Anita gir blond gass

Sykkelesset Anita Valen forvandles til kortklipt blondine før OL. Hun er overbevist om at frisørbesøk vil hjelpe mot den intense varmen i Athen.

- I en utholdenhetsidrett som sykling tror jeg hårfargen har noe å si. Vi skal sykle midt i Athen mellom høye bygninger. Lufta står stille og sola slår rett inn gjennom sprikene i hjelmen, forklarer Anita Valen til Dagbladet.

Det var trener Jan Georg Iversen som kom på ideen under en treningsøkt på Toppidrettssenteret.

-  Mørkt hår trekker til seg varmen på en helt annen måte. Det er viktig å holde hodet kaldt - i dobbelt forstand, sier trener Jan Georg Iversen.

Til frisøren

Han ga OL-håpet klar beskjed om å farge håret helt blondt. Til slutt ga hun etter.

-  Jeg spurte lenge om det var nødvendig, jeg er jo helt mørk til vanlig, og det kommer til å bli litt av en overgang. I tillegg må håret klippes kort siden jeg har litt rødfarge på tuppene, sier Valen og ler.

Det er altså med tungt og lattermildt hjerte Valen går til frisøren i neste uke.

-  Jeg er jo litt forfengelig med sminke og leppestift, men noe må man ofre for OL. Små detaljer kan bli viktige i den store sammenhengen, sier Valen.

Foreslår blondekur

Verken Valen eller Iversen har diskutert hårfarge med de andre syklistene. Duoen har heller ikke kontaktet Olympiatoppen, men tror likvel OL-troppen ville hatt godt av en blondekur.

-  Syklister er eksponert for sol og varme over veldig lang tid. Men jeg er overbevist om at også andre utøvere ville fått positiv effekt, sier Iversen.

-  Det hadde vært kult med en blond OL-tropp under åpningsseremonien, the Vikings med horn på hodet, sier Valen og ler.

Til tross for at det norske gullhåpet fremdeles er mørk i toppen, føler Valen seg i rute etter ei uke med ferie. I dag reiser sykkelesset til Tyskland for å delta i et sykkelritt i Thüringen.

-  Jeg er restituert og fit for fight, både fysisk og psykisk. Nå starter OL-oppkjøringen for alvor og jeg går for etappeseier i Tyskland, sier Valen.

Visualiserer seier

Valen - som er gullgrossist i NM-sammenheng - deltar i sitt første OL. I 1988 brøt hun håndleddet i Frankrike etter en stygg velt, og måtte se OL hjemmefra. Nå er hun tilbake for fullt, 16 år etter. I fjor endte Valen på 7. plass i VM, og i år sykler hun for gull.

-  Jeg visualiserer at jeg vinner OL. Jeg ser for meg en spurt hvor jeg løfter begge armene i været over målstreken, sier Valen.

Med blondt, kort hår.

b> FARGEKLADD: Syklisten Anita Valen må hente litt fargeinspirasjon fra dyna for å få ønsket hårfarge til OL - og dermed bli bedre rustet til å takle varmen.
OL-TEMPO: Anita Valen håper hårfargen skal bidra til å holde farta oppe i OL-løypene <