Likestilling i fotball

Angriper superstjerne etter utspill

Alex Morgan har stått fram i kampen om likestilling i fotball. Nå får hun krass kritikk.

FEIRET VM-GULL: Megan Rapinoe (t.v.) og Alex Morgan. Foto: NTB Scanpix
FEIRET VM-GULL: Megan Rapinoe (t.v.) og Alex Morgan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det amerikanske kvinnelaget i fotball er best i verden. Det beviste de under VM. Flere av de nåværende og tidligere spillerne har også stått langt framme i kampen for likestilling i fotballen.

Den tidligere keeperen Hope Solo har snakket både høyt og ofte, og superstjerna Alex Morgan har også kommet med knallharde beskjeder om at noe må skje.

Nytt angrep
Debatten om likestilling i amerikansk fotball har blusset opp igjen denne uka i kjølvannet av et brev fra det amerikanske fotballforbundet. Der hevdet president Carlos Cordeiro at forbundet betalte mer lønn og bonuser til kvinnelandslaget enn herrelandslaget. Cordeiro hadde sammenliknet tall mellom 2010 og 2018.

Det får den tidligere amerikanske landslagsspilleren Jermaine Jones til å reagere. Han går til angrep på utspillene til Morgan og de andre kvinnelandslagsspillerne.

KRITISK: Jermaine Jones. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Jermaine Jones. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er en stor forskjell på menn og kvinner, slår han fast overfor TooFab, gjengitt i USA Today.

Han fortsetter:

- Nevn ett land hvor kvinner og menn får samme betaling. Det finnes ikke, sier Jones, uten å huske på NFFs grep om likelønn.

Jones fortsatte sitt angrep mot kvinnefotballen og Alex Morgan, spesielt fordi hun også har snakket høyt og mye om kampen om likestilling.

- Hun får betalt gjennom hele sesongen, uavhengig av om hun spiller eller ei. De tjener mer penger enn noen av guttene, men fortatt så skriker de etter mer penger. Det kan slå tilbake på dem.

VILL FEIRING: Alex Morgan og resten av det amerikanske feiret ellevilt etter at gullet var sikret. Video: @ashlynharris24. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Saksøkte eget forbund

Før VM saksøkte spillerne på landslaget sitt eget forbund for kjønnsdiskriminering, og krevde bedre vilkår. Kravet ble levert på kvinnedagen (8. mars), og øverst sto Alex Morgans signatur.

- Før eller siden må man sette ned foten. Hvorfor har vi måttet kjempe for dette så lenge, år etter år? spurte hun retorisk.

Saken fikk massiv oppmerksomhet i USA, der kvinnelandslaget i fotball er svært populært. Da USA-kvinnene spilte treningskamp i Los Angeles i april, møtte filmstjernene Jessica Chastain, Eva Longoria, Jennifer Garner, Uzo Aduba og Natalie Portman opp i t-skjorter med støtte til laget i striden med forbundet: «Time's up, pay up!»

Forbundet bestred påstandene i søksmålet og begrunnet ulikheter i lønn med de ulike lagenes inntjeningsevne, uavhengig av kjønn.

Morgan kjøper ikke den forklaringen.

- Vi må gjøre mer enn mennene. Vi må være idrettsutøvere, og vi må være rollemodeller. Vi må vise neste generasjon veien videre. Gjør de mannlige spillerne det? Tenker de på andre enn seg selv? Jeg vet ikke. Vi har mer enn én jobb å gjøre, og vi får dårligere betalt, uttalte Morgan.