Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Angrer på selvsensur

På lørdagens årsmøte vedtok Norsk fotballtrener-forening at trenere som slenger med kjeften mot kolleger heretter kan straffes med bøter eller eksklusjon. - Det gikk nok litt fort, sier Lillestrøms Arne Erlandsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feststemte norske fotballtrenerne organisert i Norsk fotballtrener-forening (NFT), arbeidet seg i høyt tempo gjennom sakslista før årsfesten i Oslo kvelden før cupfinalen. Forslaget om å stramme kraftig inn på hva trenere kan si offentlig om hverandre ble vedtatt så godt som uten protest. Statuttene om «Straffebelagte handlinger» hadde ikke vært endret siden 1988. Fra og med nå er dette ulovlig:

«Avgi offentlig uttalelser som kan påvirke en annen medlems arbeidssituasjon i negativ retning eller på annen måte avgi uttalelser som er egnet til å skade et medlems navn og rykte.»

- Jeg stemte for, sier Arne Erlandsen. Nå angrer han.

Droppet leksene

Erlandsen innrømmer at han ikke hadde lest sakspapirene godt nok. Han tror ikke han er aleine.

- Det var ikke så mange som fikk med seg det som ble bestemt, sier han.

Med andre ord har trenerne pålagt seg en sjølsensur de neppe ønsker seg.

- Otto Ulseth (trener og sportskommentator i Adresseavisa) tok opp etterpå at vi nå hadde stemt på noe vi ikke så konsekvensen av. Da titta jeg over papirene, sier Erlandsen.

Og fant mer han hadde stemt ja til:

En ny paragraf (10) om straffebestemmelser som i verste fall gir bot på 5000 kroner eller eksklusjon i to år.

- Sjøl vet jeg hva jeg sier. Men man kan jo bli feilsitert. Og hvem skal bestemme hva som er en straffbar uttalelse?

- Dette handler om sunn folkeskikk. Man skal ikke uttale seg negativt om kolleger, sier LSK-treneren, som frykter at reint faglige diskusjoner kan komme til å lide under vedtaket.

Riset bak speilet

Trenerforeningens daglige leder Teddy Moen mener at endringene var nødvendige.

- Vi har hatt tilfeller vi har påtalt, sier han.

Men han tror ikke konsekvensene blir store:

- Én ting er det som står på papiret. Noe annet er hvordan regelverket utøves. Ikke dermed sagt at trenerne blir redde for å uttale seg.

Det er styret i Trenerforeningen som får ansvaret for å vurdere trenernes ytringer.

  • Det nye regelverket legger også sterke føringer på en treners forhandlingsrett med ny klubb. Blant annet frarådes det at trenere går i jobbforhandlinger med en klubb dersom forhenværende trener er i konflikt med klubben.
Hele Norges coronakart