Anja, for svingene!

Det har vært vinn eller forsvinn for Anja Pärson denne sesongen. Hele Sverige håper på det første i dag.

Ingemar Stenmark var en alpinist helt utenom det vanlige. Fra Tärnaby i Sverige. 20 år gamle Anja Pärson er et alpinttalent helt utenom det vanlige. Også hun fra Tärnaby i Sverige.

Og Pärson legger ikke skjul på at Stenmark har betydd en hel del for hennes egen karriere.

- Han har vært en fantatisk hjelp for meg. Selv om vi ikke snakker så ofte sammen, er det betryggende å vite at jeg kan ringe ham når jeg vil, sier Pärson.

Da hun kjørte ned til VM-tittel i slalåm i fjor var Stenmark på plass i målområdet.

- Bare det å vite at han var der, var godt for meg, sier hun.

Men det kan bli for mye Stenmark også:

- Mine internasjonale pressekonferanser pleier å avslutte med at man snakker mer om Ingemar enn om meg.

God selvtillit

Pärson har en lang vei å gå før hun stiller i samme klasse som Stenmark, men hun er om ikke annet godt i gang. Allerede som 17-åring vant hun sin første verdenscupseier. I fjor ble hun verdensmester i slalåm og tok VM-bronse i storslalåm.

Allerede da hadde hun blikket rette mot vinterlekene i Salt Lake City.

- Det er godt å vite at jeg kan takle presset når jeg reiser til OL, sa hun.

Denne sesongen var hun nær ved å kopiere sitt slalåmidol med fem strake seire i verdenscupen. Men etter seire i Sestriere, Lienz og Maribor kjørte hun ut i Saalbach. Det samme skjedde helga etter i Berchtesgaden.

Men utkjøringene til tross, 20-åringen har bra med selvtillit foran sin første OL-start.

- Min vilje til å alltid være best hjelper meg. Jeg er alltid best når presset er som størst, sier Pärson til Aftonbladet.

- Var en drittunge

Anja har alltid vært noe utenom det vanlige. Rapp i kjeften og kjapp på snøen.

- Jeg skulle bli verdensmester. Jeg var en sånn drittunge som alltid sa at jeg var best, innrømmer hun i et intervju med Svenska Dagbladet.

Hun vokste opp i en skifamilie og ble raskt en kjæledegge i alpintmiljøet hjemme i Tärnaby.

- Jeg gikk aldri i barnehagen. I stedet var jeg hos dagmamma. Eller med pappa i bakken. Han var skitrener og jeg ble en slags maskot blant skikjørerne.

Hun vant de fleste konkurranser hun stilte opp i og tok to VM-gull for junior. 3. desember 1998 var hun verdens beste senior også. 17 år gamle Pärson vant verdenscuprennet i Mammoth Mountain, USA.

Hvordan klarte hun å bli så god så fort?

- Det er fordi jeg alltid har trodd på meg selv. Jeg har en enorm vilje. Dessuten har jeg foreldre som har fulgt meg opp, fra første stund.

Favoritt

Skimiljøet i Tärnaby har selvfølgelig også spilt en viktig rolle:

- Det er en utrolig skiinteresse der. Hele familien sto på ski og alle vennene mine kjørte ski. Og pappa var trener. Jeg mener, hva skulle jeg gjort om jeg ikke sto på ski? Ja, ikke vet jeg, svarer Anja på sitt eget spørsmål.

I dag skal hun vise at hun er verdens beste slalåmkjører igjen. I dag skal hun gjøre det flere andre svensker ikke har klart i dette OL - innfri et favorittstempel.

Og svenskenes unge gullhåp gleder seg.

- OL er det største man kan være med på, sier Pärson.

Forbildet Stemark stoppet på to OL-gull. Det kan Pärson utlikne i løpet av noen dager i Salt Lake City med seier i kveld og storslalåmtriumf senere i uka. I slalåm er hun favoritt, i storslalåm en outsider.

- Jeg vet at det nesten er et folkekrav i Sverige at jeg skal vinne gull. Forventningene er store, men det kan ikke jeg gjøre stort med. Det jeg kan si er at målet mitt står fast: Og det er å vinne gull, slår den svenske alpinjenta fast.

<B>VM-GULL:</B> Anja tok VM-gull i fjor. Foto: SCANPIX