Anja gjorde opp for jævelskapen

LILLEHAMMER (Dagbladet): Kvarftinale i cupvinnercupen, 2. kamp: Bækkelaget- Kuban Krasnodar 28- 19. Sammenlagt 47-43. - Jeg har sikkert vært helt jævlig å trene sammen med de siste dagene, sier Anja Andersen - og tenker tilbake på oppkjøringen til gårsdagens festforestilling. - Men når du har sittet på en benk i Russland og sett laget tapet med fem mål, så får du vanvittig lyst til å vinne, sier hun.

Den vanvittige lysten ga returkampen en Anja Andersen i nærheten av sitt mest praktfulle, og - slik vi er blitt vant til - litt mindre sympatiske:

  • 13 mål, flere utsøkte nest-sistepasninger, beinhard i de fleste duellene, oppsiktsvekkende pysete i andre. Sjarmerende og konstruktiv, ufordragelig og destruktiv.

Kort sagt: Anja Andersen i den utgaven som gjør henne til verdens beste håndballspiller. Og i går var det akkurat den varianten av Anja Bækkelaget drømte om - uansett medfølgende laster.

Anja gjorde definitivt opp for den jævelskapen hun mener å ha påført lagvenninnene på trening den siste tida.

Noen minutter etter kampen er det vanskelig å kjenne igjen jenta som får dommerne til å rødme av raseri, lagvenninnene til å rive seg i håret i det ene øyeblikket, kaste seg om halsen hennes i det neste, motstanderne til å riste på hodet i fortvilelse - og publikum til å sitte ytterst på stolsetene i skrekkblandet forventning til neste manøver.

Ba pent

- Veldig bra å slå dem med ni. Men det hadde holdt å slå dem med seks, sier Anja og smiler.

I hånda har hun et tjuetalls ferdig utfyllte autografer - som fort viser seg å være rundt femti for få. Resten av tarmen med autografjegere får den mer eksklusive utgaven av navnetrekket - den blyferske.

Anja ba pent om å få slippe å lide seg gjennom turen til Russland forrige lørdag. Hun mente utestengelsen fra kampen var straff nok etter det røde kortet mot tsjekkiske Novesta Slin i forrige runde. Men Anja ble beordret til å pakke bagen - og satt på tribunen med skammen og en kraftig voksende revansjelyst.

Mister rytmen

Nesten for kraftig. Bækkelagets trener, Frode Kyvåg, innrømmer at det har vært en stor oppgave å holde Anja på det rette spenningsnivået den siste tida. Og selv om Anja framsto som praktfull i går, så var det ikke en ubetinget positiv Kyvåg som sto igjen etterpå.

- Det ble i perioder for mye Anja Andersen, sier han.

Og må naturligvis få forklare seg:

- Hun skulle ta så mye ansvar, og da går det ut over det kollektive. Anja går inn i hver situasjon med enorm kraft og engasjement. Men mislykkes hun, så kan hun bli borte - og da mister laget rytmen, sier han,

- Men for all del, presiserer Kyvåg:
- Jeg sier ikke at vi hadde scoret 28 mål med en mindre dominerende Anja.

Anja selv mener hun hadde et veldig fornuftig spenningsnivå:

- Vi møter et veldig godt lag som vi vet spiller aggressivt. Da er det viktig å møte dem med aggressivitet også, presiserer hun.

Ofret kona

De tunge, rutinerte russerne var bare en strålende Cecilie Leganger fra å komme til Norge med en tosifret ledelse etter den første kvartfinalen i Russland (24- 19). I går gikk det langt over en omgang før Leganger avslørte de samme evnene.

Inntil da hadde Monica Kyvåg gjort den største jobben i mål, og trener Kyvåg brukte deler av pausen på å gruble over hvem han skulle satse på - kona eller Leganger?
Han ofret sin aller nærmeste, og gjorde rett - i hvert fall rent sportslig.

Cecilie hadde flere utsøkte parader da russerne desperat forsøkte å kutte ned forspranget.

- Vi har et målvaktspar som utfyller helt perfekt, konstaterer Kyvåg.

Ingen tvil

Leganger kom seint, men avgjørende. Det samme gjorde Sorina Teodorovic, som ble skadd etter få minutter i bortekampem i Russland. Flere halvklønete forsøk og dermed høy feilprosent kunne tyde på at hun fortsatt var redusert, men Sorina feide inn både 18- 12 og 19- 12 etter snaue 10 minutter av andre omgang - og dermed den nødvendige avstanden for første gang i kampen.

På det tidspunktet ledet Bækkelaget andre omgang med 5- 1.

Så ble Anja utvist, og russerne hentet tilbake avansementet med to kjappe (13- 19 og 14- 19), før de fikk to spillere utvist, og Anja scoret på straffe - 20- 14.

Derfra og inn var det ingen tvil - verken om seieren eller hvem som skulle ha mesteparten av æren.

Anja Andersen