Norge - Romania, kl. 20.45

Angriper Ødegaard

- Ikke spesielt kledelig å skjelle ut mennesker som forteller åpent om psykiske belastninger, skriver kommentator i Bergens Tidende. Men internt får Ødegaard massiv støtte.

HEFTIG DØGN: Martin Ødegaard hadde bokstavelig talt støtteapparatet i ryggen da han forlot treninga i går. I kveld venter Romania i EM-kvalifiseringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HEFTIG DØGN: Martin Ødegaard hadde bokstavelig talt støtteapparatet i ryggen da han forlot treninga i går. I kveld venter Romania i EM-kvalifiseringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania, kl. 20.45 på TV 2

LILLESTRØM (Dagbladet): Her - på bildet - rusler Martin Ødegaard (20) vekk fra treningsfeltet på Lillestrøm. Han får full støtte fra trenere og lagkamerater etter utspillet mot Ada Hegerberg (23) onsdag kveld.

Samtidig raser debatten i avisspaltene og på sosiale medier. Blant kritikerne er kommentator Anders Pamer i Bergens Tidende:

- Det er Martin Ødegaard som lager mest støy. Ikke Ada Hegerberg, skriver han.

- For å bruke Ødegaards egne ord: Timingen er skrekkelig.

SUPERSTJERNE: Ada Hegerberg har ikke spilt én landskamp siden sommeren 2017. I programmet «Skavlan» på TV 2 forteller verdens beste kvinnelige fotballspiller hvorfor hun ikke ønsker å ikle seg den norske landslagsdrakta.Video: TV 2 Vis mer

Fotballekspert Jesper Mathisen sier til TV 2 at han ikke legger skjul på at han ble overrasket over utspillet til fotballprofilen:

- Det er en atombombe at Ødegaard går ut på denne måten. Jeg var sikker på at han ble hacket og at noen andre hadde lagt ut.

Mathisen mener saken er blitt «uendelig mye større» med Ødegaards engasjement.

Lyn fra klar himmel

Dagen i går handlet omtrent bare om Ødegaard og Hegerberg for pressekorpset som fulgte fotballandslaget før kampen mot Romania i EM-kvalifiseringen i kveld.

- Jeg har ikke behov for å si noe!

Med disse ordene forlot Ødegaard landslagets trening på Lillestrøm i går ettermiddag. Han gikk rett i spillerbussen og fortsatte forberedelsene til kampen.

Annerledes var tonen onsdag kveld: Som lyn fra klar himmel angrep han Ada Hegerberg på Instagram. Årsaken var et intervju Lyon-spilleren gjorde med fotballmagasinet Josimar. Igjen tok hun for seg Norges Fotballforbund og fortalte at hun ble knekt psykisk av å spille på landslaget.

Kritikken kommer rett før de norske damene skal ut i første VM-kamp mot Nigeria lørdag.

- At du nå velger å gjøre et slikt intervju er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig, tordnet Ødegaard på Instagram.

Rabalder

Normalt er ikke Norges største fotballprofil den som uttaler seg i overskrifter. Men når han først gjorde det, klasket han skikkelig til. Rett etterpå var rabalderet løs.

I Bergens Tidende fyrer kommentator Anders Pamer løs:

- Om Ødegaard ønsket ro rundt kvinnelandslagets VM-forberedelser, kunne han ikke valgt en verre strategi enn å dundre løs mot Ada Hegerberg. Det burde han ha skjønt. For Hegerbergs nei til Norge er journalistisk pirrende. Begrunnelsen for landslagsboikotten gjør saken enda mer interessant. Men det er Ødegaards angrep på henne som gjør det til en mediemammut.

Pamer fortsetter:

- Det er jo først nå det tar av. For å bruke Ødegaards egne ord: Timingen er skrekkelig. I tillegg er utførelsen i beste fall tankeløs. Det er ikke spesielt kledelig å skjelle ut mennesker som forteller åpent om psykiske belastninger.

Oppsøkte Lagerbäck

På torsdagens pressekonferanse før Romania-kampen handlet nesten alt om bråket mellom storprofilene. Ødegaard får massiv støtte internt.

UENIGE: Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt svarte på kritikken til Ada Hegerberg etter at hun valgte å droppe landslaget. Video: NTB scanpix Vis mer

- Martin kom til meg og ville prate om dette, forteller trener Lars Lagerbäck.

- Han hadde allerede skrevet det ned og spurte hva jeg syntes. Han lurte på om det ville påvirke oss på noe vis. Jeg sa at jeg syntes det var veldig bra skrevet. «Står du for dette, skal du definitivt poste det», svarte jeg. Jeg må få si at Martin bare vokser i mine øyne. Det er fantastisk at en ung gutt har en sånn personlighet og modenhet.

Det var seinsommeren 2017 at Hegerberg bestemte seg for at hun ikke vil spille for Norge. Hun kom med en rekke kritiske punkter og slaktet ledelsen, planleggingen, forberedelsene og gjennomføringen i forbindelse med EM samme år.

Gjentatte stikk

Etterpå har hun servert gjentatte stikk. Det topper seg i siste utgave av Josimar. Til fotballmagasinet sier Hegerberg:

- Det var tøft på så mange samlinger. Jeg har vært knekt psykisk. Det har vært en dønn depressiv følelse. Jeg hadde mareritt etter å ha vært med landslaget. Sånne ting skal man ikke ha.

Hun fortsetter:

- Hvis du vil komme deg noe sted i livet, må du ta noen valg. Med en gang tanken kom inn i hodet mitt: Jeg tror jeg må slutte på landslaget … Da bare rant alt av. Puuuuuh. Jeg begynte å sove godt igjen.

Flere spør seg om Hegerberg har gått til den egentlige kjernen av konflikten. Men det er hevet over tvil at det er full isfront mellom henne og trener Martin Sjögren.

Når Real Madrid-spiller Martin Ødegaard går ut som han gjør, tar han konflikten opp til et nytt nivå.

På Instagram skriver han:

- Kanskje du skal finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM? De har kvalifisert seg til VM med landet sitt (noe av det absolutt største en fotballspiller kan oppleve), og allerede fått nok negativ oppmerksomhet. De fortjener bedre.

Ødegaard sier rett ut: «Det holder nå.» Og han får full støtte av Lagerbäck.

Ikke overrasket

- Føler du for det norske landslaget, skal du være litt forsiktig med hva du sier før et mesterskap. Jeg støtter Martin. Han har rett til å uttrykke seg. Vi legger ikke munnkurv på spillerne. Jeg synes det han skrev var usedvanlig bra.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant «Gullballen » som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Om Hegerberg påpeker Lagerbäck:

- Når du sier at en ledergruppe er inkompetent - samtidig som laget kvalifiserer seg til VM - da føles det som om det er noe annet som ligger bak. Jeg forstår Martin virkelig godt.

- Ble du overrasket over utspillet hans?

- Det eneste som overrasker meg, er at ingenting overrasker meg. Han er en klok gutt. Han skal Norge være glad for.

Håvard Nordtveit - kaptein mot Romania i kveld - var blant dem som responderte positivt på Instagram-posten til Ødegaard.

- Martin vokser i mine øyne også. Han begynner å bli mann og jeg støtter det han skrev. Jentene har jobbet hardt for å komme inn i et sluttspill. Nå skal fokuset være der, i Frankrike.

Nordtveit fortsetter:

- Det Ada har fått til står det respekt av. Jeg kommer aldri til å oppleve dette innenfor herrefotballen. Men fotball er et lagspill. Jeg kan med hånda på hjertet si at de fleste i denne troppen står bak Martin i denne saken.

Hegerberg gjorde seg ikke tilgjengelig for mediene i går.

På pressekonferansen fikk Lagerbäck spørsmål om hun har et poeng som påpeker forskjellsbehandling mellom herre- og damelandslaget over mange år. Han svarte:

- Når du uttaler at du ikke får mulighet til å utvikle deg - og forklarer dette med inkompetanse i støtteapparatet og ledergruppa - da må dere skilles. Hadde dette skjedd med meg, ville vi satt oss ned og forsøkt å løse dette. Enten så løser du problematikken. Eller så skilles du med respekt.

Overrasket

TV 2-ekspert Jesper Mathisen innrømmer at han ble svært overrasket over utspillet til Ødegaard. Til kanalen sier han:

- Det er en atombombe at Ødegaard går ut på denne måten. Jeg var sikker på at han ble hacket og at noen andre hadde lagt ut. Det er veldig uventet at det kommer fra den kanten. Han har aldri i sitt liv sagt noe kontroversielt. Han har vært sky og forsiktig. Han som den største stjernen på herresiden hamrer løs mot den største stjernen på kvinnesiden. Selv synes jeg det er kult at de store stjernene kan gi beskjed til hverandre.

Han fortsetter:

- Hegerbergs timing kan jeg ikke fatte. Det samme tenker Ødegaard, men denne saken blir uendelig mye større etter at han har gitt beskjed.

Overbevist

De seks-sju rumenske journalistene som fulgte pressekonferansen på Ullevaal i går, skjønte neppe mye av det som ble sagt. Da Lagerbäck til slutt fikk spørsmål om kampen, uttrykte han optimisme:

- Jeg tror det er to jevne lag som møtes. Men jeg er ganske overbevist om at vi skal slå dem.

Spania leder gruppa foran Sverige, Romania, Malta, Norge og Færøyene. De to beste lagene går til EM-sluttspillet i 2020. Og Martin Ødegaard?

Han spiller garantert i kveld.

EM-kvalik
Spania22004-16
Sverige21105-44
Romania21015-33
Malta21012-33
Norge20114-51
Færøyene20022-60