Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anja forklarer forvandlingen med manglende impulskontroll

Fra vraking til EMs beste.

EM-DRONNING: Anja Hammerseng-Edin leverte et strålende mesterskap i fjor, og ble kåret til EMs beste spiller. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix
EM-DRONNING: Anja Hammerseng-Edin leverte et strålende mesterskap i fjor, og ble kåret til EMs beste spiller. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Håndballstudio 20.15: Følg VM-åpningen mot Spania

Anja Hammerseng-Edin kom inn som et friskt pust før VM i 2009, men selv om hun reiste hjem med en bronsemedalje - ble det ikke noe skikkelig landslagsgjennombrudd for henne.

Det kom i fjor, da hun ble kåret til EMs beste spiller.

- Hva er forklaringen på forvandlingen?

Tungt VM - Oj, det var faktisk et veldig bra spørsmål, sier Anja til Dagbladet.

• I verdensmesterskapet i Kina scoret hun på bare 14 av 33 skudd, og 15 tekniske feil på drøyt to og en halv time parkettid er altfor mye.

Hun vant seg ikke til rette i de kinesiske hallene, og var ikke engang på banen i bronsefinalen mot Spania.

NEDTUREN: Anja Hammerseng-Edin og resten av jentene var langt nede etter semifinaletapet mot Russland i 2009-VM. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NEDTUREN: Anja Hammerseng-Edin og resten av jentene var langt nede etter semifinaletapet mot Russland i 2009-VM. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

For ett år siden var hun tilbake, og for et comeback.

• Plutselig satt finessene, og uttellingen var økt med over ti prosent. Hun var svært sentral da Norge tok sølv.

Manglet erfaring - Jeg føler jeg har utviklet meg som spiller siden 2009, og det var en trygghet i fjor at det var med en del fra Larvik. Det første mesterskapet er alltid spesielt, sier hun.

Før mesterskapsdebuten hadde den daværende Stohamar-spilleren liten internasjonal erfaring, likevel var det knyttet store forventninger til henne, etter at hun viste fram sitt tekniske register i oppkjøringskampene.

- Du har sagt du manglet impulskontroll i 2009?

- Det vil nok mange si jeg mangler ennå. Det er er jo av og til veldig bra, men også noe jeg noen ganger prøver å holde kontroll på.

Etter at hun takket nei til å bli med rekruttlaget til Island påfølgende sesong, ble det ikke mer landslagsspill på Edin, som ble Hammerseng-Edin da hun giftet seg med Gro i sommer.

Flytende selvtillit Forrige sesong flyttet hun til Larvik, hvor hun ble en umiddelbar hit. Ikke bare i eliteserien, men hun viste også høyt nivå i Champions League. Der spilte hun på seg det erfaringsgrunnlaget som gjorde at hun igjen ble hentet inn på landslaget.

EM-BLOGG: Anja ble ikke med landslaget til EM i Norge og Danmark i 2010, men var likevel til stede - som videoblogger for NRK. Foto: Bjørn Langsem
EM-BLOGG: Anja ble ikke med landslaget til EM i Norge og Danmark i 2010, men var likevel til stede - som videoblogger for NRK. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Og det grunnlaget som gjorde at hun virkelig kunne levere i mesterskapet.

- Hva gjør det med selvtilliten din når du blir kåret til EMs beste?

- Jeg ble stolt der og da, samtidig hadde det vært et langt mesterskap og jeg var sliten. Og så var det rett hjem til hverdagen, der vi trente til cupfinalen. Håndballselvtilliten går opp og ned hele tida, den er veldig flytende. Det kan veklse i løpet av en kamp.

Finesser Denne høsten var Anja først ute med en hofteskade, før hun fikk seg en smell i skulderen. Bakspilleren er likevel krystallklar på at det ikke vil stoppe henne i VM.

I Møbelringen Cup forrige helg viste hun igjen fram retter ingen andre norske håndballspillere har på menyen, med herlige frekkheter som overgår lukten av pepperkaker som fyller norske hjem parallelt med de tradisjonsrike mesterskapskampene til håndballjentene.

• Mot Nederland avsluttet hun en 360 graders piruett med en lobb.

• Og mot russerne dagen etter viste hun fram en baklengs flyverscoring og et innspill mellom beina. Begge i kombinasjon med Heidi Løke.

ROS OG ROSER: Anja Hammerseng-Edin fikk mye ros etter EM i fjor, selv delte hun ut roser til resten av laget etter EM-sølvet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ROS OG ROSER: Anja Hammerseng-Edin fikk mye ros etter EM i fjor, selv delte hun ut roser til resten av laget etter EM-sølvet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Slikt krydder - impulsbalansert med ro og kløkt - kan bli avgjørende i kveldens VM-åpning mot Spania, Norges tøffeste kamp i gruppespillet.