Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anja Andersen tar et oppgjør med fortida, kritiserer trener som skjeller ut spillerne

- Ikke stolt over å ha rekorden i flest utvisninger.

GODT FORHOLD: Frode Kyvåg og Anja Andersen snakker fortsatt mye sammen. Her fra 1997. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
GODT FORHOLD: Frode Kyvåg og Anja Andersen snakker fortsatt mye sammen. Her fra 1997. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Alle som har fulgt delvis med i håndballens verden de siste 25 årene veit hvem Anja Andersen er. På 90-tallet var hun den store stjerna da Danmark vant gull i både OL, VM og EM, og etter at hun la opp i 1999 har hun blant annet vært trener for Slagelse, FCK og CS Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Både som spiller og trener var Andersen kjent for å ha et fryktinngytende temperament. Hun dro ofte opp den midterste fingeren mot trenere, dommere og motspillere.

Nå har pipa fått en annen lyd.

Kritiserer Wilbek I danske aviser, blant annet BT og Ekstra Bladet, snakker Andersen ut om hvordan hun har tatt et oppgjør med sin egen fortid.

- Som trener var jeg kontrollerende og dikterende. Jeg er ikke særlig stolt over å vite at jeg er treneren med rekorden i flest to-minutters utvisninger. Men jeg var overbevist om det var sånn man måtte oppføre seg for å få resultater. Jeg kan ikke skru tilbake tida, så jeg gleder meg i stedet over at jeg har funnet ut på egenhånd at oppførselsen min var upassende, sier hun ifølge BT.

Og det er ikke bare sin egen oppførsel hun ikke finner passende - 14 år etter hun la opp som håndballspiller. Tidligere landslagstrener for de danske håndballjentene, nå trener for håndballherrene i Danmark, Ulrik Wilbek, får det glatte lag av Andersen. De to hadde flere konflikter opp gjennom 90-tallet, men den gangen var det to standhaftige og høylytte personligheter som ikke alltid gikk like godt overens.

Nå er det en mer fløyelsmyk Andersen som kritiserer Wilbeks måte å løse trenergjerningen på.

- Det var alltid så stort fokus på hva som ikke var bra nok. Det gjorde at jeg var redd og nervøs da jeg var på landslagssamling, sier hun ifølge Ekstra Bladet.

Tett forhold Én som derimot får ros av den tidligere håndballkjempen er Frode Kyvåg, som var Andersens trener i Bækkelaget. De to hadde et godt forhold, og Kyvåg hadde mildt sagt en annen tilnærming til trenergjerningen enn sin danske kollega.

- Jeg gledet meg alltid til å spille håndball da det var med Frode som trener, mens det tvert motsatte var tilfellet på landslaget.

Frode Kyvåg selv er glad på Andersens vegne for at hun har har en positiv utvikling som menneske, og påpeker at dette er noe de jobbet med allerede på 90-tallet.

- Hun har kontinuerlig vokst som som person. Seinest i fjor sommer satt jeg og Anja og diskuterte disse tingene i hennes sommerhus i Frankrike. Vårt samarbeid handlet om mer enn finter, pasninger og returløp. Vi snakket mye om styringsimpulser og spenningsmekanismer, sier Kyvåg til Dagbladet.

Spontan medaljeseremoni Selv om Kyvåg er klar over at Andersen og Wilbek hadde en del uenigheter, ønsker han ikke å kaste seg på kritikken den tidligere danske superstjerna nå sender i retning landslagssjefen.

- Man kan ikke ta fra Ulrik resultatene hans. Mange mener spillerne var grunnen til at han gjorde det godt. Jeg mener han var en flink trener. Det har han vist med herrelandslaget også. Resultatene taler for seg selv.

Kyvåg, som ledet Bækkelaget til gull i Europacupen i 1998 og 1999, påpeker dessuten at det alltid er to sider av en konflikt, og viser til en situasjon fra VM i Norge i 1993. De danske jentene tok sølv i Oslo Spektrum, og Kyvåg var ekspert for NRK under mesterskapet.

- Etter kampen kom Anja løpende opp til meg og ga meg medaljen. Ulrik ble rasende, og det kan jeg i grunn skjønne. Hun har alltid vært spontant og impulsiv, forteller Kyvåg.

SPONTAN: Anja Andersen viser dommeren hva hun mener om en av sine utvisninger. Foto: Calle Tørnstrøm/NTB Scanpix
SPONTAN: Anja Andersen viser dommeren hva hun mener om en av sine utvisninger. Foto: Calle Tørnstrøm/NTB Scanpix Vis mer