Angriper norske VM-tilskuere: - Som zombier

Svensk kommentator svinger øksa. Men full jubel og skryt i østerrikske aviser.

NM PÅ SKI? Norske supportere og norske flagg dominerte under VM i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NM PÅ SKI? Norske supportere og norske flagg dominerte under VM i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Ski-VM er over, og flere papiraviser i Østerrike bruker spaltene mandag til å oppsummere mesterskapet i Seefeld. Storavisa Kronen Zeitung ramser opp topper og flopper. Og blant toppene er det de omtaler som «wikinger» – altså nordmenn.

– De – både supportere og utøvere – ga full gass. De sørget for en nordisk vinterfest, skriver avisa.

Like imponert er ikke den svenske kommentatoren Patrik Brenning i Aftonbladet. Under tittelen «Jeg må avsløre sannheten om VM» angriper han den norske fyllefesten i Seefeld.

FOLKEFEST: Ski-VM i Seefeld tiltrakk seg 204 400 tilskuere. At været viste seg fra sin beste side under omtrent hele mesterskapet hjalp på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOLKEFEST: Ski-VM i Seefeld tiltrakk seg 204 400 tilskuere. At været viste seg fra sin beste side under omtrent hele mesterskapet hjalp på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han skriver:

– Å gå gjennom Seefeld er som å bli kastet inn i serien «The Walking Dead». Alt handler om å komme seg unna den fulle norske fansen som vagger i gatene som zombier. Når nordmenn for tolvte dag på rad fyller glasset og skråler «Ja, vi elsker dette landet» så det gjaller i fjellveggene, begynner jeg å forstå hvorfor de er overlegne oss (svenskene) i utholdenhetsidrett.

Folkefest

To forskjellige syn, altså. Vi fortsetter med det positive: Både Kronen Zeitung og Tiroler Tageszeitung skriver at mesterskapet – alt i alt – ble besøkt av 204 400 tilskuere. 717 utøvere fra 60 nasjoner deltok.

Den store VM-dronningen var Therese Johaug, skriver Kronen Zeitung. Og følger opp med norsk skryt:

– Tusenvis av vikinger omkranset langrennsløypa og heiet fram superstjernene deres, Therese Johaug og Johannes Klæbo. Til sammen tok Norge 13 gullmedaljer. Det er en fabelaktig rekord.

VM-DRONNING: Kronen Zeitung hyller Therese Johaug og Norge i mandagens papiravis. Johaug gikk inn til tre av fire mulige gull. Foto: Tore Ulrik Bratland
VM-DRONNING: Kronen Zeitung hyller Therese Johaug og Norge i mandagens papiravis. Johaug gikk inn til tre av fire mulige gull. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men Aftonbladets kommentator er ikke like imponert:

– I Sverige er det en aura av sunnhet rundt langrenn. Det er mosjon, friluftsliv, frisk luft og blåbærsuppe. I Seefeld har jeg for første gang sett hva langrenn er for Norge: En eneste stor og fuktig fyllefest. Et svensk mesterskap i fotball opphøyd i ti.

Dominerte

Dagbladet hadde selv et team på plass i Seefeld. Og det er ingen tvil: Norske supportere herjet, både på langrennsarenaen og på barene på kveldstid. Det eneste stedet hvor nordmenn var i undertall, var i hoppbakken.

Hopp og kombinert er mer populært enn langrenn i Østerrike. Tidligere storhopper Andi Goldberger er blant dem som hyller den norske VM-fansen:

– Bildene fra Seefeld og Innsbruck har vært helt sensasjonelle. Jeg er sikker på at dette kommer regionen til å profittere på. Jeg har virkelig tapt mitt hjerte til den norske fansen. For en stemning de har laget. Uten disse tilskuerne hadde VM virkelig manglet noe, skriver han i Kronen Zeitung.

På den negative siden trekker østerrikske aviser – naturlig nok – fram dopingskandalen. Fem langrennsløpere ble tatt for bloddoping i en omfattende razzia. Sjokkvideoen av hjemmehelten Max Hauke – som sitter med ei nål i armen – har skapt store overskrifter, også i Østerrike.

Heller ikke hopprennet i normalbakken i Seefeld huskes med stolthet i avisene. Der skjedde det utrolige at polakken Dawid Kubacki hoppet seg opp fra 27. plass til gull. Årsak: Snø i tilløpet som skapte trøbbel for de 15 siste hopperne i andre omgang.

Oberstdorf neste

Neste ski-VM blir arrangert i tyske Oberstdorf i 2021. Også der ligger det til rette for en «norsk folkefest», om vi kan si det slik. Flere av de norske medaljørene i Seefeld er unge og har ennå ikke nådd sin beste alder.

Men først skal det arrangeres femmil i Holmenkollen til helga. I fjor endte det med en gedigen fyllefest og skandale. Tirsdag skal Norges Skiforbund ha et pressetreff om helga.

I innkallingen heter det:

«Etter fjorårets hendelser har arrangøren utviklet flere tiltak i samarbeid med politiet, Ruter, Sporveien og Oslo kommune for å gjøre 5-mila i Kollen til en trygg, sikker og positiv opplevelse for alle.»

Et av grepene for å unngå ny skandale er å flytte 50-kilometeren: Lørdag starter den klokka 10.00.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer