa La Prensa i Honduras gir fotballpresidenten uttrykk for at nerver virket inn på spillerne og at dette var årsaken til stortapet for Norge.

- Jeg tror det var alle nervene til gutta og mangel på koordinasjon. Jeg håper for Guds skyld at det var grunnen, for guttas skyld, sier Jorge Salomón.

Ingen mistanker

Heller ikke de norske spillerne hadde mistanker underveis i kampen. Salomón sier at fotballforbundet i Honduras har en avtale med FIFA om at mistenkelige resultater automatisk vil bli etterforsket.

Men Mathisen er skeptisk:

- Du kommer aldri noen vei med denne saken, hevder han.

På spørsmål om Erling Braut Haaland burde vært på laget som møter Romania fredag og Færøyene mandag svarer han:

- Jeg vil ikke si at han burde vært her. Men han bør ikke være så langt unna.