Anita tok Norges første medalje

HAKUBA (Dagbladet): Da Anita Moen Guidon gikk inn til bronsemedalje på 15 kilometer klassisk i natt, begynte det å snø. Hadde snøen kommet litt tidligere, kunne de norske plasseringene blitt enda bedre. Været var rett og slett for bra for jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Alle blant de seks beste, jeg er strålende fornøyd uansett. Og jeg tror ikke det er mulig for noen å ha optimale ski på dette føret, sier landslagssjef Erik Røste.

Norske smørere er eksperter på mildvær og klisterføre. I går holdt temperaturen seg rundt nullpunktet, snøen var trå og forholdene var egentlig ganske greie.

Det var ikke norsk føre.

Høyde-Anita

Kilder i miljøet Dagbladet snakket med, sier de norske smørerne hadde tatt høyde for snøvær underveis, og at det ble lagt på for mye festesmøring.

Anita Moen Guidon gikk et jevnt og godt løp, men var sjanseløs mot overraskelsen Olga Danilova som vant en jevn kamp med landsmanninne Larissa Lazutina.

Men Anitas mål i OL var pallen, og det klarte hun i første forsøk.
Trysil-jenta jublet da også som en vinner da hun oppdaget at hun hadde klart målet sitt.

- Når man vet hvor mange ganger jeg har vært rett bak, så var dette en stor seier for meg. Bra det ble meg denne gangen.

Hun har hatt en egen evne til å være forfulgt av uhell og sjukdom på de mest ugunstige tidspunkter.

I går var det endelig slutt på elendigheten. Anita, som holdt på å legge opp etter et mislykket VM i Trondheim i fjor, fikk endelig betalt for alt strevet.

- Jeg kom veldig fint ut. Men så ble det tungt. Tydeligvis ble de andre også slitne. Så fikk jeg igjen motivasjonen, og kjempet bra inn. Nei, dette fatter jeg nok ikke før seinere, sier Anita og sender en hilsen til sin seks år gamle datter:
- Tusen takk, Karoline.

Alene i høydehus

Verdt å merke seg er det også at Anita Moen Guidon var den eneste av de norske jentene som prioriterte høydeopphold før OL. Mens de andre jentene ladet opp på flatbygda i svenske Orsa, tilbrakte Anita noen dager i høydehuset i Trysil.

Kanskje var det forskjellen som gjorde at hun denne gangen var hakket hvassere enn de øvrige norske jentene.

Både Anita, Trude Dybendahl Hartz, Bente Martinsen og Marit Mikkelsplass holdt toppfart på den første femkilometeren. Der lå de helt jevnt med russerne.

På andrerunden ble det imidlertid sprekk.

- Laginnsatsen er veldig bra. Jeg er veldig glad på vegne av Anita, men sjøl er jeg veldig skuffa akkurat nå, sier Bente Martinsen.

Plutselig var samtlige norske jenter mellom 20 og 30 sekunder bak. I mål ble avstanden enda større.

Slått med ett minutt

- Jeg prøvde å holde farta og øke mot slutten, men jeg fikk veldig glatte ski. Det ble så tungt at jeg nesten ikke trodde jeg skulle komme meg til mål, sier Marit Mikkelsplass.

Danilova slo Anita med nesten minuttet. Marit ble nummer fem, mens Trude og Bente delte sjetteplassen.

Ett minutts differanse er ganske mye, men trolig kan en del forklares med tråe ski.

- VDet var et skikkelig tøft løp, men i utforkjøringene gikk det veldig greit. Jeg lengtet etter utforkjøringene. Det var jo så vidt jeg trilla over toppen. En skikkelig utfordring var dette, sier Trude Dybendahl Hartz.

- Jeg trodde kjeven skulle gå av hengslene når jeg gapa så fælt etter luft på toppen der, legger hun til.

- Nå er jeg veldig glad, sier Anita Moen Guidon.

JUBEL: Anita Moen Guidon kan juble for bronse og den første, norske medaljen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer