BLE FORELDRE: Gro Hammerseng (t.v.) og Anja Edin skriver bok med råd til andre som vil bli foreldre ved assistert befruktning. De har selv opplevd noen utfordringer, som at Anja måtte signere i feltet for «far» da sønnen Mio ble født for et drøyt år siden. Foto:Erik Berglund
BLE FORELDRE: Gro Hammerseng (t.v.) og Anja Edin skriver bok med råd til andre som vil bli foreldre ved assistert befruktning. De har selv opplevd noen utfordringer, som at Anja måtte signere i feltet for «far» da sønnen Mio ble født for et drøyt år siden. Foto:Erik BerglundVis mer

- Anja måtte signere som «far» på sykehuset

Gro Hammerseng mener systemet henger etter loven.


STOCKHOLM (Dagbladet): Gro Hammerseng sier hun stadig blir mer komfortabel med å snakke åpent om å være lesbisk. Hun har sønnen Mio på 13 måneder sammen med Larvik-lagvenninne Anja Edin. Seinere i år skal de gifte seg.

- Da jeg først fortalte at jeg var sammen med jente, var det mange som ville at jeg skulle gå foran. Jeg var ikke så klar for det, jeg vil ikke stå først med flagget og være med i debattprogrammer, sier håndballspilleren under kveldens Skavlan, som ble spilt inn hos Sveriges Television i går ettermiddag.

Men hun har blitt stadig mer oppmerksom på hva hun kan bety for andre.

- Hvis jeg kan vise noe gjennom hvordan vi lever, forstår jeg at det betyr mye - ikke minst for unge jenter. Jeg har blitt mer komfortabel med å snakke om det, sier Hammerseng.

- Vært heldig Etter innspillingen utdyper hun overfor Dagbladet:

- Det har sikkert noe med alder å gjøre, og litt erfaring som har blitt samlet. Og så har selvfølgelig det å bli mamma noe med perspektivet.  Det jeg har innsett på veien, er at jeg har vært veldig heldig og vært en del av et miljø der det har vært helt akseptert. Det har ikke vært noen stor sak.

Derfor har Hammerseng ikke følt noe stort behov for å være en fanebærer for homosaken.

- Men så har jeg funnet ut at det er ganske mange andre som ikke har det sånn. I en del andre miljøer og en del andre kulturer og land er det helt annerledes. Da har jeg kanskje tenkt at så lenge det ikke koster meg så mye å snakke om det - selv om jeg ikke inviterer folk helt hjem i stua mi - så kan jeg åpne litt opp fordi jeg ser at det kan være viktig.

Privat bryllup Hammerseng fortalte nylig at hun sier nei til landslagsspill for godt. Nå prioriterer hun mammarollen kombinert med full satsing på klubbhåndball med Larvik.

I sommer skal altså Gro og Anja gifte seg. Men akkurat bryllupet ønsker hun ikke si så mye om.

- Det er en av de tingene jeg synes er veldig, veldig privat. Kanskje noe av det aller mest private. Så jeg sier ja, det er riktig at vi skal gifte oss, men utover det har jeg ikke så sugen på å dele så mye mer. Men det er selvfølgelig noe jeg gleder meg til, sier Hammerseng til Dagbladet.

Måtte signere som «far» Edin og Hammerseng jobber også med et bokprosjekt som er ment som en håndbok for andre par som ønsker barn ved hjelp av assistert befruktning.

HOS SKAVLAN: Gro Hammerseng er gjest i kveldens Skavlan. Her sammen med programleder Fredrik Skavland (i midten) og sveriges finansminister Anders Borg. Foto: Monkberry
HOS SKAVLAN: Gro Hammerseng er gjest i kveldens Skavlan. Her sammen med programleder Fredrik Skavland (i midten) og sveriges finansminister Anders Borg. Foto: Monkberry Vis mer

- Vi synes det er behov for den boka. Vi har fått barn ved assistert befruktning, og følte at vi skulle ønske den boka var der. Og vi møter mange som er nysgjerrig på dette, sier Hammerseng under Skavlan-programmet som sendes på NRK i kveld.

Det er også ting hun har reagert på underveis, som viser at samfunnet fortsatt ikke er helt tilpasset moderne familieformer.

- Norsk lov sier vi kan bli mammaer sammen, men systemet har ikke fulgt helt etter. Det er sånne ting som at Anja måtte signere som «far» på sykehuset, forteller Gro.

Et annet område der håndballparet ønsker å dele av erfaringene sine, er hvordan man møter reaksjonene fra omverdenen.

- Vår aldersgruppe vet mye om dette, og det er en ganske vanlig ting. Men de eldste vet kanskje ikke så mye. Og så er det de yngste, når jeg skal forklare barnehagebarna som Mio skal gå sammen med at han har to mammaer. Det er jo interessante samtaler. Og å fortelle mormora til Anja at hun skal bli oldemor, og så er vi litt usikre på om hun vet hvordan dette fungerer. Det er også en interessant samtale, sier Hammerseng.